Lexi & Magazine

Mi is babázunk

Kötődően nevelők klubja

Lexi: Miből jött az ötlet, hogy létrejöjjön a kötődően nevelő baba-mama klub?

Alapító: A klub abból az indíttatásból született meg, hogy összeterelje, megismertesse egymással a környéken élő, hasonló nevelési elveket valló anyákat, családokat. Úgy gondolom, hogy nagy szükség van erre, ugyanis a kötődően nevelő családok ma még kisebbségben vannak, és véleményem szerint jó érzés megosztani egymással tapasztalatainkat, beszélgetni az esetleges nehézségekről, és nem utolsósorban csak egyszerűen édesanyaként összejárni alkalmanként, nevelési elvektől függetlenül.

Lexi: Mennyiben különbözik a kötődő nevelés a többi nevelési módszertől?

Alapító: A kötődő nevelés lényegét talán jobban kifejezi egy másik elnevezés: válaszkész nevelés. Az a lényege, hogy mindig reagálunk, válaszolunk, – ha lehet azonnal és nem pedig váratva és türelemre intve –, a gyermek felmerülő igényeire. Elengedhetetlen, hogy a gyermek és a szülő között erős, érzelmileg stabil kötődés alakuljon ki. Ennek következtében lesz a gyerekből önmagában és a világban bízó ember. A gyerekek életében az első három év rendkívüli jelentőséggel bír, erre világít rá Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás is. Azt vallom, hogy ha gyermekünk e három évben megkapja azt, amire szüksége van, érzelmi biztonságban van.

Alapelv szerintem, hogy a kisgyermek érzelmi szükségletei éppolyan fontosak, mint a testiek. A kötődő nevelésnek vannak eszközei: ilyen az igény szerinti szoptatás, a hordozás, az együttalvás. Ezek mind kielégítik a kisgyermek alapvető igényeit. Fontos, hogy ez a nevelési módszer nem egy mindenkire ráhúzható séma, családonként eltérő módon működhet, és ez így is van jól, hiszen ez is azt mutatja, hogy a lényeg a saját gyermekünk megismerése.

Lexi: Szerinted mik az előnyei ennek a nevelési formának?

Alapító: Előnye szerintem az, hogy összehangolódunk a babánkkal, vagyis folytatódik az a szimbiózis, ami 9 hónapig volt köztünk. Könnyebb lesz az élet, hiszen ha gyermekünk igényei kielégítve vannak, akkor nyugodt babát kapunk, amiből egyenesen következik, hogy mi is nyugodt anyák leszünk. Azt gondolom, hogy ezzel a nevelési módszerrel lefektetjük a későbbi jó kamasz-szülő kapcsolat alapját is (de jelenlegi saját tapasztalat híján erről majd 15 év múlva beszélgetünk újra.)

Lexi: Sokszor halljuk azt, hogy a túl sokat/sokáig szoptatott, illetve hordozott gyermek elkényeztetetté válik. Neked mi a véleményed erről?

Alapító: Az, hogy sokáig szoptatunk, illetve hordozunk, nem egyenlő a gyermek elkényeztetésével. Miért válna elkényeztetetté az a gyermek, aki folyékony aranyat kap? És miért lenne elkényeztetett az, akinek kielégítik testkontaktus iránti igényét? Ez alapvető biológiai igény. A babák nem erőszakkal vannak a mellkasunkra vagy a hátunkra kötve. Azért vannak ott, mert ez nekik jó. Illetve az anyának/apának is jó ilyen közel érezni magához a gyermekét. A gyermek ezáltal könnyen megnyugszik, pihen és alszik.

Olyan hamar eljön az az idő, amikor már nem akar a hátunkra jönni, mert elkezdi élvezni, hogy a saját lábán szaladgálhat. Akkor már nem akar majd egész nap rajtunk lógni. Csak néha megpihenni.

Miért akarjuk gyermekeinktől ezt a pár hónapot megvonni? Miért nem akarjuk ezt a kis időt élvezni mi, szülők is, amíg a gyerek „rajtunk” lóg? A mi életünkből ezek csak hónapok, nekik viszont hatással van az egész jövőjükre. Ne féljünk szeretni őket!

Lexi: Mi a helyzet az önállósággal, hogyan lesz szerinted önálló így a baba?

Alapító: Épp ettől lesz önálló és bízni tudó ember belőle. Megfigyelhető egy folyamat a szimbiózistól a fokozatos elengedésen át egészen az önállóságig. Ha egészen pici korától figyeltek rá, válaszkészek voltak a szülei, akkor azt tanulja meg, hogy bízhat a világban, mert ha szüksége van valakire, akkor az a valaki ott van. Nyilván ahány gyerek, annyiféle variációja és hossza a folyamatnak.

Lexi: Térjünk vissza a klubra. Kik járnak oda? Hogyan épül fel egy ilyen találkozó?

Alapító: A klubba édesanyák járnak, lévén, hogy hétköznapon vannak a találkák. A dolog úgy néz ki, hogy sorban megérkezünk, kötetlen beszélgetést folytatunk, a gyerekek belelendülnek a játékba, aztán egy gyors bemutatkozó kört tartunk, ha vannak új anyukák is. Igyekszünk minden találkozót valamilyen téma köré szervezni, és ennek értelmében vendéget, előadót, szakembert hívni. Volt már köztünk homeopata, dúla, gyászcsoportvezető, logopédus, hordozási tanácsadó, legutóbb pedig az óvodavezető-helyettest hívtuk a közelgő beiratkozás kapcsán. Igyekszünk minden alkalommal új programokat, előadásokat életre hívni, ezzel színesítve a klub találkozóit. 

A képek forrása:www.rgnaturalbabies.com; www.babyhaven.com; www.womensforum.com

Címkék:        

Hozzászólások