Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Külföldön kismamának lenni III. rész – Hollandia

Sorozatunk ezen részében volt kolléganőm, Nóra mesél a holland szokásokról. Nóra és férje egy kiváló munkalehetőség miatt ment Hollandiába 2009 nyarán. Kisfiuk, Bendegúz egy évvel később, a holland Veldhoven városában született. Második gyermekük, Léna már az anyukája pocakjában volt, amikor átköltözött a család 2011-ben Ausztriába, szintén egy munkalehetőség miatt. Nórának így bőven van tapasztalata a külföldön szülés területén. 

Nóra és Bendegúz holland tengerparton

Lexi: Mit kell tudni a holland terhesgondozásról? Milyen vizsgálatokon szükséges részt venni?

Nóra: Hollandiában három ultrahangos vizsgálaton kell megjelenni, a tizenkettedik, a huszadik és a harminchatodik héten. Ebből a huszadik heti alapos, genetikai vizsgálat. A kismamák havonta egyszer járnak a szülésznőhöz (verloskundige), aki megméri a súlyukat, a vérnyomásukat. Vizeletvizsgálatot kér, hogy nincs-e fertőzés, valamint általános kérdéseket tesz fel, hogyan érzi magát az anyuka. A babát is „megvizsgálja” kitapogatással, megnézi hogyan helyezkedik el, és a szívhangját is meghallgatja. Az utolsó hónapban már minden héten kell járni erre a procedúrára. Cukorterheléses vizsgálat itt nincs egyáltalán, ami úgy tudom, hogy otthon fontos. A kórházban csak akkor kell megjelenni, ha a szülésznő beutal laborra, vér- vagy vizeletvizsgálatra, mert valami problémát észlel, illetve iker- és veszélyeztetett terhesség esetén. Amikor beindul a szülés, akkor a szülésznő kijön a lakásra megnézni, hogy tényleg kezdődik-e már. Amennyiben otthon akar szülni a kismama, akkor le is vezeti a szülést. Kórházban szülés esetén 5 perces fájásoknál kell bemenni, és általában a szülésznő viszi be a kismamát, természetesen a férj kíséretében. Amennyiben epidurális érzéstelenítésre van szükség, vagy nagyon lassan halad a fájások sorozata, előbb is be lehet menni a kórházba.

Lexi: Akkor ezek szerint saját szülésznőt fogadnak a nők Hollandiában. Saját orvosuk is van, vagy ez nem jellemző?

Nóra.: Általában nincs saját orvos, a kórházban szülők is leginkább csak a saját szülésznőjükkel szülnek. Ha felmerül valamilyen komplikáció, akkor az éppen ügyeletben lévő orvos veszi át a pácienst, és felel a továbbiakban érte.

Lexi: Említetted, hogy szülésznő végzi a terhesgondozást. Védőnő nincs is, vagy neki más a feladata?

Nóra: A védőnő feladata nem egészen ugyanaz Hollandiában, mint Magyarországon. A szülést követő napon, ha minden rendben, az anyuka a babával hazamehet. A védőnő a következő nyolc napban mindennap kimegy a család otthonába, megméri az anya vérnyomását, ezenkívül nemcsak a baba körüli teendőket magyarázza el, mutatja meg, és ad szoptatási tanácsokat, hanem főz, takarít, bevásárol, és például a nagyobb gyermeket elhozza az iskolából. Igazából minden egyéb olyat elvégez, melyre az anyukának szüksége van. Ezt a szolgáltatást és a kórházban szülést az egészségpénztár fizeti. A védőnőt lehet pár órára hívni, de akár többre is. Huszonnégy óra ingyenes, azon felül óránként körülbelül 3,80 eurót kell fizetni. A védőnők heti egyszer tartanak fogadóórát, és él egy éjjel-nappali telefonszám, melyen bármikor el lehet őket érni. Hollandiában nagyon fontosnak tartják, hogy a kismama minden kérdésére választ kapjon. Sőt, még arra is odafigyelnek, nehogy depresszióba essen az anyuka, és ha nincs felnőtt egész nap a közelében, akkor hetente kimegy valaki beszélgetni vele.

kórház kívülLexi:  Milyen Hollandiában a természetes és császárral történő szülések aránya?

Nóra: A császár és természetes szülések arányáról nem sokat tudok, de az biztos, hogy mindig megpróbálják kivárni, amíg magától beindul a szülés. Sem a császármetszés, sem a szülés beindítása nem merült fel az én esetemben, nem is ajánlották fel egyiket sem.

Lexi: Léteznek különböző szülésfelkészítő tanfolyamok? Milyen egy ottani kórház felszereltsége?

Nóra: Ha valaki kórházban szeretne szülni, akkor körbevezetnek, megmutatják a szülőszobát, és el is magyaráznak mindent. Szülésre felkészítő tanfolyam is kórház belülvan, de arra időben kell jelentkezni,különben betelnek a helyek. Én nem is jutottam el egyre sem, de nem éreztem hiányát, mivel a szülés előtt, alatt és utána is megfelelő és kellő mennyiségű instrukcióval láttak el. A kórház családias felszereltségű, modern, tágas. Én Veldhovenben, a Maxima Medisch Centrumban szültem. Négyágyas szobát kaptunk, de függönyt lehetett az ágy köré húzni. Még televízió is volt a kis részlegemben. Az ennivalót, innivalót, gyümölcsöt is behozták nekem oda. A baba végig mellettem volt, bár csak egy napot töltöttünk ott. Mivel aznap éjjel és reggel sem szült rajtam kívül más, a férjemnek is hoztak be egy ágyat, és ott tölthette velünk az éjszakát.

Lexi: Milyen támogatásra, pénzre számíthat Hollandiában egy kismama?

Nóra: Nem állami egészségbiztosítási rendszer van, hanem magán, és az fedez mindent. 80-100 euró havonta a költsége, de attól függ, hogy csak alapszolgáltatásokat vagy egyéb, például fogászati ellátást is igénybe veszel-e. Az ottani GYES négy hónapig jár, mely a kismama fizetésének 100%-a. Utána az anyuka vagy visszemegy dolgozni, vagy – ami azért gyakoribb – otthon marad mint háztartásbeli. A családi pótlék 2010-ben 194 euró volt negyed évre. Létezik még gyermeknevelési segély, de annak a mértéke a család keresetétől függ. Megemlíteném még azt a kis segítséget, hogy a a terhesség hetedik hónapjában kap a kismama egy csomagot, amiben van matracvédő, gumikesztyű, 70%-os alkohol, köldökcsipesz, géz, vatta, betét, minden, ami egy otthoni szüléshez is kellhet, de a szülés után is hasznát veszi az ember. Túl nagy szociális segítség, ellátás nincs Hollandiában.                                                   

Lexi: Hogyan érezted magad ott mint külföldi kismama? 

Nóra: Nem éreztem semmiféle megkülönböztetést. Mivel beszélek angolul és németül is, nyelvi nehézségeim nem voltak, mindent értettem. Mivel nagyon sok külföldi él egész Hollandiában, nem kezelnek senkit sem másképpen. Én nagyon jól éreztem ott magam.

Nóra Ausztriában átélt tapasztalaival folytatjuk a következő részben.

 

Te is külföldön élő kismama vagy? Ha szívesen mesélnél nekünk az ottani terhesgondozásról és szülésről, küldj egy e-mailt pár bemutatkozó sorral a poczai.melinda@lexi.hu címre.

A képek forrása: Nóra

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások