Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Wellnesshétvége a babával? Miért is ne!

A wellnesshoteleknek köszönhetően nem kell a nyárra várni, akár már most is csomagolhattok, és még a fürdőzésről sem kell lemondanotok. Ezekben a komplexumokban általában többféle, megmártózásra, úszásra alkalmas medence van, és más szolgáltatások is gondoskodnak a kikapcsolódásról. – De vajon a baba mellett fogok tudni pihenni, a megszokott környezet komfortossága nélkül? Valamit biztosan otthon felejtünk majd! Megéri a fáradságot és a pénzt, ha csak idegeskedni fogunk? – szólnak az aggályok a fejedben. Jobb, ha elhessegeted őket! Ha igazán bababarát helyet választasz, nem fogsz csalódni. Egy sima szállodában maximum egy rácsos ággyal tudják szolgálni a kényelmeteket, de nincs mikró, hűtő, pelenkázó helyiség, baba- és gyermekprogramok. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlen a többi szállóvendég előtt, ha a kisbaba sírni kezd, vagy ha be kell kuncsorogni magad valamelyik sarokba szoptatni, esetleg a konyhába tápszert melegíteni. Hacsak nem akarod a fél lakást magatokkal cipelni, keress minősített baba- és gyerekbarát helyet. Lehet, hogy az ilyen hotelek nem tartoznak az olcsóbbak közé, de ha nem fér bele a pénzügyi keretetekbe, inkább el se induljatok, mert tényleg csak plusz gondokat akasztotok a nyakatokba.

A legjobb az, ha a szálloda apartmanjai kis lakásokra emlékeztetnek, ahol a hűtőn és a mikrón kívül etetőszék, sőt, babakocsi is rendelkezésre áll, így ezt sem szükséges otthonról vinni. Lehetőleg legyen külön gyerekszoba, így a felnőttek számára zavartalanul folytatódhat az este a lakosztály többi részében akkor is, ha a kicsi már alszik. Az akadálymentes közlekedés alapelvárás egy bababarát hotelnél; fontos, hogy a létesítményen belül bárhová könnyedén eljussatok babakocsival, legyen az akár a fedett élményfürdő vagy a hotel étterme. Ez utóbbiban ne legyen hiány etetőszékből, hogy megérkezve mindig rendelkezésre álljon legalább egy. Többnyire svédasztalos ebédet vagy vacsorát szolgálnak fel a wellness-szállodákban, vagyis többféle meleg étel közül lehet válogatni. A kisbabákra gondolva a bababarát helyek 4-12 hónaposoknak való bébiételeket is kínálnak, de nem ritkák a saját főzésű pürék sem. A melegítési lehetőség és a tápszerhez szükséges forralt víz is mindig adott. A legtöbb gyerek kedvence a spagetti, a pizza, a fasírt vagy épp a rántott hús és az elmaradhatatlan tejbegríz, meg a palacsinta. Jó, ha ezekből mindennap megfőz egy adagot a szakács. Mivel a babás szállodákat csupa kisgyerekes család látogatja, így senkinek nem lesz feltűnő, ha az étteremben nagy a zsivaj, össze-vissza futkároznak és visonganak a gyerkőcök. Az ott dolgozó pincérek is nyilván hozzászoktak már ehhez. Nem kell tehát kínosan feszengened, ha csemetéd végigüvölti a vacsorát, valószínűleg fel sem fog tűnni senkinek.

Hogy kellőképpen elfáradjanak a gyerekek, olyan játszóházra is szükség van, ahol egészen kicsi babáktól kezdve a nagyobbakig mindenki jól érzi magát. Amíg a pici ringatózik a zenélő babahintában vagy a pihenőszékben, addig ti is szusszanhattok egyet. Nagyobb gyerekeket általában itt is lehet hagyni egy kis időre, s míg Anyu és Apu az úszómedencében rója a köröket, vagy lazít a szaunában, addig a kicsikre szakképzett gyerekfelügyelő vigyáz. Persze ti a babával együtt is megtehetitek ezeket: kipróbálhatjátok a babaúszást, vagy beülhettek a maximum 40 fokra felfűtött bababarát szaunába, már amelyik hotelben van ilyen. Ezért érdemes alaposan szétnézni az interneten található ajánlatok között, és barátoktól, ismerősöktől tájékozódni az általuk már kipróbált bababarát szálláshelyekről. Össze is beszélhettek, és útnak indulhattok együtt más baráti, gyerekes vagy babás családokkal. Minden nehézséget könnyebben visel az ember, ha van kivel megosztani, van, aki elvonja a figyelmet a problémákról. Gyerekek, pláne babák mellett nem a lazításé lesz a fő szerep, de a közös élmények legalább annyira feltöltenek majd.


Összefoglalva, ha valóban pihenni szeretnél, akkor – ha kisbabával indultok útnak – az alábbi szempontokból ne engedj:

  • A hely legyen bababarát, vagyis főként kisgyerekes családok látogassák, így nem fogod magad kellemetlenül érezni semmilyen szituációban.
  • Legyen külön gyerekszoba (ha a baba egyébként nem veletek alszik).
  • A hely legyen akadálymentes.
  • Álljanak rendelkezésre olyan alapfelszerelések, mint például kiskád meg etetőszék, hogy ne kelljen a fél lakást magatokkal cipelnetek.
  • Legyen egy viszonylag jól felszerelt játszóház vagy játszótér.
  • Legyenek kifejezetten babafoglalkozások (pl. babaúszás, ringató stb.).
  • Lehetőleg legalább plusz egy családdal menjetek, hogy a terhek jobban eloszoljanak, és a különböző korú gyerekek is le tudják kötni egymást.

A képek forrásai: babyurlaub.at, felben.at, babynarium.at

Címkék:      

Hozzászólások