Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Ne csak a szülésre, a szoptatásra is készülj fel!

Lexi: Nekem sajnos nehezen sikerült mellre tenni a babámat, nagyjából 10-12 órával a szülés után éreztünk rá, hogyan is kell csinálni. A szüléstől az első sikeres szoptatásig eltelt idő hossza befolyásolhatja magát az egész szoptatást?

Sződy Judit: Igen is meg nem is. Attól függ, mi történik a babával, amíg nem szopizhat. Ha közben cukros vizet  vagy mást kap cumisüvegből, akkor romolhat a szopási technikája, így lehet, hogy később nem jól szopik, vagy egyáltalán nem fogadja el a mellet. A tápszertől megváltozik a bélflórája, sírós, hasfájós lehet tőle. Ha túl sok folyadékot adnak neki szoptatás helyett, kitágul a gyomra, így nem elégszik meg az édesanyja tejével. Ha emiatt tápszeres kiegészítést kap, az pedig magával vonja az előbb említett problémákat.
A túl késői mellretételnek nem feltétlenül következménye a kevés tej, mert a tejbelövellés szoptatás nélkül is megtörténik. Ám ha az anya nem szoptat, ez késhet, illetve a melle az egész szoptatási folyamat során kevésbé lesz érzékeny a tejtermelésért felelős hormonra. Vagyis nem fog olyan könnyedén megfelelő mennyiségű tejet termelni, mintha korán szopott volna a baba. Ezenkívül persze az is veszteség, hogy a szoptatás élményét nem élheti át a baba és az édesanya az első órákban.

Lexi: Én azt gondoltam, a világ legegyszerűbb dolga a szoptatás, kezdetben mégsem sikerült mellre tennem a babát. Mit tanácsolsz azoknak az anyukáknak, akiknek sem szülésznő, sem szoptatási tanácsadó nem segít a kórházban a szülést követően?

Sz.J.: Érdemes elmenni egy szoptatásra felkészítő tanfolyamra, vagy olyan barátnővel időt tölteni, aki szoptat, és jól megy neki. Ha szülés előtt találkozik szoptatási tanácsadóval, ő játékbaba segítségével megmutathatja, hogy a legjobb mellre tenni a babát, és megvizsgálhatja az anya mellét is, ha ezzel kapcsolatban van kérdése az édesanyának. Remek könyvek is kaphatók, ilyen W. Ungváry Renáta A szoptatás kézikönyve című műve.  Ha pedig így sem sikerül mellre tenni a babát, és nincs segítség, fejjen az első naptól kézzel, és a kifejt tejet adja oda a babának pohárból (vagy a cumisüveg kupakjából), és próbálkozzanak kitartóan.

Lexi: Egyesek szerint a kisebesedő mellbimbó a hosszú szoptatás eredménye, míg mások szerint egyszerűen csak nem megfelelően kerül mellre a baba. Mi az igazság?

Sz.J.: Mindkettő igaz lehet, de hozzátenném, hogy van olyan érzékeny bőrű anya, akinél hetekig tart, hogy a mellbimbó megszokja ezt az igénybevételt. És az is lehet, hogy valamilyen fertőzés gátolja a sebgyógyulást. Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni.

Lexi: Egy héttel a szülés után annyi tejem lett, hogy kőkemény volt a mellem, fájt, feszített. Meddig tart ez az állapot, és hogyan enyhíthető?

Sz.J.: Gyakori szoptatással enyhíthető, és ha a baba már nem tud többet enni, egy kevés fejéssel lehet elviselhetővé tenni a helyzetet. Finom masszázs (nem fájdalmas gyömöszölés!) és meleg pakolás jólesik a legtöbb édesanyának, ezt szoptatás előtt érdemes bevetni.

Lexi: Én igény szerint szoptattam a babámat, volt olyan nap, hogy akár 10-12-szer is evett, alkalmanként majd egy órán át. Végül alig maradt magamra időm, folyton fáradt voltam. Mit tehet egy hasonló helyzetben lévő anyuka, aki ragaszkodik az igény szerinti szoptatáshoz, de nem szeretne bekattanni sem?

Sz.J.: Sokat segít a hordozókendő használata, lehet úgy is szoptatni, hogy a baba az édesanyja testére van kötve, eközben az anya bármit csinálhat. Ezt természetesen gyakorolni kell – a kötést és a mellre tételt is.  Az is jó, ha az anya oldalt fekve szoptat, és a szoptatási időt arra használja, hogy pihenjen, szunyókáljon.

Lexi: A környezetemben minden szoptató anyának, köztük nekem is, csomók keletkeztek a mellében. Ezt mi okozza? Törvényszerű vagy megelőzhető valahogy? Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Sz.J.: Pusztán a csomó nem baj, ha nem fáj, és fellazul szoptatás vagy fejés hatására. Ha a csomó állandó, nem csökken, fájdalmas, piros fölötte a bőr, az a tejcsatorna elzáródásának jele, ezt kezelni kell, és ha nem múlik, meg kell mutatni szakembernek. Ha szoptatás közben finoman a baba szája felé masszírozzuk a csomós területet, ez segíthet az ürülésben.

Lexi: Én folyton aggódtam, eszik-e eleget a baba, mindig mértem a súlyát szoptatás előtt és után. Ez megbízható módszer arra, hogy megtudjuk van-e elég tejünk?

Sz.J.: Nem javaslom a mérést, mert nem ad elég információt arról, hogy a baba eleget eszik-e. A tej összetétele más reggel, és más este, más a szoptatás elején és a végén, más az első napokban, más a második hónapban, és más a második félévben. És ráadásként: minden babának más az anyagcseréje.  Van, amelyik pici remekül fejlődik napi 400 ml tejtől, más pedig több, mint egy litert enne. Ha a kizárólag szoptatott babának van 5-6 jó pisis pelusa, és a hatodik hét előtt mindennap kakil, akkor valószínűleg rendben van a gyarapodása. Hathetes kor után már van, amikor ritkább a kaki.

Lexi: Van tuti tipped a tejszaporításra? Mellszívó, tea, esetleg kapszulák? Mikor érdemes bevetni ezeket?

Sz.J.: A legtutibb a gyakori szoptatás, persze, ha a baba jó technikával szopik. Ha ez nem elég, a fejés is szóba jön. A tea és más galaktogógumok csak ez után következnek hatékonyság terén.

Fotó: Raphael Goetter

Címkék:            

Hozzászólások