Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

10 tipp, hogy te is alhass

Sára már éppen fellélegzett volna, hogy most már minden rendben, gyermeke csupán egyszer ébred fel éjszaka, amikor elszabadult a pokol. Öthónapos kisfia, Marci ugyanis úgy gondolta, napközben nem akar fél óránál többet alvással tölteni egyhuzamban, éjszaka pedig többször is riadóztatta kedves szüleit. Mellette persze ott volt a nagytestvére, a négyéves Dalmi, aki egy egészségesen aktív, érdeklődő és kíváncsi természet, tele kérdésekkel és állandó figyelem-igénnyel. „Kezdtem azt érezni, hogy kicsúszik a lábam alól a talaj, s amikor sót tettem a férjem kávéjába cukor helyett, rájöttem, hogy az alváshiány miatt lassan beszámíthatatlanná válok.” – mesélte Sára. Egy angol felmérés szerint a kisbabás szülők egy év alatt majdnem 300 óra éjszakai „nemalvást” gyűjtenek össze. Ennek egyik következménye a figyelemzavar, levertség, ólmos fáradtság. Aki kialvatlan, annak az immunrendszere is legyengül, így hajlamosabbá válik a betegségekre, nyűgös, rosszkedvű és türelmetlen.
Ha téged is elkezdenek ostromolni „jóakaróid”, hogy rosszul neveled a gyermekeid, a te hibád, hogy nem alszanak, és te leginkább egy zombira hasonlítasz, akkor kedvesen hárítsd el rosszmájú megjegyzéseiket, hiszen ma már köztudott, hogy a gyermekek éjszakai megébredésének evolúciós oka van: szükségük van biztonságérzetük visszanyerésére és táplálékra, s mindkettőt édesanyjuk jelenléte, melegsége, illata biztosítja számukra.
A szülő annyit tehet, hogy igyekszik optimálisan kihasználni a pihenésre kínálkozó alkalmakat, éjszaka és napközben is. Ám sok esetben nem csupán a baba miatt kialvatlan egy anyuka, hanem számos más ok is meghúzódik a háttérben.

Képtelen vagyok elaludni
Először azt érdemes tisztázni, hogy valóban csak az alváslehetőséged korlátozott mivolta okozza-e a problémád. Ha a körülmények nyugodtak, és te mégsem tudsz elaludni, akkor bizony más probléma is lehet. Sok anyukát még hónapokkal a szülés után is nyomasztja a ránehezedő felelősség súlya, mások anyaságukat személyes szabadságuk elvesztéseként élik meg, és olyanok is akadnak szép számban, akik folyamatosan szoronganak, töprengenek, vajon mindent jól csináltak-e, nem okoztak-e gyermeküknek valamilyen visszafordíthatatlan problémát. A feszültség persze nem engedi az egyébként túl fáradt anyukát elszenderülni, s mire az álommanó megjelenik, már ébred is a baba, és egy ördögi kör veszi kezdetét: az anyuka türelmetlen, nyűgös és úgy érzi, nem felel meg az önmagával szemben támasztott elvárásoknak, még nehezebben tud elaludni, ezért még nagyobb lesz az alváshiánya.
Ha nálad is ez a probléma és alvászavarokkal küzdesz, érdemes változtatni pár dolgon!


5 TIPP alvászavar ellen
1. Délután már egyáltalán ne igyál izgató hatású italokat, se kávét, se fekete- vagy zöld teát, de még a gyógyteákat is mellőzd! Ami viszont kifejezetten ajánlott, az a mézes citromfű tea vagy langyos tej.
2. Alvás előtt merülj egy kád illóolajos, meleg fürdőbe! Fürödhetsz a babával együtt, így mindketten elpilledtek majd.
3. Ne görcsölj azon, hogy már megint nem tudsz elaludni, amikor adott a lehetőség! Olvass valamit, ami eltereli a figyelmed!
4. Lefekvés előtt szellőztess, és amint kellemessé válik a kinti hőmérséklet, aludjatok nyitott ablaknál!
5. Kérd meg párodat, hogy masszírozza meg a hátad, fejed vagy a talpad! Garantáltan ellazít.

Fogadd el az új helyzetet!
Ne küzdj az új napirend ellen! Még akkor sem, ha világ életedben szigorú rend szerint éltél! Próbáld elfogadni, hogy átmenetileg megváltozott életetek ritmusa, amelyet nem az alvásciklusok uralnak. Ha nagyon ragaszkodsz a napirendhez, igazítsd azt a főétkezésekhez és ne szégyenkezz, ha alvással használod ki a napközben adódó üresjáratokat!
Gondolj arra, senki sem várja el tőled, hogy te legyél az első szupernő és szuperanya, ezt a téveszmét te alkottad magadnak! A gyerekek inkább szeretnének egy mosolygós, kócos anyukát, mint egy skatulyából előhúzott mártírt.


5 TIPP, hogy több időd maradjon magadra
1. Ha megoldható, aludjon veletek a baba, akár oldalhajós vagy az ágy mellé tolt babaágyban! Így éjszaka bármikor megszoptathatod, ha igényli, és nem kell kikelned az ágyból.
2. Ha már nem szopik a kicsikéd, kérd meg a párod, hogy időnként ő keljen fel hozzá. Ha apa sokat dolgozik, és fáradt, akkor a hétvége egyik éjszakáján legyen ő az ügyeletes.
3. A baba alvásidejét használd te is pihenésre! Ne akkor moss, főzz, takaríts, hiszen azt úgy is megoldhatod, ha hordozókendőben magadra kötöd! Alváskutatók szerint már tíz percre is érdemes leheveredni, ugyanis már ennyi alvás hatását is megjegyzi az agyunk.
4. Ha nem tudod máshogy megoldani a pihenést, kérd meg édesanyád, testvéred vagy a barátnőd, hogy időnként foglalkozzon a kicsikéddel, vagy vigye el sétálni.
5. Hozzátartozóidtól kérj hasznos időt ajándékba! Bármilyen alkalom adódik, legyen az szülinap, névnap, kérj pár órát, amikor csak magaddal foglalkozhatsz!

Képek forrásai: www.getbuttonedup.com; www.pregnancyandbaby.com; www.momlifetv.com

Címkék:      

Hozzászólások