Lexi & Magazine

Mi is babázunk

10 kérdés – 10 válasz a babák táplálkozásáról

1. Milyen ételt kapjon először a baba?

Hazánkban a legelterjedtebb, hogy nyers gyümölcspürével, reszelt almával kínálják először a babát. Ha gyermekedet inkább a sós ízvilágba vezetnéd be, akkor a krumpli-sárgarépa püré párosa a nyerő. Érdemes arra ügyelni, hogy lehetőleg hazai, friss élelmiszert használj vagy üveges bébiételt, így ugyanis kisebb az esélye, hogy növényvédő vagy tartósítószer, színezék, esetleg ízfokozó kerüljön a baba ételébe.

2. Miért fontos, hogy kapjon húst is a baba?

A fejlődésben levő gyerekek számára a szakemberek szerint elengedhetetlen a húsfogyasztás, mivel ez tartalmazza a legtöbb jól felszívódó vasat, és allergiát is ritkán okoz. Amíg szoptatod gyermeked, az anyatejből megfelelő mennyiségű tápanyaghoz – köztük vashoz – jut. Ha idegenkedik a hústól, helyettesítheted más állati fehérjékkel, tejtermékekkel, először  a savanyítottakkal, mint amilyen a joghurt, sajt, túró, és egyéves kora után már adhatsz neki tojást is.

3. Friss gyümölcsöt vagy bébidesszertet adjunk?

Mivel a fő cél az, hogy a friss, nyers gyümölcsöket megkedveltessük csemeténkkel, érdemes ezekkel kísérletezni és nem cukrozott desszertekkel tömni, amelyeknek igencsak csekély a vitamintartalma a hőkezelés miatt. A friss gyümölcsöket le is lehet fagyasztani pépesített formában, így télen is fogyaszthattok a vitamindúsabb fajtákból.

4. Mit a teendő, ha babád nem kéri a pépes ételt, inkább szopizni szeretne?

Ne erőltesd, mert az hosszú időre elveheti a kedvét az evéstől! Ültessétek őt is az asztalhoz főétkezésekkor, hogy lássa, ti milyen jóízűen falatoztok! Előbb-utóbb kíváncsi lesz, és mindent meg szeretne kóstolni. Olyankor tegyétek elé a kistányérját a neki készült péppel! Arra azonban ügyeljetek, hogy a család többi tagjának készült fűszeres-sós ételek még nem neki valók egészen egyéves koráig, és akkor is érdemes csínján bánni a sóval, nehogy a kicsi veséje lássa kárát!

5. Mikortól vezethetők be a baba étrendjébe a darabos ételek?

Amikor már van néhány foga, és szemlátomást szívesen próbálkozna darabos ételekkel, amelyeket kézbe foghat, mártogathat. Ez általában a kicsik nyolc-kilenc hónapos kora körül következik be. Kiváló a puhára főtt krumpli, sárgarépa, karfiol vagy banán, érett őszibarack, de nagyon szeretik a picik a friss kiflit, kenyérvéget is csócsálni. Ha darabos ételt adsz babádnak, mindig legyél mellette, mert eleinte nagyobb a félrenyelés kockázata, mivel még nem képes alaposan megrágni az ételt.

6. Mikortól eheti azt a kicsi, amit a család többi tagja?

Általában egyéves kor után jön el annak az ideje, hogy ne kelljen külön főzni a babának. Persze, nagyban függ attól is, mikor kezdtétek a hozzátáplálást, milyen ételeket vezettetek be a repertoárjába, mivel a fokozatosságot mindig érdemes betartani. Egyszerre csak egy új ételt ismertess meg vele, és arra is ügyelj, hogy ne legyen zsíros, túl sós, fűszeres! Kiváló alkalom lehet ez arra is, hogy az egész család étrendjét megreformáld kicsit, és tudatosabban táplálkozzatok!

7. „Gyermekem édesszájú, mit adjak neki?”

Ez később is gyakori kérdés az édesanyák körében. A legjobb megoldás, akár piciről, akár nagyobb gyerekről van szó, ha friss, idénygyümölcsöt adsz neki. Kezdjétek az almával, banánnal az ismerkedést, majd jöhet az érett körte, a szőlő, a szilva, a puha húsú őszi- és sárgabarack. Pépesítheted, darabolhatod, készíthetsz belőle joghurtos nyalánkságot, biztosan rátaláltok a kedvencre! A másik lehetőséget az extrudált termékek jelentik, amelyek gabonából készültek, mint a buláta, amely kapható több ízvariánsban is.

8. Mitől függ, hogy a baba milyen ízt részesít előnyben?

A babák ízlelőbimbója még nincs elrontva agyonfűszerezett, cukrozott, ízfokozókkal teletömött ételekkel, ezért sokkal intenzívebben érzik az ízeket. A legújabb kutatások kimutatták, hogy nem csak az anyatejen érződik, hogy mit evett az anyuka, de már a magzatvízben is! Az, hogy mi lesz a favorit a babánál, függ attól, hogy milyen ízekkel találkozott már a mama pocakjában, illetve milyen aromák szűrődtek át az anyatejbe az anya táplálékából. Érdekes módon a baba ösztönösen elutasítja azokat az ételeket, amelyek allergiát okozhatnak nála, és amelyeket nem tud megemészteni. Az elfogyasztott ételekhez pszichés kapcsolat is fűzheti a kisgyereket: megutálhatja, amit folyamatosan erőltettek, és kíváncsi lehet azokra a falatokra, amelyek tiltólistásak, mint például az édességek.

9. Üveges bébiételt vagy saját készítésűt adjak?

Ha olyan helyre mentek, ahol tudod, hogy nincsen hűtőszekrény, mikro, vagy nem lesz időd főzőcskézni, nyugodtan válaszd az üveges verziót, amelynek minőségét szigorúan ellenőrzik, és nem kell tartanod fertőzéstől sem. Ha azonban kedved és energiád is van hozzá, készítsd el sajátkezűleg a kicsi ételét, mert az íze így garantáltan finomabb lesz, mint az „egyenpüréknek”. Arra azonban mindig nagyon ügyelj, hogy az alapanyagok minőségiek legyenek és gondosan mosd és tisztítsd meg őket feldolgozás előtt! A másik betartandó szabály, hogy a megmaradt ételt jól záródó kis műanyag dobozokba adagold, és gondoskodj a megfelelő hűtésről vagy fagyasztásról!

10. Mikortól adható tejtermék a picinek?

A savanyított tejtermékeket, a joghurtot, túrót, sajtot már kilenc-tíz hónaposan adhatod a babának, de az egyéb tejes termékekkel és a tojással várjatok legalább egyéves koráig, amikor már érettebb az emésztőrendszere. Ha ugyanis a szervezete hamarabb találkozik az állati eredetű tejfehérjével, megeshet, hogy allergiás lesz rá. Ha a családban előfordult már fehérjeallergia, a baba bőre érzékeny, esetleg ekcémás, inkább kérjétek ki a gyermekorvos tanácsát! Megint más a helyzet a tápszeres babáknál, mivel a tápszer – hacsaknem speciális – tehéntejből készül, így csak a tojással érdemes megvárni az egyéves kort, a többi tejterméket nyugodtan fogyaszthatja csemetétek.

Forrás: www.smh.com.au; www.realbuzz.com; www.mirror.co.uk

Címkék:        

Hozzászólások