Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Külföldön kismamának lenni IV. rész – Ausztria

A negyedik részben Nóra tapasztalataival folytatjuk immár Ausztriából. Nóra és férje kisfiukkal, Bendegúzzal egy újabb munkalehetőség miatt költözött Hollandiából az osztrák fővárosba 2011-ben. Ekkor már pocakjában volt második gyermekük, Léna. 

Bendegúz és Léna

Lexi: Hányadik hónapban voltál, amikor Bécsbe kerültetek? Tudnál valamit mondani az ottani terhesgondozásról is? 

Nóra: Ausztriában már csak a huszonnyolcadik héten kapcsolódtam be az ellátásba. Az ultrahangos vizsgálatok a hollandokéval szinte teljesen azonosak, de itt cukorterheléses vizsgálatot is végeznek laborban a huszonnyolcadik héten. Ehhez nem is szükséges kórházba menni, mivel néhány kerületben különálló laborok működnek, így várni sem kell annyit. A tizenkettedik héten már be kell jelentkezni abba a kórházba, amelyikben szülni szeretne a kismama. Ez nagy különbség a hollandhoz képest, ahol már eleve sokan az otthonszülést választják. Másik nagy különbség, hogy itt egyáltalán nincs védőnő, a terhesgondozást az orvos és asszisztense végzi  vagy a magánorvos. A szülés után sincs védőnő, aki az anyuka segítségére lehetne a babagondozásban. A kórházban magyaráznak el egyszer mindent, valamint a szülés után a gyermekorvos megy ki a családhoz, és hozzá kell járni vizsgálatokra, mérésekre is. Az, hogy nincs védőnő, nem túl jó, mert ha általánosabb, például babagondozással, ellátással kapcsolatos kérdése lenne az anyukának, ami sürgős, de nem betegséggel kapcsolatos, nincs, akit felhívhatna.

Lexi: Szóval be kell jelentkezni a kórházba már a tizenkettedik héten. Akkor ezek szerint jó előre megnézhet a kismama mindent. A szülőszobát is megmutatják, körbevezetnek? 

Nóra: Tartanak nyílt napokat, amelyeken meg lehet nézni a szülészetet, az éppen üres szülőszobákat. Amelyik tetszik, oda be lehet jelentkezni. Nem kis kórház Bécshátrányban voltam ezen a téren, mivel csak egy kórház maradt, ahol még volt hely. Itt előjegyeztek a szülés várható időpontjára. Az nem okoz gondot, ha előbb vagy később érkezik a baba, megoldják. 

Lexi: Volt saját orvosod? 

Nóra: Én egy magyar magánorvoshoz jártam havonta egyszer. Bécsben nagyon könnyű bármelyik szakterületen magyar orvost találni. Így nyelvi akadályok sincsenek, hiszen az is jól elboldogul, aki nem tud németül. A látogatások alkalmanként kilencven euróba kerültek, de ennek hatvan százalékát visszautalta a biztosító, pedig itt hasonló az állami társadalombiztosítási rendszer az otthonihoz. Hozzátenném még az első kérdéshez, hogy gyakorlatilag a terhesgondozást is az orvosom látta el. Rendszeresen megvizsgált, elvégezte a szokásos méréseket, ultrahangot, vizeteletvizsgálatot kért. Az utolsó hónapban hetente kellett járnom hozzá, és ha bármilyen gyanú felmerült, hogy valami gond lehet, beutalót adott a kórházba, ahol alaposabb vizsgálatoknak vetettek alá. Például az utolsó héten kevésnek látta az ultrahangos vizsgálaton a magzatvíz mennyiségét, ezért beutalt, hogy a kórházban megmérjék. 

Lexi: Vagyis ez a folyamat valamelyest hasonló a Magyarországiéhoz. Hogyan zajlik a kórházba való bejelentkezés és maga a szülés?

Nóra: A szülés időpontja előtt egy hónappal be kell jelentkezni ismét a választott kórházba, ahol számítógépre visznek minden adatot, eredményt. Így amikor szülni megy a kismama, csak kap egy karszalagot, amiről mindent le tudnak olvasni. Az utolsó héten behívtak magzati szívhangvizsgálatra, ami otthon úgy tudom, hogy gyakoribb. A kórházba ötperces fájásokkal be lehet menni, és a szülést az éppen ott-tartózkodó szülésznő vezeti le. Egy orvos is van ügyeletben, ha esetleg komplikáció lenne. Nekem nem is volt szükségem orvosra, csak szülésznőre, de a szülés után egy doktornő megvizsgált. A kórházban körülbelül négy napot kell eltölteni a gyermekkel. 

Lexi: Ausztriában hogyan állnak a császármetszéssel történő szüléshez? 

Nóra: Ahogyan Hollandiában, itt sem hívei a beindított, császármetszéses szülésnek, szeretik, ha a maguk természetes módján mennek a dolgok.

Lexi: Milyen Ausztriában a kórházak felszereltsége, illetve konkrétan azé, amelyikben voltatok? 

Nóra: Én egy saját zuhanyzóval, WC-vel ellátott négyágyas szobában kaptam helyet. Adtak mindenkinek törölközőt is. Maga a szoba és a kórház nem túl tágas, hasonlít az otthoni kórházakra. A baba végig mellettem volt, de el lehetett vinni a nővérszobába is, ha pihenni szerettem volna. Ott mutatták meg a fürdetést is, és a vizsgálatokat is ott végezték. A kórházba jár egy gyógytornász, aki megmutatja, hogy milyen gyakorlatokat kell majd otthon végezni a kismamának a szülést követően. 

Lexi: Milyen támogatásra, pénzre számíthat egy kismama? 

Nóra: Először is a várostól kaptunk egy hátizsákot tele hasznos dolgokkal, pléddel, bodyval, textilpelenkával, krémmintákkal, uzsonnásdobozzal stb. A kórházból való hazamenetel után a gyermekorvosnál kell jelentkezni, ahol egy kis könyvbe vezetik az államilag kötelező vizsgálatokat. Ebbe a könyvbe az orvos mindent bepecsétel, és ezeket a lapokat kell beküldeni az adóhivatalnak a GYES és családipótlék-igénylő lappal. Ausztriában nem feltétele a GYES-nek a munkahely, és lehet kérni egy, másfél vagy három évre az összeget, mely egy év igénylése esetén körülbelül havi ezer euró. Természetesen ha hosszabb időre kéri valaki, akkor annak megfelelően csökken a havi összeg. A családi pótlék 175 euró havonta. Ausztria az egyik, a családokat legjobban támogató ország.

Lexi: Hogy érezted magad mint külföldi kismama ebben az országban? 

Nóra: Bécsben nem érzed, hogy külföldi vagy. Nagyon sokan élnek itt különböző országokból. A szobatársaim közül egy osztrák volt, a másik kettő török és szerb. A doktornő, aki naponta jött kontrollvizsgálatokat végezni, magyar. Szóval ilyen szempontból nagyon kicsi a világ. Bécs ráadásul életvitel szemponjából is hasonló Magyarországhoz. 

Ausztria 

Nóra és családja újabb költözés előtt áll, az úticél Németország, Köln. Terveik között szerepel most már a hosszabb távú letelepedés.

 Te is külföldön élő kismama vagy? Ha szívesen mesélnél nekünk az ottani terhesgondozásról és szülésről, küldj egy e-mailt pár bemutatkozó sorral a poczai.melinda@lexi.hu címre.

 A képek forrása: Nóra

 

 

 

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások