Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Mérgező szobanövények I. rész

Mi sem teszi szebbé és természetközelibbé lakásunkat, mint az élő szobanövények. A levegőt is tisztítják, és kellemes környezetet biztosítanak otthonunkban, ha jól megválasztott helyre tesszük azokat. Néhány növényt virágállványra, ablakba, szekrény tetejére, de valamelyiket a földre helyezzük nagyobb mérete, mutatóssága miatt. Igaz, hogy a virágállványt a gyerkőcök le is dönthetik, a földön viszont egyből elérik a növényeket, melyek súlyos mérgezések okozói lehetnek, illetve egyéb baleseteket is okozhatnak. A teljesség igénye nélkül nézzük, hogy melyek a legveszélyesebb zöld élőlények.

Első körben a hagyományosan nem szobanövénynek tituált, időszakosan virágzó és éppen ezért lakásunkat is leginkább ekkor díszítő növényeket mutatjuk be.

 

  • Ciklámen: A gyönyörű virágairól híres ciklámennek, mely egész évben megtalálható a virágboltokban, a gumója veszélyes igazán. Ha kisebb mennyiséget ciklámenfogyaszt belőle gyermeked, a következő tünetek jelentkezhetnek: hányás, hasmenés, gyomorfájdalom. Ha nagyobb mennyiséget fogyasztott csemetéd, akkor további tünetek is kísérik az előzőeket: szédülés, nagyfokú verejtékezés, némely esetben izomgörcs. Teendő: azonnal orvoshoz kell vinni a gyermeket!

 

  • Mikulásvirág: Erről a mutatós ünnepi virágról egyáltalán nem gondolnánk, hogy mikulásvirágmérgező lehet, pedig a viráglevelek közepén található pici sárga bogyók súlyos hányást, hasmenést okozhatnak. A levelekben, a növényszárában található tejnedv is, sőt, a már elszáradt levelek is veszélyesek lehetnek. Teendő: meg kell hánytatni a kisgyermeket, majd orvoshoz vinni.

 

  • Kankalin (primula): Tavaszi kis cserepes virág, mellyel otthokankalinnunkat díszítjük. A primulaszárán és levelein lévő mirigyszőrök egy primin nevű mérget tartalmaznak. Tünetek: az erre érzékeny bőrön a levelek érintése is elváltozásokat okozhat. A bőr kivörösödik, viszket. Teendő: meleg vízzel le kell mosni az érintett területet, és ha nem múlik a viszketés, orvoshoz kell vinni a gyermeket.

 

  • Jácint: Tél végén, tavasz elején és leginkább nőnapkor, nagyon kedvelt ez a gyönyörű illatos növény. Nem is jácintgondolnánk, de minden része mérgező kalcium-oxalát kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek a szervezetbe jutva komoly gyomor- és bélpanaszokat okoznak, irritálják a nyálkahártyát. Teendő: mivel kezünkről is a szervezetbe juthat, mossunk kezet, ha hozzáértünk.  A gyermeket pedig orvoshoz kell vinni, ha észrevesszük, hogy kapcsolatba került a növénnyel.

 

  • Amarillisz: A növény minden része mérgező, hagymája, levelei, szára, virága.  A szervezetbe kerülve gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, gyakran hasmenés és hányás kíséri. Teendő: orvoshoz kell fordulni.

amarillisz

 

Ha felmerült a mérgezés vagy akár csak a gyanúja, hívjunk gyermekünkhöz mentőt, vagy vigyük azonnal orvoshoz. A teendőkkel kapcsolatban érdeklődni lehet az egész ország területéről ingyenesen hívható zöld számon: +3680/201-199. A Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai (mérgezési) ügyeletének telefonszáma: +361/333-5079.

A képek forrása: Daszkalopulosz Thanaszisz

Címkék:            

Hozzászólások