Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Fogápolás babakorban

A fogak fejlődése már viszonylag korán, a terhesség második hónapjában megindul. A 4-6. magzati hónapban megkezdődik a meszesedés, az íny alatt kialakul a fogzománc és a dentin. Ezt a folyamatot a várandósság alatt egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással segítheted. A terhesség körülbelül 12. hetétől a baba lenyeli a magzatvizet. Mivel az anya által elfogyasztott étel íze szétárad a magzatvízben, az ekkor érzett ízek befolyásolhatják, milyen ételeket fog kedvelni a pici az elkövetkezendő években. Már ekkor eldől tehát, mennyire lesz édesszájú gyerek majd felnőtt a magzatból. Egyes kutatások szerint a cukorban gazdag magzatvíz már az íny alatt fejlődő fogacskákat is károsíthatja. Csínján tehát az édességgel!

Vannak babák, akik már 3 hónaposan kinövesztik ínyük alól az első fogukat, míg mások majd egyéves korukig várnak ezzel. Mivel az ilyen pici gyerekek még nem tudják kiköpni a fogkrémet, ezért számukra speciális, lenyelhető típust kell venni. A fogmosás célja, hogy a lerakódó lepedéket letisztogassuk a fogakról. Erre eleinte az ujjadra tekert nedves textilpelenka is elegendő. Ugyanígy működik az ujjra húzható puha szilikonból készült fogkefe, amely akár sterilizálható is. Ezt babafogkrémmel együtt árulják a patikákban.

Ha egymás mellett már legalább négy fogacska sorakozik a kicsi szájában, megpróbálhatod gyerekfogkefével tisztítani őket. Mindennap kíséreld meg a fogmosást, de ne erőltesd, ha eleinte idegenkedik tőle.  Mosd meg a saját fogad úgy, hogy a baba is lássa, meglátod, előbb-utóbb ő is kedvet kap majd hozzá. Vedd komolyan a feladatot, mert a tejfog zománca nagyon vékony, hamar lezajlik a szuvasodás. Ezért is fontos, hogy lehetőleg ne adj sok édességet a gyerekeknek. Nagyon rossz látvány, mikor egy tündérien mosolygó gyerekszájból csak apró szuvas, fekete fogcsonkok virítanak.

Sokan legyintenek, hiszen ezek csak tejfogak, úgyis kihullanak. A szuvas tejfogak azonban elronthatják a frissen áttörő maradó fogakat is, ha közvetlenül érintkeznek egymással. A fogorvos felkeresésével se várd meg, míg szuvasodást, rendellenességet tapasztalsz. Kétéves korra általában kibújik az összes tejfog, ekkor meg lehet mutatni őket a fogdoktor néninek vagy bácsinak. Te megtudod, hogy milyen esetleges problémákra számíthatsz a jövőben, a gyerek pedig nem egy fájdalmas élménnyel tér haza az első fogorvosi látogatásról.

A képek forrása: hubpages.com; epd4k.com; ineedadentist.com

Címkék:              

Hozzászólások