Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Bölcsődeválasztás egyszerűen

A bölcsiválasztás néhányunknak nem csak akarat kérdése. Egyre több anya azért kényszerül igénybe venni, mert vissza kell mennie dolgozni, nem tartják már fent tovább a pozícióját, ha nem áll munkába záros határidőn belül. Azt meg tudjuk, hogy az álláskeresés ma legalább egy fél év keresetkieséssel jár, így nincs más választásuk, azonnal valami megoldást kell keresniük, még ha ez nem is a legtökéletesebb.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy munkahelyünk megértő és egy, még a várandósság alatt közösen meghatározott időpontban várnak vissza, de még a gyerek 2 éves kora előtt, van időnk végiggondolni, milyen szempontokat tartunk fontosnak a bölcsi kiválasztásánál. Nézzük először, milyen megoldások közül lehet választani, amelyeknél az ár lehet a döntő tényező.

Ma Magyarországon többféle intézményesített gyermekmegőrzési lehetőség közül válaszhatunk. A leggyakoribb a bölcsőde, ennek is két típusa érhető el: az állam által fenntartott, illetve alapítványi, magánkézben lévő. Értelemszerűen a magánbölcsi díja többszöröse az állami intézményéhez képest. Budapesten jellemzően 60-90 ezer forint körüli havi díjjal számolhatunk, amelyben a napi négyszeri étkezés (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) nincs benne.

Egyre népszerűbb forma a családi napközi is, azonban itt – eltérően a bölcsődéktól, ahol minimum egy-, maximum hároméves gyerekek lehetnek egy csoportban – a vegyes csoportok miatt korban nagy lehet az eltérés a gyerekek között. A családi napközi, mint ahogyan a neve is mutatja, nem állami fenntartású kezdeményezés, hanem magánkézben lévő, így a díjazása esetenként hasonló, mint a magánbölcsődéké.

Ha meg tudjuk fizetni mindegyik szolgáltatást, akkor az intézménytípus-választás szempontjait kell mérlegelnünk: azonos korcsoportú gyerekek között szeretnénk tudni a csemetét egy bölcsődében, vagy inkább egy lazább közegben, egy családi napköziben, ahol a nagytestvér-kistestvér kapcsolathoz hasonló barátokra találhat.


Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. A bölcsődében a gyerekek egymástól sokat tanulnak, hiszen kis közelítéssel azonos a korcsoport, iletve a gondozónők is kifejezetten az ilyen korú gyerekekkel való bánásmódra vannak szakmailag felkészítve. A kötöttebb keret, az állandó csoport a gyereknek biztonságérzetet is ad, hiszen naponta ugyanazokkal a kislányokkal és kisfiúkkal játszhat.

Ezzel szemben a családi napköziben nagyobb a szórás, mind életkorban, mint csoportösszetételben. Ha nem ötnapos gyermekelhelyezésben gondolkodunk, akkor az ideális választás a családi napközi, a bölcsődék ugyanis – kis kivétellel – inkább az ötnapos gondozást preferálják, hiszen a gondozónők és a gyerek között így alakulhat ki szeretetteljes kapcsolat.

Ha megvan a döntésünk az intézménytípus mellett, akkor már csak a megfelelő helyet kell megtalálni gyerekünk számára. A legkézenfekvőbb szempont az intézmény helye és megközelítése.

Érdemes a lakóhelyünk, vagy a munkahelyünk közelében választani, hogy a hazafelé út minél zökkenőmentesebb lehessen. Ha a munkahelyünkhöz közel választunk helyet, gondoljuk azt végig, hogy egy állásváltoztatás mennyiben jelent majd problémát. Ne felejtsük el, a választás másfél-két évre szól, amíg a csemete óvodáskorú nem lesz!

Ha megvan az intézmény típusa, és meghatároztuk a lokációt is, nem maradt más hátra, mint végiglátogatni a kiszemelt lehetőségeket. A vezetővel való beszélgetésen túl érdemes körbenézni a csoportszobákban is: hogyan van kialakítva (berendezés, felszereltség, díszítés), az éppen ott játszó gyerekek hogy érzik magukat, a gondozónők hogyan reagálnak a körülöttük ugrándozó gyerekekre.

Fontos, hogy a bölcsis korú gyerekek esetében lehetőleg olyan gondozónő felügyelje őket, aki türelmes, és alkalmas szeretetteljes kapcsolat kialakítására. Egy kiabálásra hajlamos, türelmetlen felnőtt sok kárt tud okozni a gyerek lelki fejlődése során.

És a végén egy utolsó tanács. Ha anyaként azt érzed, valami nincs rendben a bölcsivel vagy családi napközivel, azt súgja a hatodik érzéked, hogy nem szabad odavinned, akkor ne erőltesd. Ha nem érzed biztonságban a gyerkőcöd, az aggódásod miatt te sem fogsz tudni majd teljesíteni a munkahelyeden.

A képek forrása: kiddicare.com

Címkék:      

Hozzászólások