Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Anyukák a Ringatóról

Olivia, a 4,5 éves Dani és a 1,5 éves Gréti anyukája:

Akár már egészen pici babával is lehet menni a Ringatóra, de én csak 2 éves kora körül vittem el először Danit. Egy kedves hölgy népdaljellegű dalokat énekel, és sokféle hangszerrel zenél közben. Van, hogy csak hallgatjuk, énekelünk, de van, hogy körbe-körbe sétálunk, feladatok végzünk ölben a babával. Dani érdeklődő volt, különösen a hangszerek irányába, de a közös feladatokat nem mindig csinálta, és inkább a székeken mászkált az ismerős gyerekekkel dalolás helyett.

Edit, a 1,5 éves Berci anyukája:

Azért járunk a Ringatóra, hogy gyerekek, anyukák között legyünk, és mert ilyenkor télen nem lehet annyit kint lenni a szabadban. Otthon már unalmas, és ez egy jó program, mindketten élvezzük.

Közös éneklés, mondókázás van, körjátékok, hangszerek. Berci első alkalommal félénken hozzám bújt, de a végére, illetve mikor már többedszerre mentünk, feloldódott és élvezte. A mondókákat, énekeket - amit meg tudok jegyezni - itthon is mondogatjuk, és ezt is nagyon szereti.

Lívia, az 1 éves Tamina anyukája:

A zene miatt kezdtünk el a Ringatóra járni, mert a mai gagyi zenekínálat miatt - és mint volt néptáncos - fontosnak tartottam, hogy igényes zenével is ismerkedjen Tamina, és én is megtanuljam, felelevenítsem a népdalokat. A cél az, hogy énekeljünk a babáknak, és tanuljunk sok-sok mondókát, ölbeli játékot, éneket. Anyukák, sőt néha apukák és nagymamák is jönnek mindenféle korú babával pár hónapostól három évesig.

Szőnyegre ülünk a földre, szép nagy körben. A foglalkozásvezető elkezd énekelni, mi pedig vele éneklünk. Új dalokat is tanít, és ismertebbeket is játszik. Mindig használ valami hangszert is (furulya, gitár, koboz), és Tamina általában megbabonázva figyeli. Ölbeli játékok közül is felismer sokat (vannak kedvencek, ezeket otthon is szoktunk játszani), és jókat nevet a döcögős, vagy a hátradöntögetős, guggolós részeknél.

Néha előfordul, hogy egy-két  babának nincs kedve az egészhez, vagy valami izgalmasabb dolgot fedez fel. Ilyenkor a lazább anyukák – szemmel tartva a babát – maradnak a szőnyegen, énekelnek tovább, az aggódósabbak pedig kergetik őket a teremben.

Melinda, a 1,5 éves Dodi anyukája:

Dodi körülbelül 8 hónapos volt, amikor először mentünk a Ringatóra. Énekelünk, körben járunk, ritmusos mozgások vannak, amiket a babával játszunk, de sosem erőltetve. Kezdetben nem nagyon érdekelte a fiamat, de idővel bátrabb lett. Most már azt is elértük, hogy beül a Ringatót vezető nő ölébe. Amióta mászik, azóta megy összevissza, de tudom, hogy a füle ott van a dallamokon.

A férjem szerint a Ringató olyan, mint egy szekta, de Dodi nagyon élvezi. Úgy gondolom, ez a minimum, amit megadhatok neki kezdésnek a zenei nevelésben.

Mariann, az 1 éves Maximilian anyukája:

A fiamnak szüksége van társaságra, szocializációra. A Ringatón együtt énekelünk, tapsolunk, sétálunk, lovagoltatjuk a kicsiket. Max nagyon élvezi. 30 perces a foglalkozás, az első 10 percben oldódik, utána közreműködő. Nem hagyom, hogy rohangáljon, azt csináljuk, amit a foglalkozásvezető mutat és mond. Én is jól érzem magam. Az első alkalmakkor élveztem, hogy kiszakadok itthonról. Jó találkozni ismerős anyukákkal. Beszélgetni nem nagyon tudunk, de alkalom van arra, hogy egy találkát megbeszéljünk.

Kép forrása: www.fono.hu

Címkék:        

Hozzászólások