Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Külföldön kismamának lenni I. rész – Svédország

Sorozatunk első részében a svéd sajátosságokról kérdezem Zsuzsa barátnőmet, aki három éve él a skandináv fővárosban, Stockholmban, magyar, de Svédországban született párjával. Egy évvel ezelőtt házasodtak össze, Zsuzsa várandósságának utolsó hónapjában jár.

Zsuzsa

 

Lexi: Mit kell tudni a svéd terhesgondozásról? Milyen vizsgálatokon szükséges részt venni? Van-e védőnő, és mi a feladata?

Zsuzsa: Itt a terhesgondozást a „barnmorska” végzi. Ez a megnevezés valamennyire fedi a magyar védőnő fogalmát, de nem teljesen. Főiskolai végzettségük van, és a szakosodással együtt minimum 5 évig tanulnak. Itt „barnmorska” végzettsége van az otthoni fogalmak szerint a védőnőnek, a szülésznőnek és annak is, aki az ultrahangvizsgálatot végzi. Az első vizsgálatokra a tizedik héten kell menni, ezek: a vérvétel, vizeletvizsgálat és az esetleges fertőzések kiszűrése nyálminta és kenetvétel segítségével. A tizennyolcadik héten van egy ultrahang. A huszonötödik héten nézik a hemoglobinszintet és a vércukrot, ellenőrzik a baba szívhangját, valamint megmérik a vérnyomást, és lemérik centivel kívülről a méh méretét. A harmincadik héttől ugyanezek a vizsgálatok, mérések ismétlődnek, de már kétheti sűrűséggel. Ha ezeket az értékeket rendben találják, nincs egyéb teendő. Amennyiben valami probléma van, vagy a kismamának kétségei támadnak, meg lehet látogatni egy orvost is. A terhesgondozást végzők fontosnak tartják, hogy a kismama nyugodt legyen. Ha aggodalmai vannak, adnak időpontot orvoshoz.

Lexi: Svédországban szokás saját orvost vagy szülésznőt fogadni?

Zsuzsa: Nincs saját orvosa senkinek. Az a bevett szokás, hogy az éppen ügyelő „barnmorska” vezeti le a szülést. Természetesen, ha szükséges, orvos is jön. Viszont fontos megjegyezni, hogy minden várandós nőről vezetnek egy kórlapot a számítógépes rendszerben, ahová a terhesgondozást végző minden információt beír. Bármilyen orvosnál jár a kismama, minden adat rákerül erre a kórlapra, amely az egész ország összes kórházából, illetve orvosi rendelőjéből elérhető. Így személyi szám alapján akármelyik orvos egy pillanat alatt láthat minden előzményt. A pácienst viszont mindig megkérdezik, hogy megnézhetik-e az adatokat.

Lexi: Milyen svéd sajátosságokat tudnál megemlíteni a terhesség és a szülés megítélésével kapcsolatban, melyek eltérőek a magyartól? Gondolok itt például az alkoholfogyasztásra, illetve a természetes és a császármetszéssel szülések arányára, vagy egyéb, nálunk nem igazán alkalmazott módszerre.

kórházZsuzsa: A svédek nagyon fontosnak tartják a terhesség alatt a rendszeres sportot, mint például a futást, úszást, kerékpározást. Az alkohol abszolút tiltott, viszont a cigarettával szemben egy fokkal elfogadóbbak, de persze javasolják a dohányzás abbahagyását. Érdekesség, hogy az állam fizeti a taxit, amivel a kismama bemegy a kórházba szülni, és amivel hazamennek a családdal. Ez a mi esetünkben jól fog jönni, mivel Skandinávia legnagyobb kórházában fogok szülni, és a kórház is azt ajánlja, hogy taxival érkezzünk, mert az közvetlenül a bejáratnál le tud tenni minket. Saját autóval viszonylag messzebb tudnánk csak parkolni. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert itt a vajúdás nagy részét otthon tölti az ember. Akkor kell csak bemenni a kórházba, ha már körülbelül három fájás van tíz percenként, és akkor már nem igazán kellemes gyalogolni a parkolóból a bejáratig. Itt, Svédországban nem nagyon preferálják a császármetszést, ezért mindent megtesznek, hogy elkerüljék azt. Például ha a baba farfekvéses, és minden egyéb körülmény rendben van, akkor az itteni szokás az, hogy a szülészorvos külső nyomással megpróbálja kívülről befordítani a babát a helyes irányba. Ez egy viszonylag kellemetlen, fájdalmas és valamelyest kockázatos procedúra, de 50%-ban sikeresen végződik. A gátmetszés is nagyon ritka errefelé. Különböző módszereket ajánlanak az elkerülése érdekében, mint például tornát, otthoni gátmasszírozást olajjal stb.


Lexi: Léteznek különböző szülésfelkészítő tanfolyamok? Milyen egy ottani kórház felszereltsége? A szülőszobát megmutatják előre?

Zsuzsa: Többféle felkészítő előadást ajánlanak, és léteznek kiscsoportos tanfolyamok is a szülésről, a szoptatásról és a csecsemőgondozásról. Mindegyik ingyenes. Én családi szülőszobacsak a szülésről szóló tanfolyamon voltam. Elmondták, hogy mi a teendő, ha beindul a szülés, bemutatták a vajúdást segítő pozíciókat, és légzéstechnikákat is tanítottak. Tájékoztattak a lehetséges érzéstelenítési módszerekről is, melyek közül Svédországban a kéjgáz és az EDA (epidurális érzéstelenítés) a legnépszerűbbek. A szülőszobát nem mutatják meg előre. Egy sajátosság még, hogy a szülés után egy családi szobába kerül az anyuka és a kisbaba, ahol az apuka is bent alhat. Átlagban 2-3 napot töltenek el itt a családok. Leghamarabb a szülés után 6 órával szabad hazamenni.

Lexi: Milyen támogatásra, pénzre számíthat egy kismama?

Zsuzsa: Pontosan 480 naptári napra kap pénzt a szülő, a fizetésének a 80 százalékát. Ezt a 480 napi fizetést olyan ütemben kérheti ki a kismama, ahogy akarja. Lehet heti hét napot, vagy akár csak egy napot is igényelni. Amennyiben mind a hét napra kéri valaki, akkor nagyjából másfél évet tud otthon maradni a gyermekével. Értelemszerűen, ha kevesebb napot kér ki, akkor tovább maradhat otthon. Mi azt tervezzük, hogy heti öt napot igényelünk, és így körülbelül két évig maradok itthon. A rendszer lényege az, hogy a gyermek maximum nyolc éves koráig ki kell kérni ezt a 480 napi pénzt. És itt megjegyezném, hogy ebből a 480-ból minimum hatvan napot az apának kell kivennie, hogy ő is részt vegyen a gyermekgondozásban.

Lexi:Hogy érzed magad Svédországban? Észleltél esetleg valamiféle megkülönböztetést a terhesgondozás alatt amiatt, hogy külföldi vagy?

Zsuzsa: Nagyon jól érzem magam ebben az országban. Az svédek különösen befogadóan viselkednek a bevándorlókkal szemben. Sokszor, számomra hihetetlen módon türelmesek és elfogadóak. Nagyon sok bevándorló él itt, és ennek ellenére azt is megértéssel kezelik, ha valaki alig vagy egyáltalán nem tud se svédül, se angolul. Szinte minden svéd tökéletesen beszél angolul is, így például ha bizonytalanságot éreznek a hangomban, amikor svédül beszélgetek valakivel, azonnal felajánlják, hogy váltsunk át angolra, ha akarom. Én persze visszautasítom ezt az ajánlatot, mert gyakorolni szeretném a svédet, és egyébként is mindent türelmesen elmagyaráznak, vagyis megértem. Még a szüléshez is felajánlottak egy anyanyelvi tolmácsot, ami teljesen ingyenes lenne, de mivel a férjem mindkét nyelven beszél, és ott lesz velem, így nem lesz rá szükségem. A terhesgondozásban annyiban kezeltek csak más módon, hogy megvizsgáltak, nincs-e rezisztens, multirezisztens baktérium a szervezetemben. Ezt minden külföldinél megnézik, mert félnek, hogy bevisszük az országba.

 

A képek forrásai: Zs., tripadvisor.comecokonsult.se, 3doarkitekter.se

 

Te is külföldön élő kismama vagy? Ha szívesen mesélnél nekünk az ottani terhesgondozásról és szülésről, küldj egy e-mailt pár bemutatkozó sorral a poczai.melinda@lexi.hu címre.

Címkék:      

Hozzászólások