Lexi & Magazine

Címke: dráma

A tehetség tanulható? – Frank

A tehetség tanulható? – Frank

Sokszor elgondolkodtam már azon a kérdésen, hogy tehetséges embernek születni kell-e, vagy hosszú, fáradalmas munkával ez a tulajdonság kifejleszthető. Aztán rájöttem: a tehetség vagy benned van, vagy nincs. Hiába próbálod megtanulni, maximum csak annyit érsz el vele, hogy utánozol másokat. Ezt a témát járja körül az ír rendező, Lenny Abrahamson legújabb filmjében, a Frankben, szórakoztató, mulatságos és néhol szívszorító módon.

Tovább
A '20-as évek esete a hiphoppal – A nagy Gatsby

A '20-as évek esete a hiphoppal – A nagy Gatsby

Leginkább ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk Baz Luhrmann legújabb könyvadaptációját, A nagy Gatsbyt. F. Scott Fitzgerald 1925-ben írt nagy sikerű regényét már többször megfilmesítették: készült belőle némafilm 1926-ban, fekete-fehér változat 1949-ben, és legutóbb olyan színészek bújhattak a főszereplők bőrébe, mint Robert Redford és Mia Farrow az eléggé megosztóra sikerült 1974-es verzióban. Mégis miért kellett a világnak még egy Gatsby?

Tovább
Gengszter vagy szent legyek?

Gengszter vagy szent legyek?

Önmagával belső, míg másokkal szemben külső harcot folytat Jason Statham legújabb filmjében. A Kolibri kód című film műfaját tekintve akció, thriller és dráma egyszerre. A főszereplő folyton küzd, most is megvillantja – igaz csak itt-ott – nagyszerű harcművészeti képességeit, azonban ezennel a belső vívódás van a középpontban. Ezen a szinten viszont már nem elég Statham fizikai ereje, a jóval szegényesebb színészi képességei kerülnek előtérbe.

Tovább
Névadósdi

Névadósdi

A névválasztás egyáltalán nem könnyű feladat a szülők életében, megannyi buktatója van: történelmi személynevek, csúfnevek, jelentések, becézések. A Hogyan nevezzelek? című francia vígjátékban egy ártatlan, humorban gazdag családi összejövetel drámai fordulatot vesz egy bizonyos név miatt. A történet zsenialitása egyszerűségében rejlik. Annyira hétköznapi, könnyed, emberközeli, hogy bármikor akár mi is részesei lehetünk egy hasonló helyzetnek. Itt minden kiderül, felborul, összekuszálódik. Csak győzzük – nevetéssel – kibogozni!

Tovább
Gyilkos hipnózis

Gyilkos hipnózis

A hipnózisról – erről a mesterségesen előidézett, módosult tudatállapotról – kapunk egyfajta szűk metszetet A Hipnotizőr című filmben. Mindig is nagyon érdekelt, hogy hogyan érhető el ez az állapot. Az emberek többségét kíváncsivá teszi annak a ténye, hogy létezik egy olyan dimenzió, ahol átszellemülve kommunikálhat. A film egész jóra sikerült, azonban gyenge pontja számomra épp az, hogy nem elég mélyen aknázza ki a hipnózisban rejlő lehetőségeket.

Tovább
Menekülj!

Menekülj!

Spiritualitás, szerelem, veszély. A Menedék című filmben titkos, sötét múltja elől menekül egy fiatal nő. De hova vezet mindez? Egy olyan történethez, melyhez hasonlót már rengetegen írtak és filmesítettek meg: egy romantikus történetet kapunk félelmetes elemekkel. A földöntúli misztikus szál – melyet egyáltalán nem áll szándékomban leleplezni – pedig csak tovább erősíti az ilyen filmekről alkotott sztereotípiáimat.

Tovább
Napos oldal

Napos oldal

Mit tenne egy szerelmes férfi, aki feleségét saját otthonuk zuhanya alatt tetten érné egy másik férfival? Nos, ez esetben hősünk ütésekkel „hálálja meg” az in flagranti szituációt, és emiatt nyolc hónapra elmegyógyintézetbe zárják – gyógyszerekre ítélve, hivatalosan távol tartva kedvesétől. A férj azonban nem felejt, szabadulása után csak az vezérli, hogy visszahódítsa nejét…

Tovább