Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Segítség, lázas a kisbabám!

Sokszor a szokatlan nyűgösségen kívül semmi előjele, hogy a kicsiben betegség lappang, és egyszer csak már érzed, hogy forró a kis feje, teste. Ráadásul ez leggyakrabban késő este, vagy éjjel történik, amikor csak az ügyeletre tudod vinni. Nálunk is az éjszaka közepén sírt fel a baba, és derült ki, hogy ennyire nagy a baj. Megfogta az arcom, és a kis ujjai szinte égettek. Megmértem a lázát digitális hőmérővel, és az pár másodperc múlva 40,5 fokot jelzett. (A popsijában mértem, ilyenkor fél fokot le kell vonni az eredményből, mert a végbélben úgynevezett maghőmérsékletet lehet mérni, ami magasabb, mint a testhőmérséklet.) A kijelzőt látva rögtön ugrasztottam a férjem, aki, míg én az ügyeletet hívtam, kézmeleg törölközőbe csavarva tartotta a pelenkára vetkőztetett gyereket. Tőlünk háromnegyed óra autóútra van az ügyeletes gyermekrendelő, így nagyon meggondolandó nekivágjunk-e az útnak egy ilyen magas láz esetén. A telefonban is megerősítették, hogy jobb, ha otthon maradunk, és azonnal megkezdjük a test hűtését. Ennek több módja is van:

Az egyik az úgynevezett priznic alkalmazása, ami nem más, mint a fentebb említett kézmeleg vízbe áztatott törölköző. Ebbe kell tekerni a babát, úgy, hogy minél nagyobb testfelület érintkezzen a kicsavart törölközővel. A csuklóra és bokára helyezett vizes ruha túl kevés bőrfelületet ér ahhoz, hogy elég hatékony legyen. A nedves rétegre jöhet rá egy száraz, vékony takaró, és tartsuk az ölünkben a babát, míg fel nem melegszik a borogatás. Akkor újra vízbe kell mártani a törölközőt és addig ismételni a műveletet, amíg lennebb megy a láz. Ez a módszer nálunk nem bizonyult túl hatékonynak, mert nagyon hamar átmelegedett a törölköző, és minden csupa víz lett dacára a száraz rétegnek.
Amit az ügyeletes javasolt, a hűtőfürdő volt. Ugyanolyan hőmérsékletű fürdővizet készítettünk, mint amilyenben egyébként mosdatni szoktuk a babát, és belefektettük a kádba. Persze először nem tetszett neki a dolog, de mindenféle játékokat és könyveket odahordtunk, hogy eltereljük a figyelmét. Lapozgattunk, mondókáztunk, míg el nem telt 20-30 perc. Közben hol a hátán feküdt, hol hasalt a kádban a kis beteg. A vizet nem hűtöttük, hagytuk, hogy magától csökkenjen a hőmérséklete. (Közben vízhőmérővel ellenőriztük, hogy ne legyen túl hideg.) Arra viszont figyelni kell, hogy ne fázzon a vízben a pici, mert a didergésre a test a hő megemelésével válaszol, így előfordulhat, hogy még fentebb megy a láza. A hűtőfürdő a gyógyszeres lázcsillapítással együtt olyan hatékony volt, hogy 40 fokról hőemelkedésig csökkent a láza. Ez a 37 és 38 fok közötti állapot, ezt nem szükséges csillapítani, így védekezik a szervezet a kórokozó ellen. Egészen pici baba testhőmérsékletét úgy is csökkentheted, ha levetkőztetve csupasz mellkasodra fekteted. Az ő hőszabályozása még rosszul működik, te viszont kiegyenlítheted a testhőtöket, miközben rajtad fekve megnyugszik a kis beteg.

Ami a gyógyszeres lázcsillapítást illeti, mindig tarts otthon kétféle hatóanyagú szert (pl. Ibuprofen és Paracetamol). Nálunk az egyik a Nurofen kúp, a másik a Panadol szirup volt. Ennél erősebb hatóanyagú lázcsillapítót csak orvos írhat fel, de az ügyeletes elmondása szerint ilyen magas láz esetén az sem szívódik fel jobban ezeknél. Azért van szükség két eltérő hatóanyagra, mert egyiket sem ajánlott 6 óránál sűrűbben alkalmazni, de előfordulhat, hogy ennél gyakrabban van szükség lázcsillapításra. Ilyenkor felváltva lehet alkalmazni a két szert, 3-3 óránként. A kúpnál probléma lehet, hogy a babánál beindítja a székelési ingert, így ha lehet, közvetlenül kakilás után helyezzük fel azt, illetve tartsuk bent az ujjunkkal pár percig, hogy ne tudja kinyomni a kúpot. A szirupot néhány baba hajlamos nem lenyelni, kiköpni, visszabukni, vagy kihányni, szerencsére nálunk ilyen nem fordult elő, de sajnos ezzel is számolni kell. Egyik lázcsillapítás sem elég hatékony, ha túl kevés folyadékot iszik a baba. Ha pohárból még nem tud inni, cumisüvegből pedig nem hajlandó (pl. mert orrdugulása van) akkor üljünk mellé egy kiskanállal, és azzal adagoljuk a szájába a hűvös italt. Ez lehet víz, tea, vagy gyümölcslé, de semmi esetre se legyen meleg.


A betegség egyéb tüneteit, az orrfolyást, orrdugulást, köhögést, étvágytalanságot is kezelni kell. Nem árt, ha van otthon köhögés elleni szer, ezt mi a gyermekorvosunk ajánlására, vénymentesen vásároltuk a patikában. Az Ambroxol szirup kimondottan hurutos köhögésre van, bár előfordul, hogy más orvosok a felköhögött váladék esetleges félrenyelése miatt nem javasolják kisebb babáknak. Szintén a doki javaslatára vettünk Tantum Verde sprayt, amivel a torokfájást enyhítettük, ha volt, elmondani ugyan nem tudja szegény, fáj-e a torka. Az orvos a mi babánk torkát enyhén pirosnak látta, így ezzel fújtuk be naponta kétszer. Az étvágytalanságot torokfájás mellett (ha nehezére esik nyelni) okozhatja az orrából visszacsurgó váladék lenyelése is. Nem érdemes ilyenkor erőltetni az evést, ha legyőzi a betegséget, magától visszatér az étvágya. Itatni viszont feltétlenül szükséges. Az ételeit készítsd a szokottnál hígabbra, pépesebbre, így egyrészt abból is folyadékhoz jut, másrészt megkönnyíti a lenyelését.

Az orrszívás szokott még problémát jelenteni. A kicsik általában ordítanak tőle, nem feltétlenül azért, mert fáj, inkább csak a kellemetlenség miatt, ami vele jár. Anyu és Apu lefogja őt, miközben az orrához szorítanak valamit, ami hangos zúgással jár. Ne lepődj meg, ha jó ideig még bizalmatlanul fog nézni, ha takarítani kezdesz, és rögtön sírva fakad, ha beindítod a masinát. Viszont mindenképpen megéri kiszívni az orrát, mert érezhetően megkönnyebbül utána: végre kap levegőt, és talán szívesebben elfogadja a cumisüveget is, míg újra meg nem telik a nózija. A hatékonyabb orrszívás érdekében először érdemes tengervizes spray-t befújni az orrlukakba. Ehhez a művelethez fektesd le a babát, és közben fogd be a szemét, egyrészt, hogy ne lássa, mire készülsz (mielőtt tiltakozhatna, már végzel is), másrészt, ha véletlen mellé fújsz, mert ficánkol, akkor se kerüljön a szemébe. Ez a spray cseppfolyosítja az orrváladékot, így meglehet, hogy egyből ömleni fog, de ne ijedj meg, így sokkal hatékonyabban tud dolgozni az orrszívó. A befúvást követően várj 5-10 percet, míg teljesen kifejti hatását a tengervíz, addig törölgesd az orrát egy textilpelussal. A már kiszívott orrlukakba mi szintén orvosi ajánlásra Nasivint cseppentettünk, ez segít, hogy hamarabb elmúljon az orrdugulás.

Vírusos megbetegedésnél 2-3 napos magas lázra lehet számítani, és sajnos a fentieken kívül mást nem igazán lehet tenni a betegség ellen. Antibiotikumot ilyenkor általában nem írnak fel a gyerekorvosok. Ha tartósan fennáll a láz, baktériumra lehet gyanakodni; megeshet, hogy a kicsinek torok- vagy középfülgyulladása van, esetleg valamilyen húgyúti fertőzése. Ezt antibiotikumkúrával kell kezelni, melyet az orvos ír elő. A baba immunrendszerét C-vitamin cseppekkel erősítheted, ebből mi naponta 10 cseppet adagoltunk a teájába. Segít a pihenés is, a beteg gyerek általában kókadtabb, magától is igényelni fogja, hogy a kiságyában heverésszen. Öltöztesd laza ruházatba, ne takard óriási plédekkel, paplanokkal, mert ezek gátolják a test természetes hőleadását. Akarata ellenére viszont ne tartsd a kiságyában akkor sem, ha beteg. Ha kicsit már aktívabb, és kikérezkedik az ágyból, ültesd az öledbe, mesélj neki egy könyvből, vagy játsszatok a puha szőnyegen, így biztosítsd a nyugalmát. Az egyik legfontosabb pedig, hogy ne feledkezz meg a gyakori és alapos szellőztetésről.

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/kourtlynlott/6218761464/sizes/z/in/photostream/

Címkék:                    

Hozzászólások