Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Spóroljunk, vagy sem a gyerek nagykorúságára?

Merthogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a szülők feladata, hogy részben vagy teljes egészében finanszírozzák a gyerek önállósodásának első lépését: a saját lakásba költözést. Ennek ellenére a legtöbb család még csak nem is álmodhat arról, hogy vállalni tudja ezt az igen komoly anyagi terhet. A továbbtanulás támogatása viszont jó befektetés lehet: kevesebbe kerül, mint egy lakás, de akár ahhoz is hozzásegítheti, ha jól fizető szakmát választ a gyerek.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy el tudtok elkülöníteni valamennyi pénzt a gyerek nagykorúságára, akkor több szempontból is érdemes átgondolni a lehetőségeket. Az összeg nagysága mellett számít a megtakarítás gyakorisága és időtartama is. Havi 5000 Ft-os tételnél például érdemes kihasználni a Babakötvény adta lehetőségeket.

Minden magyar gyerek jogosult 42.500 Ft kezdő állami támogatásra. Az összeg igénylésére nincs szükség, a Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére, és azon külön kérés nélkül helyezi el a támogatás összegét. Erről postai úton értesítést küld a szülőknek. Ide aztán a támogatást gyarapítandó bárki utalhat pénzt a gyereknek, aki anyagilag segíteni szeretné őt, de a teljes összeghez csak a 18. születésnapja után juthat hozzá, saját kérésre. A számlára érkezett befizetések után az állam 10%-os támogatást nyújt, évi maximum 6000 Ft-ot. Ez azt jelenti, hogy ha egy évben 60.000 Ft-nál nagyobb összeget fizetünk be a gyereknek, akkor is csak 6.000 Ft-os állami támogatás illeti meg pluszban. Az évi 60.000 Ft-ot (lényegtelen, hogy milyen részletekben) viszont érdemes ide befizetni, mert a 10%-os állami támogatás plusz a garantált hozamú állampapírok, amibe a pénzt fektetik, együtt már jól fialtatják a gyerek jussát.

 

A Babakötvényről tudni kell, hogy az állam szabja meg a pénz felhasználhatóságát. Minthogy az összeg, amihez a gyerek felnőve hozzájut majd, mentes lesz mindennemű illeték alól, beleértve a kamatadót is, így nem meglepő, hogy nem költhető el akármire. Pontos szabályozás az ügyben még nem született, de annyi már tudható, hogy a pénz továbbtanulásra, lakásvásárlásra vagy a családalapítás feltételeinek megteremtésére fordítható majd. Ez utóbbira még biztosan nem gondol egy 18 éves fiatal, de általában külön lakásba sem költöznek még ebben a korban.

Érdemes tájékozódni a bankok hosszútávra szóló megtakarítási lehetőségeiről is. Köthettek egyszerűen csak egy életbiztosítást a következő 18 évre, egyikőtök vagy mindkettőtök nevére. Sok szülő a gesztust hangsúlyozandó a gyerekét teszi meg életbiztosítása kedvezményezettjének, de ez több szempontból sem szerencsés. Lehetetlen megmondani, bekövetkezik-e bármilyen esemény, ami miatt a biztosítás lejáratánál hamarabb (jelen esetben a gyerek nagykorúsága előtt) szükségünk lenne pénzre. Visszavásárolható ugyan a kötvény az aktuális piaci értéken, de ez a díjak levonása után jóval kevesebb, mint a befizetett összeg. Egyedül a szerződő és biztosított módosíthat a szerződésen, a kedvezményezett nem. Ő majd csak lejáratkor juthat a pénzhez, vagyis amikor már nagykorú lesz. De hogy ekkor az általunk elgondolt nemes célokra fordítja-e majd a neki félretett pénzt? Ezt nem tudhatjuk biztosan, csak bízhatunk benne. Bízhatunk benne?

Forrás:

http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/babakotveny#

http://www.babakotveny.info/

Képek forrása: http://blogs.babble.com/babys-first-year-blog/2012/07/20/spending-money-on-babies/, blog.speedycash.com

Címkék:      

Hozzászólások