Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Kelengye

Iker babakocsi előnyökkel, hátrányokkal

Az iker babakocsiknak többféle változata van, és ugyanúgy, mint a rendes babakocsinál, sok-sok szempontot figyelembe kell venned, mielőtt megvásárolod azt. Itt átnézheted típusok szerint, melyiknél milyen előnyökre és milyen hátrányokra számíthatsz, hogy könnyebb legyen a döntés:

Egymás melletti iker babakocsi

Előnye:

Ehhez a típushoz viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, többnyire súlyuk sem túl nagy (a legkönnyebb ilyen kocsi 8,5 kg). Ugyanúgy irányítható, mint a normál babakocsi, így beláthatóak vele az útkereszteződések. Általában nagy csomagtartója van, amely könnyen telepakolható. Ez a típus egy mozdulattal összecsukható, illetve kinyitható, nem foglal túl nagy helyet. Sok olyan modell van már, ami teljesen dönthető, vagyis újszülött kortól használható, így nincs szükség külön mózeskosárra. Amikor már nagyobbak a babák, és a sportkocsi részben utaznak, egymás mellett ülhetnek, kommunikálhatnak egymással.

Hátránya:

Mivel ez a fajta babakocsi széles (a legkeskenyebb modell 75 cm), nem lehet beférni vele mindenhová, legyen az egy drogéria mágneskapuja, gyógyszertár, kisbolt szűk sorai. Általában nem lehet ezekre a modellekre autós hordozót csatlakoztatni (léteznek hordozós modellek is magasabb áron), így autós utazáskor kényelmetlen a babákat ki-be pakolgatni a babakocsiból, autósülésből. Az egy gyermeknek szánt hely keskeny, így hamarabb kinövik. Nem mindegyik darab dönthető teljesen, ezért jól meg kell nézni, hogy melyiket választjuk.

Egymás mögötti iker babakocsi

Előnye:

Ebből a típusból szebb darabok is kaphatóak, ráadásul be lehet férni vele szinte bárhová. Teljesen ledönthetők, újszülötteknek ideális.  Erre a modellre általában rá lehet csatlakoztatni az autós hordozót, kompakt változata így autóba is beköthető. Ennél a változatnál szembe is fordítható a mózes, a hordozó és a sportkocsi is: így a babák nemcsak egymás mögött, hanem egymással szemben is utazhatnak. A pakolási terület nagy, mivel messze van a két váz egymástól, csomagtartó része akár 1 méter is lehet, amelyben elférhet például 2 rekesz ásványvíz.

 egymás mögötti iker babakocsi

Hátránya:

Az egymás mögötti ikerkocsi drága, újan vásárolva egy használt autó árával vetekszik. Mivel hosszú, nem lehet vele elég jól belátni az útkereszteződéseket; úgy érezheted, hogy veszélyben van az elöl ülő gyermeked. Az egymás melletti iker babakocsihoz képest súlyos, emiatt nem egyszerű felemelni és kormányozni sem; nem akar arra menni, amerre szeretnénk. Vannak olyan modellek, amelyeknek a csomagtartója sem túl nagy, és amelyeket több darabba kell szétszedni ahhoz, hogy egy kisebb lakásba beférjen. A sok alkatrész, adapter, csatlakoztató miatt körülményes a tárolásuk.

Ezeken a leginkább ismert modelleken kívül létezik még olyan iker kocsi is, amikor két szimpla babakocsit egymás mellé pattintunk, így megvannak az egymás melletti kocsi előnyei. A hátrányok pedig részben kiküszöbölhetőek, mivel amikor szükséges, külön tudjuk választani a két kocsit. Ehhez a típushoz nehéz hozzájutni Magyarországon, mint ahogyan ahhoz a komplexebb modellhez is, aminél az üléseket egymás mögé, egymással szembe és egymás mellé is lehet szerelni keresztkonzollal. Egyterű iker babakocsi is létezik, ezek általában külföldről behozott darabok, és gyakran használtan lehet hozzájutni magyar vagy külföldi internetes portálokról.

A legpraktikusabb, a Magyarországon szintén alig kapható, egymás alatti babakocsi, amelynek előnye, hogy olyan, mintha egyes babakocsit tolnánk. Hátránya mindössze a magas ára, valamint sokan ódzkodnak egymás alá tenni a gyerekeket, vagyis ez már ízlés és szokás kérdése.

  

Amire még figyelnünk kell az iker babakocsi esetében ugyanúgy, mint a normál babakocsinál, az a kormány és a kerék. Ha a kormány kétkaros, akkor jól terhelhető, a saját súlyának többszörösét gond nélkül lehet vele mozgatni. Az egymás melletti kocsiknál ez különösen előny, így esernyőre csukható, és alig foglal több helyet egy szimpla kocsinál. Egy kézzel viszont nem, vagy alig irányítható, ami egy bevásárlásnál igen nagy hátrány lehet. Az egykaros változatú iker babakocsit sem egyszerű irányítani, de könnyebb, mint egy kézzel a kétkarost. A legjobb megoldás a kormányos változat, amellyel könnyen irányítható mindenféle iker babakocsi, de ennek ára szintén magasabb a hagyományos karúaknál.

A kerekek tekintetében az iker babakocsi sem tér el a hagyományostól, a nagyobb kerekek jobban bírják a terepet, a kicsik könnyebbek és mozgékonyabbak. Át kell gondolnod, hogy a lakóhelyed környékén elsősorban milyen terepre számíthatsz: városban élsz vagy vidéken, mennyit jártok kirándulni babakocsival, milyen tömegközlekedési eszközt fogsz használni, milyen üzletekbe jársz. Érdemes megmérni a lakásod, házad ajtaját, a lift, az üzletek bejáratainak szélességét, hogy kiderüljön az egymás melletti vagy az egymás mögötti típusra van-e inkább szükséged. Nem utolsósorban pedig a tárolási helyét kell kitalálnod, és az autó csomagtartóját kell lemérned, hogy befér-e majd a babakocsi, illetve hogy melyik fér be.

Nagyon sok féle modell létezik típusonként is, egyszerűbb és összetettebb változat. Érdemes végiggondolni és leírni egy papírra, hogy mi számotokra a fő szempont, mielőtt az üzletek óriási kínálatában elvesznétek. Az interneten, használt darabok után is ajánlatos kutatni, mert sokszor negyedáron hozzá lehet jutni kiváló állapotú iker babakocsihoz összes alkatrészével és leírással együtt.

Az iker babakocsik esetében nincs igazán ideális választás, de jó választás lehet, ha az általad kitűzött kritériumokat összeveted a lehetőségekkel.

egymással szemben lévő babakocsi

Képek forrásai: everythingmomandbaby.com, twinstips.com, blog.pegperegousa.com, http://www.flickr.com/photos/christiandbn/4032295485/sizes/z/in/photostream/, http://www.flickr.com/photos/mimakids/6347189556/

Címkék:      


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások