Lexi & Magazine

Mi is babázunk

Játékos nyelvi tanítás az Angol Kalauz programmal!

Mi az, amit az Angol Kalauz program segítségével megtanulhat a szülő? Mitől egyedi a módszertan?

 

A hatékony játékos otthoni angolozás kulcsa:

-          játékosság

-          rendszeresség

-          következetesség

-          kitartás, motiváció

-          tudatosság

-          rendszer, struktúra

-          komplex és gondosan tervezett stratégia

-          megfelelően megválasztott eszközök és források

-          gyermek- és szülőbarát módszertan

 

Az Angol Kalauz komplex rendszerben gondolkodik. Amikor kidolgoztam a programot gondosan megterveztem a módszertant és a struktúrát, amely segíti a hatékony és észrevétlen rögzülést, nem csak bizonyos részeket emel ki, így minden egyes elem szorosan épül egymásra.

A módszert folyamatosan alakítom, frissítem, tanulok és fejlődök, saját gyermekeimen és a hozzám járó családokon „tesztelem”, a tapasztalatokból és a kutatási eredményekből, a szakemberekkel való konzultációból számodra AZONNAL HASZNÁLHATÓ KÉSZRE KIDOLGOZOTT TERVEKET  adok, amelyket otthon a szülőknek már „csak” alkalmazni kell és indulhat a játékos móka!

 

Az Angol Kalauz program egy komplex angol nyelvi fejlesztési program, mely születéstől kezdve a kisiskoláskor végéig segíti a szülőket és pedagógusokat a játékos kisgyermekkori angol nyelvi nevelésben több vonalon.

-          Angol nyelvű foglalkozások gyerekeknek

-          (Online) tanfolyamok szülőknek: babaangol szülői alapozó és haladó tanfolyam

-          Módszertani képzések pedagógusoknak

-          Előadások, workshop-ok a játékos angol nyelvi fejlesztésről, korai nyelvoktatásról, kétnyelvűségről

-          Kiadványok, eszközök

-          Közösségépítés a kétnyelvű nevelés iránt elkötelezett szülők számára

-          Módszertani, szakmai közösség pedagógusoknak

-          Ingyenes letölthető anyagok, mondókás videók a blogon és a YouTube csatornán

 

A könyvről, a mondókákról:

Az Angol Kalauz program egyik alapköve a mondókák és dalok, amiken keresztül a gyermek az anyanyelvét is elsajátítja. Amikor a szülő ölbe veszi a gyermekét és énekel neki (akár magyarul, akár angolul) közel hajol hozzá, biztonságot nyújt számára és megalapozza a beszéd és később az írás- olvasás tanulásához nélkülözhetetlen készségeket is, hiszen a kicsi utánzással tanulja meg ezeket a rövid verseket, dalokat. A nyelv ritmusa, hangzása rögzül, ezáltal a nyelvtan és szókincs is észrevétlenül épül be a kicsi agyába.

Az Angol kalauz a mondókák világába című könyv és a hozzá tartozó angol anyanyelvi hanganyag, a több, mint 300 angol nyelvi kincs biztosítja a kezdést, amivel a kissé bizonytalanabb szülők is elkezdhetik az otthoni nyelvátadást,hiszen a hanganyag segíti őket is és a helytelen kiejtés miatt sem kell aggódniuk, hiszen gyerekbarát, szépen hallható angol anyanyelvi anyag támogatja őket abban, hogy magabiztosan adhassák át a nyelvet gyermeküknek, akikkel akár együtt is fejlődhetnek. A gyűjteményben 21 téma köré gyűjtve találják meg a szülők a mondókákat, így akadnak fiús-lányos témák, fürdéshez, altatáshoz szóló mondókák vagy csiklandozók, lovagoltatók, mozgásos dalok, vagy akár nyelvtörők is. A könyvhöz tartozó színezők pedig még sokoldalúbb felhasználásra adnak lehetőséget, több oldalról is támogatva a nyelvi fejlesztést.

 

Az online tanfolyamokról:

Az Angol Kalauz online babaangol szülői tanfolyamai alapozó és haladó szinten érhetőek el, otthonról, kényelmesen, akár a kanapéról saját tempóban feldolgozható témákkal. A nyelvátadásban legfontosabb területeket vesszük végig együtt, kérdezési lehetőséggel és személyre szabott tervekkel. A mondókák, dalok, játékok, beszélgetés témája mellett a szülő nyelvi készségeinek fejlesztése ugyanúgy fontos, mint például a motiváció, vagy az időgazdálkodás.

A 8 téma elvégzése után a szülők otthon is magabiztosan tudnak gyermekeikkel angolozni, hiszen a tanfolyamhoz tartozó zárt felületen korlátlan ideig, bármikor kérdezhetnek, ha elakadnak.

 

Fürész-Mayernik Melinda

www.angolkalauz.hu

www.facebook.com/angolkalaz

Rólam, miért kezdtem:

 

Fürész-Mayernik Melinda vagyok, baba- és gyermekangol-oktató, tanácsadó, az Angol Kalauz program alapítója.

Tanító és angol nyelvtanító (matematika műveltségterülettel bővített) szakon végeztem 2008-ban a győri Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol kifejezetten a kisgyermekek angol nyelvi fejlesztésére készítettek fel.

 

A főiskola elvégzése után tanítani kezdtem a helyi általános iskolában (angolt, majd később matematikát is). Ekkor tapasztaltam meg, hogy milyen sok nyelvtanuló küzd az angollal, nehezükre esik a szavakat és nyelvtani szabályokat megtanulni és félnek megszólalni idegen nyelven. Ekkor határoztam el, hogy ezen változtatni fogok, és ha gyermekem lesz, időben megismertetem majd az angollal. A saját óráimon is igyekeztem játékos formában, tapasztaláson és élményeken keresztül, szórakoztató módon tanítani, illetve ekkor indítottam el a játszócsoportokat angol nyelven több korcsoportban: babáknak és szüleiknek, óvodásoknak és iskolásoknak.

A korai nyelvoktatásról és kétnyelvűségről nem csak tanulok, hanem aktívan gyakorlom is, két kisgyermekem magyarul és angolul nevelem, vagyis pontosan tudom, hogy milyen gyakorlati dolgokra kell odafigyelni, milyen buktatók lehetnek és milyen nehézségek adódhatnak a kétnyelvű nevelésben, ha azt Magyarországon, magyar anyanyelvű szülőként szeretnénk prezentálni. A saját gyermekeimen kívül közel 10 éve foglalkozom gyerekekkel, születéstől kezdve iskolás korig (8. osztály) vannak játszócsoportjaim.

 

Az Angol Kalauz programot, a honlapot és a blogot azért álmodtam meg és vezetem, mert szeretném, ha a minden gyermek megtapasztalná, hogy angolul tanulni játszva is lehet, mondókákon, dalokon, tevékenységeken keresztül, ahogy számukra a legtermészetesebb. Küldetésemnek tekintem, hogy a korai nyelvi nevelés mellett kiálljak és annak előnyeit, módszereit minél szélesebb körben eljuttassam az emberekhez, mert saját tapasztalat, hogy igenis van értelme, már nagyon korán elkezdeni a JÁTÉKOS nyelvi fejlesztést. Mindezt szülők és pedagógusok bevonásával, akik a legmeghatározóbban vannak jelen a kicsik kezdeti életéveiben. 

Címkék:      

Hozzászólások