Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

A napsütés a barátunk

A gyermekek bőrét különös gonddal kell védeni az UV-sugarak káros hatásaitól, mivel bőrük védekezőrendszere sokkal gyengébb, mint a felnőtteké. Bőrük szarurétege vékonyabb és fényvédelmi rendszere sem edződött még meg. Míg a babákat lelkiismeretesen kenjük naptejjel, sokszor elfeledkezünk a nagyobb gyerekekről, akik a jó idő beköszöntével szinte az egész napot a szabadban töltik, ezért még inkább ki vannak téve a káros sugaraknak.

Ne vegyük félvállról gyermekeink bőrének védelmét, mert a kiskorban elszenvedett leégések felnőttkorra megsokszorozzák a bőr rosszindulatú elváltozásainak kialakulási esélyeit!

A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a naptej választásánál vegyük ezt figyelembe, és inkább vásároljunk külön gyermekek számára készített naptejet, amely sokkal inkább az ő igényeik szerint lett összeállítva. Mire érdemes odafigyelni naptej választásakor?

1, Legyen bőrbarát, hypoallergén, azaz minél kevesebb irritáló anyagot tartalmazzon: legyen illat-, színezőanyag-, és parabenmentes.

2, Ha lehet, inkább fizikai napvédőkkel és ne kémiaival védjen, mert ez utóbbi jobban megterheli a bőrt és a szervezetet.

3, Válassz 30-as faktorszámú naptejet, mivel az képes a napsugarak 96,7%-ának kiszűrésére. Felesleges a magasabb faktorszámút megvenni, mivel a kisebb faktorú teljesítményéhez képest minimális az eltérés (az 50-es a napsugarak 98%-át szűri ki), ám jóval több kemikáliát tartalmaz, és szinte áthatolhatatlan védőréteget képez a bőrön, amely így befülled, képtelen lesz lélegezni, nem is beszélve arról, hogy az összes kosz, homok is beleragad.

4, Olyan naptejet használj, amely hagyja lélegezni a bőrt, nem ragacsos, és kellemes a „viselete”. Használat előtt érdemes letesztelni magadon, mielőtt rákennéd gyermekedre.

5, Fontos, hogy a kiválasztott termék védjen az UVA és az UVB sugarak ellen egyaránt.

6, Ha vízpartra mentek, válasszatok vízálló vagy extra vízálló változatot! Fürdés közben ezek kiválóan védenek, de ha abbahagytátok a pancsolást, érdemes újra bekenni csemetéd.

7, Mindig olyan naptejet vásárolj, amelyen pontosan fel vannak tüntetve az összetevők.

8, Pár száz forintért biztosan nem kapsz minőségi naptejet, de kétezer forint körül már számos jó minőségű termék közül válogathatsz, akár patikában, akár drogériában szerzed be.

D-vitamin-pótlás

A téli, borongós hónapokban a legtöbb gyermekorvos felír gyermekünknek D-vitamint, mivel annak termelődését a napsugarak indítják be a bőrben.

A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika idén indította el azt a kutatást, amelyben felméri, a kisgyermekeket mennyire érinti az egészséges fejlődésük szempontjából kritikus D-vitamin-hiány. A klinika előzetes felmérése szerint a 3 év alatti gyermekeknek legalább 40 százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut, 15 százalékuk vitaminszintje pedig már kritikusan alacsony, melynek súlyos egészségügyi következményei akár 10-20 év múlva is jelentkezhetnek.

A klinika orvosai arra hívták fel a figyelmet, hogy nyáron is szükség lehet pótlásra, mivel a naptejek használata gátolja a D-vitamin képződését.

Érdemes ezért késő délután vagy 11 óra előtt szabadon hagyni gyermekünk bőrét, hogy hozzájuthasson ehhez az értékes és fontos vitaminhoz.

Forrás: blog.viewpoints.com; thefuntimesguide.com

Címkék:        

Hozzászólások