Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Kelengye

Hordozzunk! De miben?

Dr. Ranschburg Jenő ezt írja a Szülők könyvében: „…a testi kapcsolat igénye éppen olyan fontos biológiai szükséglet, mint az éhség!” – s valóban, Te is tapasztalhatod, mennyire gyorsan megnyugszik a kisbabád a mellkasodon. Órákig is el tudna így szundizni, csak Te gémberedsz bele egy idő után a mozdulatlanságba. Van megoldás: ha beszerzel valamilyen hordozóeszközt, máris végezheted tovább a dolgod, míg a kicsi alszik rajtad. Mégis óva intenék mindenkit, hogy jó előre, már a terhesség alatt megvásárolja a kiszemelt eszközt, mert egyrészt nem biztos, hogy végül olyan kényelmesnek bizonyul, mint amilyennek a reklámban hirdették, és meglehet, hogy a babának sem jön majd be. A gyermekágyi időszak alatt nem valószínű, hogy kimozdultok majd, és nem árt, ha az első hetekben te is sokat pihensz, ekkor még nem létszükséglet a hordozás. Később úgyis levegőzteted a babát naponta, ekkor elmehettek együtt a lakhelyetekhez legközelebb eső hordozóklubba, ahol többféle eszközt is kipróbálhattok. Az igazán jó minőségű hordozók nem olcsók, de megérik az árukat. Nem mindegy, hogy az anyag, amely a babádat tartja, mennyire strapabíró és rugalmas. Bármelyik eszköz mellett is döntesz, figyelj arra, hogy a baba lábait térdhajlatig megtámassza. A szűk terpeszű hordozó a baba csípőízületeit terheli, kialakulhat csípőficam vagy akár maradandó csípődeformitás is. Akár hason, akár háton hordozod, mindig feléd fordulva utazzon a baba, így ha megijed, vagy elfárad, hozzád tud bújni. A kifelé hordozás káros lehet a kicsi gerincének fejlődésére is, különösen, ha a kötés homorításra kényszeríti a babát.

Hordozókendő

Amikor az én kisfiam született, már a kórházban megmutatta a szoptatási tanácsadó, hogyan kell magamra kötni kendőben a babát. Pár egyszerű mozdulattal máris a mellkasán termett a kísérleti játékbaba; gondoltam sima ügy lesz az igazival is. Szimpatikus volt, hogy egy nyeklő-nyakló újszülöttet is stabilan, biztonságosan megtart a kendő. Ez egy féléves korig használható, rugalmas darab volt, oda nyúlt az anyag, ahová akartam, nem igényelt nagy precizitást a felkötése. Otthonra is beszereztem egy ilyet, de egy magasabb árkategóriájú kendőt választottam, olyat, ami féléves koron túl, egészen 15 kilós súlyig használható. Azért többször is gyakorolnom kellett a kötést, mire flottul ment, ehhez az interneten kerestem videós segítséget.

A férjem is előszeretettel kötötte magára a fiúnkat, ha együtt mentünk valamerre; – Te hordoztad 9 hónapig, most én jövök! – mondta. A picinek is bevált a dolog, amint a kendőbe tettük, elszenderedett, és akár 2-3 órán át is durmolt. Mi közben megjártuk a boltokat, sétáltunk, volt, hogy még étterembe is beültünk így. Adottságait tekintve ezt a kendőt a most 1 éves babával is használhatnánk még, de már nem szoktuk. 3-4 hónapos kora körül leszokott arról, hogy elaludjon a kendőben, inkább már nézelődött volna. Erre is van megoldás, lehet először csípőre, majd hátra kötni a kicsit, de nekem előbbi a féloldalas terhelés miatt nem vált be, utóbbi pedig azért, mert akkor nem látom a babát.

Legtöbbször egyébként szövött, nem rugalmas textilkendőket látni az utcákon, ami árban kedvezőbb a 15 kilóig alkalmas rugalmas társánál, és használata kitart a hordozási kor végéig. Mivel a szövött kendő nem nyúlik, így nagyobb precizitást igényel a megkötése, viszont biztos, hogy nem lazul ki, és nem válik kényelmetlenné a kötés akkor sem, ha naphosszat hordozod a babát. Anyagát tekintve ez a kendő szellősebb, mint rugalmas társa, és ez utóbbival ellenétben nem tekereg rajtunk körbe 5 méternyi sztreccs, ami a nyári kánikulában nem hátrány! Mindent összevetve viszont, ha már újszülött kortól szeretnél hordozni, válaszd a rugalmas kendőt, ami puha, testhezálló anyagának köszönhetően óvóan rásimul a babára, a kis fejét is megtartva.

Karikás kendő

Amikor a fiam megérett arra, hogy elöl hordozás helyett a csípőmre kössem, akkor jött volna jól nekünk egy karikás kendő. Az én rugalmasommal ugyanis nagyon megszenvedtem, mire fél kézzel a gyereket tartva nagy nehezen felapplikáltam magamra, és akkor sem éreztem valami biztosnak a dolgot. Persze valószínű, hogy a hiba az én készülékemben volt, mert sokan épp arról számolnak be, hogy a rugalmas kendő egyik legegyszerűbb kötési módja a csípőkötés. Akárhogyan is, sokkal egyszerűbb lehet a csípőhordozásra termett karikással, ahol nem kell össze-vissza tekergetni a kendőt, hanem csak beállítani a megfelelő szorosságot a karikákkal. Ha felveszed a babát, legtöbbször biztos te is a csípődre ülteted, hogy nézelődhessen, miközben fél kezed szabadon marad. A karikás kendő ebben segít, tehermentesíti a babát tartó kezedet is. Könnyű vele bánni, akkor sem kell levenni, ha épp lekéredzkedik a már totyogni tudó baba. Amikor elfárad, könnyedén visszaültethető a kendőbe. Ha pedig elalszik a kicsi, átforgathatod bölcsőtartásba; ilyenkor mint egy erszény működik a kendő, hogy a baba fejét tartva kényelmesen pihenhessen a mellkasodon. Ugyanebben a pozícióban a diszkrét szoptatás is megoldható. Ha nem riadsz vissza a féloldalas babahordozástól, akkor szeretni fogod a karikást, csak figyelj arra, hogy mindig váltogasd, mikor melyik oldalra kötöd fel a lurkót, nehogy túlságosan egyoldalúan terheld meg a gerincedet.

Mei-tai

A mei-tai – felépítését tekintve – áll egy nagyjából téglalap alakú testrészből, derék- és vállpántokból. Ennek a hordozónak nagy divatja van, sokfélét árulnak, fiatalos, vagány mintákkal. Nagyon könnyen megtanulható, hogyan tedd bele a babát, nem igényel annyi gyakorlást, mint a kendő felkötése. Mint minden hordozóeszköznél, a mei-tai-nál is fontos, hogy jó minőségűt vegyél. A pántok legyenek párnázottak, jó, ha a baba combjai alatt és a fejénél lévő rész is az. A textilanyag legyen tartós, a varrás erős. Jó, ha van hozzá alvócsuklya, azzal megtámaszthatod az elszenderülő baba fejét, illetve a nap és a szél ellen is véd. A mei-tai-ban nem hordozható újszülött baba, neki ez nem ad kellő támaszt, nem öleli eléggé körül, mint a rugalmas kendő. Majd csak 3 hónapos kortól használhatod, amikor a baba már tudja valamennyire tartani a fejét. Cserébe viszont addig tudod benne hordozni a gyereket, míg el nem éri a 15 kilós testsúlyt. Az én egyévesem még kényelmesen elfér benne, akár elöl is hordozhatnám, csak a súlya miatt már javasolt hátra kötni, hogy ne terheljem annyira a gerincemet. A háton hordozást az apukája már bevállalta egyszer, és pólóban ment is a dolog, de amikor nagykabátra akartuk felkötni a szintén Michelin babának öltöztetett bébit, végül kudarcot vallottunk. Nem baj, úgyis nemsokára jön a tavasz!

Csatos hordozó

Ismerek olyan anyukát, aki pár elkeseredett kötési kísérlet után sarokba hajította a hordozókendőjét, ’soha többé ne lássam viszont’ felkiáltással. Ha téged is bosszantana, hogy folyton többméteres anyagokat tekergess magadon körbe, a csatos hordozó a te utad. Ez az eszköz a mei-tai elvén működik, kinézetre is szinte ugyanaz, annyi különbséggel, hogy míg a mei-tai pántjait Te kötöd meg, így szabályozva a szorosságot, addig ezt a hordozót egyszerűen csak becsatolod, és kész is. Persze előtte a saját testedhez kell beállítani a csatok helyzetét, ami változhat attól függően, milyen vastag ruhát viselsz épp, és akkor is át kell állítani a csatokat, ha történetesen az apuka lesz a babahordozó. Ez tehát a kenguru egy alternatívája, azzal a lényeges különbséggel, hogy az előbbinél a gyerek lába nincs megfelelően alátámasztva, így hosszú távon nem egészséges a gerincének. (Sokszor látunk kifelé hordozott babát is kenguruban, ez sem előnyös a fentebb már leírt okok miatt.) A csatos hordozó mellett szól az is, hogy teherbírása rendkívül nagy, akár 18 kilónál nehezebb gyereket is hordozhatsz benne. Ha szívesen kirándulsz, és szereted a hosszú sétákat, netán hegyet mászni is elvinnéd hordozott babádat, akkor a legjobb választás számodra a csatos hordozó. Használatával viszont várj addig, míg a kicsi megtanul önállóan ülni!

A képek forrásai: www.mammba.hu; www.wrapyourbaby.com; www.bobafamily.com; www.joven-kids.com; Dobay Eszter

Hozzászólások