Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Kelengye

Kismamamelltartók – lehet kényelmes és szexi is egyben?

A szoptatós melltartóról van szó, amelyről legtöbbünknek nem éppen az esztétikum és a szexi jellemzők jutnak eszünkbe. Mégis, ma már a praktikusság mellett a gyártók figyelembe veszik azt is, hogy ne veszítsük el nőiességünket a szoptatási időszak alatt sem, és a párunk elől se kelljen takargatnunk magunkat ebben a bizonyos melltartóban.

sportos szopimelltartó

A szopimelltartót terhességed vége felé már ajánlatos beszerezned, mert akkor is kényelmes viselet lehet. Felesleges hagyományos melltartóból azért nagyobb méretet venned, hogy a szoptatási időszak leteltével legfeljebb nézegesd, vagy a szekrényed mélyére behajítsd, mivel sajnos melleid visszaállnak eredeti méretükbe.  Ráadásul a szoptatás alatt nem is praktikusak, mert állandóan félre kell húzni, nem tudod emiatt kisbabádat úgy fogni, ahogyan szeretnéd, ugyanis rácsúszhat a fejére, újra és újra meg kell igazítanod.

Ha már a várandósság alatt beszerzed a szoptatós melltartót, az akkori méretnél még egy picit nagyobbat kell venned. Ugyanis amikor megszületik kisbabád, és szoptatni kezdesz, még nagyobbak lesznek a tejet adó cicik. Az is elképzelhető, hogy ezekből a speciális melltartókból kétféle méretet fogsz választani: az egyiket a szoptatási időszak legelején tudod használni, amikor a legnagyobbak a melleid, a másikat terhesség alatt, és néhány hét/hónap szoptatás után, amikor már nincsenek állandóan megduzzadva, vagyis nagyjából a terhesség alatti méretet veszik fel. Gondolnod kell a melltartóbetétekre is, hogy elférjenek a melltartóban, mintegy megakadályozva a tejfoltokat a fehérneműn. Ezért az az ideális, ha az aktuális méretednél 5-7 centiméterrel nagyobb kosarú cicifixet veszel (ez általában két mérettel nagyobb az eredetinél). Sok szopimelltartó hátsó pántrésze bővíthető is, ami azért hasznos, mert terhesség alatt esetleg még nincs szükséged a bővítésre, de a szoptatási időszak alatt már igen. Nagyon fontos a kényelmes, nem szoros melltartó ebben az időszakban, mert ha nagyon szűket viselsz, elzáródhatnak a tejcsatornák, ami nagyon kellemetlen, magas lázzal járó gyulladáshoz vezethet.

Nézzük, hogy milyen típusú szoptatós melltartók találhatók a piacon, és milyen előnyei, hátrányai lehetnek azoknak:

  • Klasszikus szoptatós melltartók

klasszikus szoptatós melltartóNem kimondottan szexi darabok, de vannak közöttük egészen nőies kialakításúak is. A legfontosabb ezeknél, hogy 100 % pamutból, vagy jól szellőző és rugalmas mikroszálas anyagból készülnek, hogy ne irritálják az ilyenkor érzékenyebb mellett. Legtöbbjük vastag pántos, lenyitható mellrészük általában csatos, de vannak még gombbal, zipzárral, patenttal működő változatok. Létezik merevítős hagyományos kismamamelltartó is.

Előnyük mindenképpen, hogy kényelmes, könnyen kezelhető darabok, elfér bennük a melltartóbetét. Jól alátámasztják a mellet, ami nagyon fontos. Hátrányuk, hogy van, amelyik nem túl csinos, gyakran a melltartóbetét átüt rajtuk, és nem lehet mindenféle ruhához felvenni, inkább csak a bővebb, nem túl kivágott darabokhoz. 

  • Elegáns, szexi szoptatós melltartók

Ezek vékonyabb pántú fehérneműk, lecsatolhatós kialakításukról elterelheti a figyelmet a csipke-, vagy selyembetét. Többféle színben kaphatók, anyaguk ugyanúgy pamut vagy mikroszálas. Létezik push-up és merevítős változat is, valamint fél- vagy telikosaras.

Előnyük, hogy kivágottabb, pántos, lengébb ruhadarabok alá is felvehetők vékonyabb pántjuk és színválasztékuk miatt, valamint a melltartóbetét sem látszik át a varrások miatt. Ezekben a modellekben nőiesebbnek érezheted magad. Hátrányuk, hogy nem minden típus elég kényelmes. Ilyen például a merevítős és amelyik nem elég rugalmas anyagból készült, mert ezek nyomhatnak. A félkosarasban pedig nem fér el a melltartóbetét, és még ki is „eshet” belőle a cici.

  • Sportos szoptatós melltartók

Ezek a típusú kismamamelltartók igazán kényelmes, rugalmas, vastagabb pántú, merevítő nélküli, és sportolásra is használható darabok. Akár otthon a házimunka elvégzése is könnyebb ilyen melltartót viselve, mert nem nyom sehol. Van topszerű változat is, amely hátul is vastagabb, ezáltal tartja a hátat.

Előnyük mindenképpen a kényelem, és hogy sportolásra is alkalmasak. Ha te sportosabb, vagányabb típus vagy, és már a terhességed előtt is ilyen jellegű melltartót hordtál, neked különösen ajánlott ez a típus, de mindenki számára érdemes egyet beszerezni. Sétához, bevásárláshoz is tökéletes. Hátrány, hogy ezt a modellt nem lehet akármilyen ruha alá felvenni.

Baba szopizik - szoptatós melltartó

Miért is inkább szoptatós-, mint normál melltartó? Igazából mindkettőt teheted a süllyesztőbe a szoptatás befejezése után, de mivel a kényelem és praktikusság ebben az időszakban nagyon fontos szempont mindkettőtök számára, egyértelmű a válasz. A kismamamelltartók legtöbbjét csak lecsatolod felül, egy mozdulat az egész, és kisbabád máris a tejcihez jut. Ha a kihasználhatóságát nézzük, addig biztosan nap, mint nap felveszed, amíg szoptatsz, és ez bizony lehet akár két év is, persze lehet, hogy csak hat hónap, de a következő gyermeknél újra  előveheted. Ha el kell menned valahová a gyerkőccel, és éppen etetési idő van, szintén csak egy mozdulat, és nem kell a normál melltartóddal bíbelődnöd a nagymamánál vagy éppen egy utazás alkalmával.

Ajánlatos több darabot is beszerezni, legyen otthon hagyományos főleg az elején, aztán jöhet a sportos, ha már mozogni kezdesz, és persze ne feledkezzünk meg az elegánsról, ha éppen egy ünnepi ebédre mész világos blúzban, vagy a szexiről sem, hogy párodnak is örömöt okozz, és nőnek érezhesd magad. A merevítős darabokat nem igazán ajánlom egyfolytában néhány óránál tovább hordani, mert főleg, ha kimarad netán egy etetés, a merevítő megnyomhatja a nagyobb és érzékeny melleidet, ami fájdalmas lehet. A mostani kialakítások állítólag nem okoznak gyulladást, talán egy színházi előadás, egy vacsora erejéig kellemes érzés benne nőnek lenni. A legfontosabb, hogy te hogyan érzed magad benne.

csinos szoptatós melltartó

Az üzletek és webáruházak kínálata óriási: szebbnél szebb és praktikusabbnál praktikusabb kialakítású szopimelltartók, mindenféle színben, merevítővel és anélkül, félkosaras, teli kosaras, mellformázós. Sportos, hátat is tartó, egészséges daraboktól kezdve a legszexisebb, csipkés, középen zipzáros különleges kialakításokig bármi megtalálható. De ha te a hagyományos darabokhoz ragaszkodsz, biztosan megtalálod a számodra megfelelőt.  Körül kell nézni, és ezekből is a jó minőségű, erősebb modelleket érdemes megvenni, értve ezt a csatjára, arra, hogy jó anyagú, rugalmas és állítható, vagy akár bővíthető legyen, hogy ha még nőne a melled, vagy a következő gyereknél eleve nagyobb lenne, újra használhasd majd.

Képek forrásai:

flickr.com/photos/motheringtouch/5204666351/sizes/z/in/photostream/,

flickr.com/photos/33809469@N08/3720298988/sizes/z/in/photostream/, 

flickr.com/photos/queenbeematernity/4554821382/sizes/z/in/photostream/, 

flickr.com/photos/chatterboxfashion/4372040183/sizes/m/in/photostream/, 

flickr.com/photos/69386774@N06/6308930060/sizes/z/in/photostream/

Címkék:    

Hozzászólások