Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Totyogóval a színházba

Mindenekelőtt, tudom én, hogy nehéz elindulni, összeszedni az ezernyi „lehet h szükség lesz rá” cumót – és biztos otthon marad a legfontosabb, és már felöltöztetve bekakil, stb. -, de megéri! Én annak híve vagyok, hogy ha lehet, menjünk, ahova csak tudunk, ezek az élmények mind gazdagítják a babákat, gyerekeket.

Annak, aki maga is imádja a színházat, és nem akarja, hogy a tv előtt üljön a baba, vagy unja ezredszerre elolvasni neki ugyanazt a mondókáskönyvet, javaslom, vigye színházba. Lillámmal először 13 hónaposan mentünk, és már első alkalommal lenyűgözték a színek, a fények, a dalok, mondhatnám megérezte a színház illatát, mert most két és fél évesen már magától mondja alkalomadtán, hogy ő színházba akar menni. Láttunk már magyar és külföldi előadókat, gyereknapi bábjátékot szabadtéren, vendégjátékot a Bábszínházban, és őt minden egyes darab elvarázsolta.

A Kolibri Fészekben 3, a legkisebbeknek szóló darab is van repertoáron, mi mindhármat láttuk, és jó szívvel ajánljuk más piciknek is. 30 perces előadások ezek, bőséges figyelmet vonzó kellékkel: zene, fények, bábok, minden, ami egy babát leköt. Mellesleg nekünk se unalmas, úgy láttam, rajtam kívül más szülő is élvezi a darabokat, és szintén nevet az 1-2 éveseknek szánt vicceken, szóval még szégyenkezni sem kell infantilizmusunkon. Vagy ha nem azon, akkor az édes gyerekkacajokon, bekiabálásokon is jól elszórakozhatunk mi, szülők. Igaz ez utóbbit mértékkel, ugyanis a Kippkopp és Tipptopp előadás előtt felhívták a figyelmünket hogy csöndben kell maradnia a gyereknek. Nem nagyon bíztak benne hogy egy kétéves végigüli a 45 percet, mivel ez 3 éves kortól ajánlott mese, de mi Lillával hoztuk a formánkat, és pisszenés nélkül élvezkedtünk. Hozzátartozik színházi beavatásunkhoz, hogy élete első előadását a lányom majdnem végig egy idegen anyuka ölében nézte, mert onnan jobban látott, és így gondolkodás nélkül betelepedett. Ráadásképp az előadások végén közös játék várja a piciket a színpadon, ahol a darabokban használt kellékekkel, sokszor a színészek segítségével játszhatnak még.

Természetesen azért körültekintően kell az életkornak megfelelő darabot kiválasztani. Amikor a Bábszínházban az egyik színész lábtörése miatt elmaradt az előadás, volt egy rossz választásunk, amikor is Lillán kívül csak iskolások voltak. Az az egy óra a jóval nagyobbaknak való darabot nézve sok volt, de még így is kibírtuk ülve, viszont nem hiányzott, hogy a színházi néni háromszor ránk szóljon, ne egyen a gyerek. A „gyerek” az én kezemből gyümölcsszeletet evett, amiből egy morzsa nem sok, annyit sem hagytunk el, és nem is csámcsogott, úgyhogy ezt a hozzáállást nem értem egy gyerekszínház részéről, na de mindegy, máskor jobban választunk, és nem eszünk…

Voltunk több alkalommal a Müpában, Babakoncerten is. Itt élő komolyzenével találkozhatnak a legkisebbek, korhatár nincs, akármilyen csöpp is elnézelődhet, ha tetszik neki a zene, de bárki bármikor távozhat ellenállást tanúsító babájával. Megismerkedhetnek a zongorával, hegedűvel, énekszóval, felnőtteknek is szórakoztató formában.

És végül a legkevesebb szervezést igénylő baba-szórakozóhely a Ringató, Kerekítő és társaik. Minden városban, kerületben több helyen is fellelhetők, és garantált élményt nyújtanak. Mi félévesen már rendszeres látogatói voltunk a legközelebb eső Ringató foglalkozásnak. Van, aki alszik, vannak nagyobb, táncoló kis vendégek, és még nyugodt szívvel szoptatni is lehet közben. Legtöbbször hangszert is bevet a Ringatót vezető, ami külön élmény, de enélkül is élvezhető. A Kerekítő foglalkozásokon már aktívabb résztvevők a gyerekek, az idő nagy részében ők is be vannak vonva, és minden cselekvésnek külön haszna van, különböző területeken fejlesztve a gyerekek képességeit és mindezt állandó zenei aláfestéssel. Itt is van hangszerhasználat, a kicsik kezükbe véve is megismerkedhetnek az eszközökkel.

Aztán ha végképp nem akarunk kimozdulni, marad a könyv vagy valami korban illő rövid mesefilm, na de ez már egy különálló, még hosszabb téma…

Kép: Lengyel Szilvia

Címkék:              

Hozzászólások