Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Mostohagyerekek 1. rész - Lovasterápia

A témáról Kalina Katalin gyógytornász- hippoterapeutával beszélgettem, aki elmondta, hogy a lovasterápia ágai a következők:

Hippoterápia – mozgásfejlesztés neurológiai indikációval, elsősorban mozgássérült gyerekeknek gyógytornász segítségével

Lóasszisztált pszichoterápia – pszichológussal

Gyógypedagógiai lovaglás, hajtás - gyógypedagógussal

A hippoterápia több mint 10 éve elterjedt neurofiziológiai gyógytorna Magyarországon. Lényege a fizikán alapul, mégpedig a ló hátának ritmusos lengése hat olyan módon a páciens medencéjére és felsőtestére, mely a normál járásnak megfelelő fiziológiás mozgásválaszokat hoz létre. Egyszerűbben fogalmazva a ló járása úgy hat a kis betegek testére, hogy ezáltal az ő testüket is járásra ösztönzi. A módszer lényege a törzs stabilitásának javítása, ami által a végtagok is hatékonyabban mozognak. 

A szakszerű kezelés feltétele egy képzés, melyet a Magyar Lovasterápia Szövetség biztosít az arra rátermett és megfelelő alapképzettséggel rendelkező gyógytornászok, pszichológusok számára. A résztvevőknek szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük, a vizsga elvégzése után pedig saját maguknak kell kiképezniük a terápiás lovat is.

Az emberi tényezőn túl a ló iránt is vannak extra elvárások, például hogy a terápiás ló szélsőséges ingerhelyzetben is megőrizze mozgása biztonságát. A ló társterapeuta úgymond „posztgarduális” képzést kap. Talán leginkább a vakvezető kutyához hasonlítható a lovasterápiára kiképzett ló, hisz nagyon sokat kell tanulnia, nyugodtan kell viselkednie, társnak kell lennie.

Ugyanilyen fontos a páciens alkalmassága is. Vannak ellenjavalt betegségek is, és alapvető hogy a gyerek is akarja a lovaglást, a ne legyen benne folyamatosan fennálló, extrém fokú szorongás. Aki viszont minden téren megfelel annak, hogy a terápián részt vegyen, az akár nagyon komoly eredményeket is elérhet a mozgásfejlődés terén. 

Fontos az érzelmi bevonódás is, a ló mint élőlény jelentős szerepet kap. A gyerekek kötődnek hozzá, felelősséget tanulhatnak.

A lovaglás alaptevékenység mellé számtalan fejlesztő módszer társul, hiszen minél több csatornán kap az ember impulzust, az annál könnyebben vésődik be.

A tevékenység sokrétűségének bizonyítéka, hogy munkára nevelés céljából értelmileg akadályozott, magasabb életkorú gyerekek csoportosan is járnak ide. Ők heti 3,5 órában lovagolnak, hajtanak és istállómunkát végeznek. Itt a figyelem, fegyelem, eszközhasználat, csapatban való munka a cél, ugyanakkor egyéni fejlődés is elérhető - például a tudatosság terén - a lovaglás és hajtás kapcsán.

Ősztől egy szintén speciális fejlesztési igényű autista csoport is csatlakozik kommunikáció és szociális kompetencia fejlesztése céljával.

Itthon több alapítvány is foglalkozik lovasterápiával, országszerte megtalálhatók azok a helyszínek, ahol egyébként egészséges gyerekek és felnőttek is lovagolhatnak. Igény van rá, sokkal nagyobb, mint ahány szülő megengedheti magának ezt a fajta államilag nem támogatott kezelést.

Németországban és Ausztriában például sokkal komolyabb súlyt és állami támogatást kap ez a kezelés, sajnos itthon még ettől nagyon messze vagyunk.

Hazánkban egyelőre még az orvostársadalom is megoszlott a lovasterápia elismerése terén. Vannak, akik tudományosan kevéssé igazolt fejlesztési lehetőségként tekintenek rá, ugyanakkor az orvosok megfelelő, érdemi tájékoztatása is hiányzik.

A Kincsem Parkban megtalálható Nővérkék Alapítvány 2003 óta működik. A két vezető gyógytornász-hippoterapeuta mellett jelenleg 4 önkéntes lovas szakember, 4 képzett terápiás dolgozik 3 képzés alatt álló lóval. Odaadásuk, elszántságuk és professzionalitásuk engem meggyőzött. Jó lenne, ha ez a terápia a megérdemelt helyére kerülne a magyarországi gyógyászatban is.  

Képek: Nővérkék Alapítvány

Címkék:        

Hozzászólások