Lexi & Magazine

Szerõ: ismeretlen

Őrületes összefogásban az egész ország

Őrületes összefogásban az egész ország

2013. március 15. – Orkánerejű szél, óriási hófúvások, ezrek az utakon elakadva, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a honvédség bevetésen.

Tovább
Ne maradj otthon március 15-én!

Ne maradj otthon március 15-én!

Március 15 -én piros, fehér, zöldbe borul az ország, a nap, amikor emlékezünk, amikor ingyen és bérmentve szívhatjuk magunkba a kultúrát. Az 1848-49-es szabadságharc emléknapján programok százai várják az érdeklődőket az egész ország területén. Mi segítünk, hogy könnyebben találj izgalmas időtöltésre a fővárosban. A lexi.hu ízelítője következik.

Tovább
Mátyás és Beatrix házassága

Mátyás és Beatrix házassága

A középkorban királyi családban házasodni érdekek nélkül lehetetlen volt. Egy jó kézfogó ugyanis hatalommal, területekkel, újabb kapcsolatokkal járt, ami egy király számára elengedhetetlen volt. Mátyás király első feleségét, Podjebrád Katalint nem ismerhettük eléggé, mert fiatalon halt meg. Mátyás ezek után sokáig egyedül élt, nagyon igényesen válogatta meg feleségjelöltjeit, hiszen az Árpád-ház kihalása után új dinasztiát szeretett volna létrehozni. Hosszas keresgélés, ajánlás után végül a pápa tanácsára Aragóniai Beatrixet választotta a nápolyi királyságból. 

Tovább
Divattippek az aquincumi nőktől – élet Pannóniában

Divattippek az aquincumi nőktől – élet Pannóniában

A kőtárak, szobrok, ékszerek, sírkövek, régészeti leletek rengeteg izgalmat rejtegetnek számunkra, hiszen a maradványokból, melyek az egykori birodalom titkait őrzik, egy egész korszakot rekonstruálhatunk. A Krisztus utáni 2. és 3. században Pannónia éppen a Római Birodalomhoz tartozott, azóta sokat változott a környék: a letűnt kor romjai már csak darabokban, féltve őrzött vitrinekben lapulnak. Vajon milyen élete lehetett az aquincumi nőknek?

Tovább
Örkény az Örkényben

Örkény az Örkényben

Az ember felett csak akkor lehet zsarnokoskodni, ha hagyja magát. Az erősebb, határozottabb fél könnyen telepszik rá nyugodtabb, szelídebb társára. Na de senki sem mondta, hogy egy birkatermészetű, kötélidegzettel rendelkező embert semmivel sem lehet kihozni a sodrából.

Tovább
Posta Victor: L’élek – koncertfantázia a Madáchban

Posta Victor: L’élek – koncertfantázia a Madáchban

Amikor a hosszú és hideg tél után először kisüt a nap, belső kényszertől vezérelve megyek ki a szabadba, jó nagyokat szippantok a friss, még hideg levegőből, és érzem, ahogy a tavaszi napsütés a természettel együtt engem is feltölt. Március elseje a legszebb nap az évben. Jókedvvel suhantam végig a városon Posta Victor zenés előadásának főpróbájára a Madách Színházba.

Tovább
Relaxálj klasszikusokra!

Relaxálj klasszikusokra!

Balázs Árpád nevét biztosan sokan hallották már, a zeneszerző 1964-ben Farkas Ferenc tanítványaként szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskolán. Több zenés színpadi mű, oratórium, kantáta, zenekari darab, kórusmű és a Kockásfülű nyúl rajzfilm zenéje is a nevéhez fűződik. Összeállításunkban a művész úr ajánlásával olyan műveket mutatunk be, melyek feszültségoldó, nyugtató hatásúak. 

Tovább
„Időt megállító varázslatos pillanatok” – fotókiállítás az OSZK-ban

„Időt megállító varázslatos pillanatok” – fotókiállítás az OSZK-ban

Február 21-én nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár Filmgyári capriccio című fotókiállítása, mely a Magyar Filmtörténeti Gyűjtemény gazdag fotóanyagából született. Több mint 400 fénykép a filmes szakma kulisszatitkairól, híres magyar rendezőkről, operatőrökről, munkáik folyamatairól. Fotók kultikus filmek felejthetetlen jeleneteiből, ellesett, megismételhetetlen pillanatokról. 

Tovább
A Marjai Vénusz

A Marjai Vénusz

Marjai Judit kiállításai mindig tartogatnak izgalmat számunkra. Tabutémákat, de ugyanakkor a valóságot örökíti meg kamerájával. A „Hideg és meztelen” hatásvadász képek gyűjteménye. Kiállításmegnyitó az A38-as hajón.

Tovább
Szendrey Júlia

Szendrey Júlia

Egy nő, aki cigarettázott, rövid hajat viselt, kihívó viselkedésével felbolygatta az 1800-as évek erős erkölcsi normákkal bíró társadalmát. Szendrey Júlia a költőnő. Vagy inkább Petőfiné? Kisiskolás korunk óta kívülről fújjuk Petőfi verseit, ismerjük életének minden mozzanatát, de feleségének, Szendrey Júliának különös természetéről és említésre méltó életéről alig hallottunk. – Könyvtárlaton jártunk az Országos Széchényi Könyvtárban.

Tovább