Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Külföldön kismamának lenni V. rész – Németország

Sorozatunk legfrissebb részében a németországi kismamaság sajátosságairól, jellemzőiről, előnyeiről vagy épp hátrányairól olvashatunk. Renivel sokat beszélgettünk már abban az időszakban is, amikor Léna még a pocakjában volt, most azonban tapasztalatait megosztjuk az olvasókkal is. Reni tavaly áprilisban költözött Budapestről egy Stuttgart közeli kisvárosba férje miatt. Bár itthon ismerték meg egymást, Tamás már gyerekkora óta Németországban él. Szerelem volt első látásra, a költözést hamar esküvő is követte. Kislányuk épp most egy hónapos, jelenleg mindkét szülő a kisbabával tölti minden percét.

Lexi: Mi a németországi kismamák első dolga? Te választottál magadnak orvost vagy kórházat?

Reni: Itt, Németországban az orvos és kórház kérdése elkülönül egymástól, mindegyiket egyénileg a kismama választja, de egymástól függetlenül működnek. Az orvosok végzik és koordinálják a terhesség alatti vizsgálatokat, míg a kórházak csak a szülés levezetésében, és az azt követő időszakban nyújtanak segítséget. Így a szülést nem a kiválasztott szülész-nőgyógyász vezeti le, hanem a kórház alkalmazottai, akik éppen abban az időben ott lesznek. Mi kifejezetten magyar orvost kerestünk és választottunk, hiszen a német nyelv, főleg egy ilyen szakmai nyelvezetet is igénylő, komoly témában számomra még problémát jelent. Az orvosok többsége a magyarországi magánrendelőkhöz hasonló módon és helyen dolgozik, ám az orvosi és a kórházi ellátást is tartalmazza a biztosítás. A kórházakban havonta két alkalommal tartanak úgynevezett „információs esteket”, ami alapján tájékozódhat mindenki az adott intézmény legfontosabb ismérveiről és körülményeiről. Az ilyen nyílt estéken tájékoztató előadást hallgathatnak az érdeklődők, és még „szobaszemlét” is tarthatnak.

Lexi: Milyen a felszereltsége a kórházaknak?

Reni: A németországi kórházak felszereltsége kifejezetten modern, itt arra törekednek, hogy a kismamák minél jobban érezzék magukat még szülés közben is. A szülőszobában még halk zene is szól, hogy megkönnyítse a nehezebb időszakokat. Az intézmények rendkívül felszereltek, sok olyan eszközzel rendelkeznek, amelyek segítségül szolgálnak a szülés alatt. Ilyen például a speciális szülési kád, különböző fajtájú székek ülésben vagy guggolásban történő szülés esetére, vagy a különbözően formált ágyak, melyek a klasszikus, ágyban történő szülés esetén használandók.

Lexi: Mit lehet tudni a német terhesgondozásról? Milyen vizsgálatokon szükséges részt venni?

Reni: A legelső alkalmak egyikén széles körű kivizsgálást végeznek, amely során ellenőrzik, hogy volt-e a kismamának rózsahimlője, clamydia trachomatis fertőzése vagy HIV-fertőzése. A kilenc hónap alatt három ultrahangvizsgálatot írnak elő egy kismamának: az elsőt a terhesség tizedik hetében, a következőt a huszadikban és a harmadikat a harmincadik héten végzik. A huszadik hét után a 35 feletti nőknek, valamint a veszélyeztetett kismamáknak kötelező részt venni egy speciális ultrahangvizsgálaton, ahol teljes körű kivizsgálást végeznek a magzat egészségének érdekében. A 35 év alatti kismamáknak az orvos írhat beutalót, ha indokolt, így én is részt vettem ezen a vizsgálaton. Ezt is fedezi a biztosítás, kivéve az itt készült 3D-s felvételeket, ezek a babáról készült színes képek 100 euróba kerülnek. Az ultrahangos vizsgálatokkal párhuzamosan folyamatos a súlymérés, a vérnyomás ellenőrzése, vizelet - és vérvizsgálat.

Lexi: Védőnővel találkoztál a terhesség időszaka alatt? Ha igen, milyen formában valósul meg ez Németországban? Mi a feladatköre egy védőnőnek?

Reni: Várandósságom idején háromszor látogatott meg minket védőnő, neki inkább a baba megszületése után van nagyobb szerepe, előtte csak családlátogatást tesz, javasol néhány dolgot, amit tapasztalata szerint fontosnak vél. A kicsi születését követően rendszeres vendége a családoknak, ekkor ellenőrzi a kismama egészségi állapotát (mellek, hasfal, méh, gátseb).  Segít a kisbaba körüli teendőekben, tanácsot ad a szoptatáshoz, és még az első fürdetésnél is segítségünkre van, ha szeretnénk.

Lexi: Tudsz esetleg arról, hogy milyen Németországban a természetes és császárral történő szülések aránya?

Reni: Tartományonként eltérő az arány a császármetszéseket illetően. A mi régiónkban ez 30% felett van, de akadnak olyan országrészek, ahol közel 50%-os. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy tartományon és városon belül is nagy különbségek vannak. Így például a Bad Cannstatti Frauenklinik, ahol én szültem, mindössze 22%-ban alkalmaz császármetszést.

Lexi: Milyen támogatásokra, pénzre számíthatsz Németországban kismamaként?

Reni: Magyarországgal ellentétben itt csak egy vagy két évig jár támogatás, attól függően, hogy mit választ a kismama. Egyéves választásnál a fizetés 67%-át fizeti az állam (ám maximálisan 1900 eurót egy hónapban). Kétéves támogatás választása esetén a fizetés 50%-a jár minden hónapban. Ha a kismamának nem volt a szülés előtt állása, akkor egy éven keresztül a minimális támogatásban vesz részt, ami 300 €. Emellett van még egy 180 eurós hozzájárulás, amely az otthoni családi pótlékhoz hasonlóan addig jár, amíg a gyermek tanul. A számomra legnagyobb meglepetés és pozitívum, hogy Németországban az apának lehetősége van otthon maradni egy-egy hónapot az anyával és az újszülöttel. Ezt partnerhónapoknak hívják. Ekkor a férj is csak a fizetése 67%-át kapja, akárcsak a kismama.

Lexi: Hogyan érezted magad külföldi kismamaként Németországban? Milyen az anyaság Neckarremsben, szereted az ottani mindennapokat?

Reni: Jól éreztem magam. Nyáron a nagyszerűen kiépített bicikliutaknak köszönhetően rengeteget kerékpároztunk. Szerencsére magyar dinnyét is lehetett kapni, így még jobban viseltem a meleget. Több német nyelvtanfolyamon is részt vettem, ahol a világ minden tájáról ismerhettem meg embereket, ami szintén feldobta ezeket a hónapokat. A java pedig csak most következik!

Képek forrása: Reni, www.members.virtualtourist.com

Te is külföldön élő kismama vagy? Ha szívesen mesélnél nekünk az ottani terhesgondozásról és szülésről, küldj egy e-mailt pár bemutatkozó sorral a poczai.melinda@lexi.hu címre.


Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások