Lexi & Magazine

Mi is babázunk

Egy élet kezdete a krízisinkubátorból

A legelső gyermekmentő inkubátort 1996. május 16-án helyezték ki a budapesti (azóta már bezárt) Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központban. Számos kórház, intézmény követte mintájukat.

Csak néhány példa

A Madarász utcai kórház inkubátorában a 3-4 év alatt összesen 4 gyermeket találtak az intézet munkatársai. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház és a nagykanizsai kórház babamentő inkubátorát 2005-ben adták át, de mindkét intézmény történetében a januári, illetve a márciusi eset volt az első, hogy azokba valaki újszülöttet tett. A békéscsabai Réthy Pál Kórháznál pedig 2013. április 21-én már harmadszor mentett életet az inkubátor.

Debrecenben 2 krízisinkubátor működik. A DMJV Reménysugár Otthonában 1999 óta lehet elhelyezni a babát teljes anonimitásban. Itt eddig 3 gyermek életét mentette meg az inkubátor. Legutóbb 2014. január 10-én találtak egy újszülöttet a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet inkubátorában. A kisfiú egészséges, és Hatvani Albert névre keresztelték a kórházra és a városra emlékezvén.

 

A legjobb megoldás a krízisinkubátor

Azok az édesanyák, akik valamiért úgy döntenek, hogy nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani újszülött gyermekük számára, az inkubátorba elhelyezve tesznek vele a lehető legjobbat. A válsághelyzetben lévő nők így esélyt adnak, hogy kisbabájuk jövője szebb és biztosabb legyen. A kórházi személyzet miután megtalálja a gyermeket, szerető és gondoskodó kezek közé kerül. Teljes körű egészségügyi kivizsgálás után a kórház felveszi a kapcsolatot a gyámhatósággal. Amennyiben a baba egészséges, nagyjából egy hetet tölt a kórház falai között.

Miután lemondtak ily módon a gyermekről, jogi szempontból 6 hétig van lehetősége a szülőknek, hogy meggondolják magukat. A megtalált babák bekerülnek ezután az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbeadására. Biztosítva azt, hogy gyorsan igazi családban kezdhesse meg életét.

 

A szakemberek úgy vélik, hogy az inkubátorba elhelyezett gyermekeknek sokkal nagyobb esélye van arra, hogy teljes értékű életet éljenek, egy szerető családban. Ez a legbiztonságosabb számukra. Az újszülött elhagyását – amennyiben nem inkubátorról van szó – súlyosan bünteti a törvény. A megfelelő tájékoztatás arról, hol találhatóak ezek az inkubátorok, elengedhetetlen.

 

Kép forrása: www.thetimes.co.uk ; www.awcfs.org

Címkék:    

Hozzászólások