Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Hogyan ünnepeld a baba első születésnapját?

Biztosan elég volt egy év arra, hogy megismerd a gyereked igényeit és szokásait. Ha születésétől kezdve gyakran jön-megy a vendégsereg nálatok, biztosan megszokta a felhajtást. Élvezi, ha sokan vannak körülötte? Akkor van elemében, ha produkálhatja magát? Ha így van, nyugodtan hívd meg egyszerre a családot, és üljétek körül együtt az ünnepi asztalt. A baba biztosan élvezni fogja, hogy kézről kézre jár. De legyen bármekkora partiarc is a kicsi, a csörgő-zörgő csomagolópapírok, a díszek színkavalkádja, az új játékok, a hangzavar hamar elfárasztja. Időzítsd az összejövetelt a délutáni alvás utánra, amikor ő is pihentebb.

Ha a nagyszülőktől, rokonoktól távol éltek, és ritkán fordul meg nálatok látogató, akkor a babád talán még meg is ijedhet, ha hirtelen betolul a sok vendég, és mindegyik őt akarja körbepuszilni. Érthető, hogy sokan szeretnék felköszönteni a kis szülinapost, de ebben a helyzetben talán jobb, ha nem egyszerre jön az egész család. Persze a nagy nap csak egy napig tart, de ő még nem érti, mi az a születésnap. Biztosan nem veszi zokon, ha egymás után többször is felköszöntik, sőt! Jobban is örül, hiszen egyszerre csak egy-két ember figyelmét élvezi, így ő is többet tud nyújtani magából.

Hallottam olyan történetet is, hogy a szülők már az első szülinapra igazi babazsúrt rendeztek sok meghívott gyerekkel. Még bohócot is fogadtak a szórakoztatásukra, sőt bábszínházat is berendeztek a nappaliban. A képeket, videókat biztosan muris lesz majd visszanézni, ha kicsit nagyobb lesz a gyerkőc, de ott, akkor, egyévesen szinte kizártnak tartom, hogy teljes erőbedobással tudja követni és élvezni az eseményeket. Néhány lufi, papírcsákó, vagy girland belefér, de a nagyszabású bulik még várhatnak.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik ételfajtát mikor lehet bevezetni a baba étrendjébe. Ebből a szempontból fordulópont az első születésnap, hiszen ekkor több élelmiszer is zöld lámpát kap. A legtöbb anyuka ilyenkor még óvatos, nem rak rögtön a gyerek elé cukrászdai csokitortát (bármennyire is szorgalmazzák a nagyszülők), hanem a már korábban bevezetett ételekből operál. A végeredmény általában valami tortának látszó bébipapi, gyertyával a tetején. Ebbe aztán kedvére tenyerelhet a kicsi, hiszen csak az övé. Magatoknak és a vendégeknek nyugodtan rendelj „felnőtt” tortát.

Akárhogyan is ünneplitek meg a születésnapját emlékezetes lesz, hiszen valójában azt ünneplitek, hogy egy éve van veletek a babátok. Ennyi ideje figyelitek hogyan ügyesedik és okosodik, és válik lassan babából kisgyermekké. Ha együtt töltitek ezt a napot odafigyeléssel, sok szeretgetéssel, közös játékkal, az neki pont elég ünneplés. A vendégek, az ajándékok, a sütemény – hogy stílusos legyek – csak hab a tortán.


Ajándékötletek az első születésnapra:

 

  • Ha a mozgását szeretnéd fejleszteni, vegyél neki járássegítőt. A világító, zenélő guruló kis járművet tolva ügyesen lépeget majd a szobában, anélkül, hogy folyton a kezét fognád.
  • Ha a kézügyességét és a logikai képességeit szeretnéd segíteni, lepd meg valamilyen formabedobóval. Ebből is kapható zenélő változat, de ha szívesebben hallgatnád inkább a gyerek brümmögését, akkor válassz autóformájút.
  • A nyiladozó értelmének jót tesz, ha minél többször nézegettek együtt képeskönyveket. Legjobb, ha a baba is be tud kapcsolódni a történetbe, ehhez vannak kukucskálóablakos, vagy felhajtható “búvóhelyes” könyvek.
  • Ha szívesen szeretgeti a plüssállatait a szülinapja alkalmából ajándékozhatsz neki egy igazán nagy jószágot. Ezt kedvére dögönyözheti, és bírkózhat vele, nagykorára pedig lesz egy aranyos emléke a legelső születésnapjáról.

 

Banános-almás rizstorta 1 éveseknek:

Hozzávalók: negyed kiló barna rizs, alma, banán, cukor 

Elkészítés: Főzzük meg a barna rizst vízben, amíg jól meg nem puhul. Reszeljünk bele egy fél almát, és szórjunk bele egy kevés cukrot. (Ha nem barna rizsből főzzük, akkor több alma kellhet, mert a fehér rizs nehezebben tapad össze.) Egy kerek tálat béleljünk ki folpackkal, majd egyenletesre szelt banánkarikákkal. Tegyük bele az almás rizst. Készítsük el előző este és éjszakára hűtőben tároljuk. Másnapra a rizs összeáll, könnyen kiboríthatjuk a tálból.

Képek forrása: mod4.com, babafalva.hu

Címkék:          

Hozzászólások