Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Készíts konyhai tárolót kiürült tápszeres dobozból!

Először is vedd le a címkét a dobozról! A tápszerekre csak egy kis részen van ragasztva a papír, így egyszerű dolgod lesz. Ha hagyományos konzervdobozzal dolgozol, előfordulhat, hogy le kell áztatnod róla a papírt. Ezeknél csiszolópapírral el kell dolgozni az éles széleket, míg a tápszeres dobozoknál ez nem szükséges, hiszen tetővel zárhatóak. Az ujjlenyomatokat és a ragasztómaradványt körömlakkos vattával távolítsd el, és máris kezdődhet az alapozás. Ezt sajnos nem úszhatod meg, máskülönben nem fog felragadni rendesen a szalvéta a dobozodra. Venned kell tehát egy fehér alapozófestéket, egy decoupage ragasztólakkot és egy ecsetet. Én mindhármat hobbikellékboltban vásároltam, és összesen 1 750 Ft-ot fizettem. Szükség lesz még persze szalvétákra is, amely az ilyen boltokban darabra vásárolható nagyjából 30-50 Ft közötti áron. Nehéz leállni a szalvétagyűjtögetéssel, mert szebbnél szebb darabok kaphatóak, nekem például már vagy 10-20 dobozra elegendő szalvéta van itthon.

Az alapozófestéket az ecsettel vittem fel, két vékony rétegben. Legjobb, ha függőleges sávokban festesz, középről kiindulva először felfelé, majd lefelé, míg teljesen körbe nem érsz a dobozon. Mindig várd meg, míg az első réteg teljesen megszárad! Ez a nyári melegben pár perc alatt megtörténik. Figyelj oda, hogy használat után azonnal öblítsd ki az ecsetedet, nehogy beszáradjon! Ha elkészültél az alapozással, jöhet a szalvéta felragasztása. A ragasztólakkal egyrészt odaragasztjuk a szalvétát a dobozra, tehát alá is kenünk, másrészt lelakkozzuk, tehát – természetesen száradás után – a szalvéta tetejét is bekenjük vele.

A kiválasztott szalvétának csak a legfelső rétegére lesz szükséged, válaszd le óvatosan, de vigyázz, el ne szakítsd!

A ragasztót is függőleges, nagyjából egy centi széles sávokban kend fel, ugyanúgy középről kiindulva, felfelé, majd lefelé! Óvatosan illeszd rá a dobozra a szalvétát, majd az ujjbegyeddel nyomkodd rá középről felfelé, majd lefelé haladva, finom paskoló mozdulatokkal! Dolgozz nagyon óvatosan és precízen, hogy ne szakadjon vagy gyűrődjön a szalvéta, és ne maradjanak légbuborékok sem! A szalvéta alá csak nagyon vékony rétegben kend fel a ragasztót, mert az elázott szalvéta könnyen szakad.

Ha körbeértél a dobozon, tedd félre kicsit a műved, hogy teljesen megszáradjon az alsó ragasztás! Ezután tudod elkezdeni a lakkozást, de ez már az utolsó lépés. Az alsó ragasztás fixálja a szalvétát, így itt már kicsit határozottabban is bánhatsz az ecsettel. Kicsit vastagabb rétegben is felviheted a festéket, de dolgozd el egyenletesen, hogy száradás után is jól mutassanak az ecsetvonások! A széleknél is alaposan simítsd oda a szalvétát a doboz pereméhez! Ne ijedj meg, hogy fehér színű a lakk, száradás után teljesen átlátszó lesz.

Amikor végeztem a lakozással, kitettem a dobozomat az ablakpárkányra, hogy érje a nap, így gyakorlatilag pár perc alatt készre száradt. Azonnal feltettem a konyhapolcra a másik kettő mellé, így már teljes a gyűjtemény. Azért nem hagyom abba a díszdobozok gyártását, mert nem csak konyhai tárolásra alkalmasak, hanem például kekszesdoboznak, ajándék becsomagolására, vagy akár konyhakerthez is felhasználhatóak.

Címkék:        


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások