Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Külföldön kismamának lenni II. rész – Franciaország

Sorozatunk második részében Franciaország sajátosságairól kérdezem a 6. hónapban járó Ágit, aki nyolc éve él Párizsban. Párját, Aurélient ott ismerte meg, és négy év együttélés után döntöttek úgy, hogy jöhet a baba, akit négyszobás belvárosi lakásukba visznek majd haza a kórházból.

Lexi: Mi történik a kismamákkal a pozitív terhességi teszt után?

Ági: Mindig ellenőrzik a HCG-szintet, ehhez beutalót kell kérni a háziorvostól vagy a nőgyógyásztól. Ha a terhesség ilyen módon is beigazolódik, ki kell tölteni két papírt, az egyiket az itteni társadalombiztosítónak kell elküldeni, míg a másikat a családsegítő központnak. A munkahelyen is érdemes minél hamarabb bejelenteni a terhességet, mert akkortól kerül védett kategóriába a kismama.

Lexi: Ki végzi el a terhesség alatti vizsgálatokat?

Ági: Szabadon eldönthető, hogy ki követi végig a terhességet. Ez lehet a háziorvos, egy nőgyógyász vagy akár egy szülésznő is, de a leggyakoribb az, hogy az ember keres magának egy szülész-nőgyógyászt. Én az enyémet annak függvényében választottam, hogy hol szeretnék szülni.

Lexi: Ezt nehéz volt eldönteni?

Ági: Párizsban viszonylag kevés kórház van, illetve pár magánklinika is működik. Ez a két rendszer eléggé elkülönül egymástól. Én magánklinikát választottam, nem annyira a minősége, mint inkább a közelsége miatt. Meg persze az is sokat számított, hogy a kiegészítő biztosításom téríti az ellátásom. Ide besétáltam, adtak egy listát azokról az orvosokról, akikkel dolgoznak. Kiválasztottam hármat, bejelentkeztem hozzájuk konzultációra, de a harmadikra már el se mentem, mert a második doki nagyon szimpatikus volt, így mellette döntöttem.

Lexi: Elégedett vagy vele?

Ági: Tökéletesen. Szerintem itt is, ahogy minden országban, érdemes időt szánni arra, hogy kiválaszd az orvosod. Nekem szerencsém volt,már a második megfelelt , de ha nem így lett volna, tovább keresgélek. Én megtehetem, mert magánklinikás vagyok, de a sima kórházakban nincs szabad orvosválasztás, annál szülsz, aki ügyeletben van. Az én doktorom nagyon odafigyel rám, válaszol minden kérdésemre, feljegyzi a szüléssel kapcsolatos kéréseimet, alaposan megvizsgál, és mindent nagyon komolyan vesz.


Lexi: Milyen szüléssel kapcsolatos elképzeléseid vannak? Lehetséges alternatív vajúdási módszerek alkalmazása is?

Ági: Kórháztól függ, de az állami kórházakban is viszonylag sok lehetőség van, ha az ember utánanéz, és előre egyeztet. Lehet kérni vízben vajúdást, gyenge fényeket, sőt akár otthon is lehet szülni. Ennek ellenére a legtöbben szülőágyon vajúdnak, és a lehető legegyszerűbb módon szülnek. Többféle szülésfelkészítő tanfolyam közül lehet választani – kórháztól, klinikától függetlenül –, amiből nyolc alkalmat a tb térít. Van a klasszikus, ahol sok mindent elmondanak, megmutatnak, elmagyaráznak – én ezt csinálom – , mások uszodában készülnek légzőgyakorlatokkal, van éneklős és babával beszélgetős, van szülésre felkészítő torna stb. Általánosságban elmondható, hogy a franciák megbíznak az orvosaikban és a tudományban, nem keresnek alternatív módokat, inkább a biztonságra törekszenek. Én is így gondolkodom, a legfontosabb az, hogy az orvosom munkáját ne akadályozzam, sőt, ha lehet, segítsem is. Természetes szülésre készülök, de ha az orvosom úgy ítéli meg, hogy császározni kell, attól sem fogok megijedni.

Lexi: Milyen a császármetszéses szülések aránya Franciaországban?

Ági: 10-20% lehet. A környezetemben senki nem szült császárral, viszont senki nem élte meg rossz élményként a természetes szülését, mindenki nagyon jó ellátást kapott. Programcsászárt kérni a legtöbb kórházban és klinikán lehet, de kevesen élnek vele.

Lexi: Meddig maradnak otthon a picivel a francia anyukák?

Ági: Szülés előtt hat, utána tíz hét fizetett szülési szabadság jár. Én ezt kevésnek találom, gyermekem 6-7 hónapos koráig tervezem, hogy itthon maradok. A barátaim, ismerőseim csodálkoznak, amikor ezt mondom, nem szokás ilyen hosszú ideig otthon lenni a babával. Pár év, de már pár hónap kihagyás után is nehéz munkát találni. A hivatalos szülési szabadság után nem jár semmi, vagyis csak nagyon kevés, teljesen jelentéktelen összeg egy fizetéshez képest.

Lexi: A szülést követően milyen ellátásban részesülnek a kismamák?

Ági: A kórházi tartózkodás állami kórházakban 3-4 nap, magánklinikán 200-500 euró/nap összeg ellenében lehet bent maradni. A szülés után mindenki mellé rendelnek egy kineziterapeutát, aki a szülés alatt kitágult altesti izmokat rakja helyre. A császárosoknak is jár ilyen kezelés, mert állítólag az, hogy a has súlya is terheli ezeket az izmokat, rontja a rugalmasságukat.

Lexi: Véleményed szerint Franciaországban jó kismamának lenni?

Ági: Itt sokkal kisebb a nyomás, nem elvárás, hogy szoptass, természetesen szülj, áldozd fel magad a gyereked oltárán. Nem ilyen jelentéktelen dolgok alapján ítélkezik a társadalom az anyák felett. Én szívesen vagyok itt kismama, és szívesen leszek anyuka is.

Képek: www.swedishloveaffair.com

Te is külföldön élő kismama vagy? Ha szívesen mesélnél nekünk az ottani terhesgondozásról és szülésről, küldj egy e-mailt pár bemutatkozó sorral a poczai.melinda@lexi.hu címre.


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások