Lexi & Magazine

Szerõ: ismeretlen

Itt a farsang, áll a bál…

Itt a farsang, áll a bál…

Ha farsang, akkor mindenkinek a bálok, a dorbézolás és a vidámság jut eszébe. Nem hiába, hiszen ha megnézzük a szó eredetét, láthatjuk, hogy a német fasen, faseln szóból származik, mely „pajkosságot űzni”, „mesélni” jelentéssel bír.

Tovább
Minden bánatból felnő egy virág...

Minden bánatból felnő egy virág...

Volt egy lány, aki az egész napos hajtástól kimerülten ért haza minden este. Egyetlen vágya az maradt a nap végére, hogy egy forró fürdőt vegyen, s utána bevackolja magát az ágyba. Gyakorlatilag már úgy élt, mint valami robot, s így a szerelem sem tudott beférkőzni a zsigereibe.

Tovább
A hála varázsereje

A hála varázsereje

Az ember élete során elég sokszor kerül olyan helyzetbe, amikor búnak ereszti a fejét, eluralkodik rajta a pesszimizmus. Elfelejt örülni, és azt is, hogy gyermeki szemmel nézze a világot, lelkesedjen azokért a kis adományokért, melyekkel a pillanat elhalmozza.

Tovább
Narancsos csokimámor

Narancsos csokimámor

Végre a szombat délután csak az enyém volt, s mivel egész héten nagy volt a nyüzsgés, úgy gondoltam, hogy egy nagy kedvencemmel fogom megjutalmazni nem csupán magam, hanem a családot is. Mindannyian kicsit Gombóc Artúrok vagyunk: csokiból sosem elég, jöhet belőle bármilyen, mi szeretjük. Ráadásul ott árválkodott a kosárkában egy narancs, így azt gondoltam, hogy házasítani fogom a csokival.

Tovább
Egy papír megszerzésének története

Egy papír megszerzésének története

A következő kis történet egy apáról és lányáról szól, akiknek az élet azt a lehetőséget nyújtotta, hogy átköltözhetnek Erdélyországból Magyarhonba. Sokan azt gondolják, hogy ez most már – hála a politikus atyafiknak – könnyedén és gördülékenyen megy. Mint tudjuk, nem minden arany, ami fénylik.

Tovább
A székelykapuk varázsa

A székelykapuk varázsa

Manapság egyre többen szeretnének házuk bejárata és a szokványos kapuk helyett gyönyörű székelykapukat faragtatni. De lássuk csak, miről is mesélnek ezek az építmények, amelyek Székelyföldön nem pusztán a tehetősebb emberek háza előtt díszelegtek, hanem az eldugottabb falvak szegényesebb házai előtt is őrködtek.  

Tovább
Bepillantás a székelyek ruhatárába

Bepillantás a székelyek ruhatárába

A székely nép élete összefonódott a természettel: nem csupán az ételekben választ eme kincseskamrából, hanem a viseletek alapanyagai során is ezeket használja, mint például a lent és a kendert.

Tovább
Székelyesen ízes

Székelyesen ízes

Van egy nép, amelyet – ahogy a himnuszuk tartja – Csaba királyfi vezetett, s híresek nyakasságukról, keménységükről, valamint arról, hogy ritkán szólnak, és akkor se sokat. Ők a székelyek.

Tovább
Édes málé

Édes málé

A puliszka – vagy málé – kukoricadarából készült, jellegzetes székely eledel, mely sok esetben a régi idők szegény családjainak egyetlen napi energiaforrása volt, s sokszor kenyér helyett fogyasztották. 

Tovább
Karácsony forgatagában – Ünnep székely módra

Karácsony forgatagában – Ünnep székely módra

Már csak keveset kell aludnunk ahhoz, hogy bekopogtasson az év legszebb ünnepe – a szereteté és a boldogságé –, amelyet hosszas felkészülés előz meg, hiszen nem csupán a lakásunkat öltöztetjük pompába, hanem a lelkünk is mind jobban ráhangolódik az ünnep varázslatára. 

Tovább