Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

Foghúzás terhesen

Második terhességem elején elmentem a kötelező fogorvosi vizsgálatra, ahol mindent rendben találtak. Persze egy szülés előtti kontrollra visszarendelt a doktor úr, de az még odébb volt. 29 hetes és 4 napos terhesen, a tudatlanok teljes nyugalmával éltem a terhesség boldog perceit. Hajnali 3 órakor a szokott WC-járatra keltem, mert az utolsó trimeszter már csak ilyen…

Éreztem én fél álomban, hogy fáj a fogam, de reménykedtem, hogy sikerül újra elaludnom, és reggelre ahogy jött, úgy el is megy a fogfájás.

Eljött a reggel és a fogfájásomnak tényleg semmi nyoma nem volt, én pedig boldogan nyugtáztam: biztos csak a hercegnőm növeszti a csontjait, és emiatt elvont némi kalciumot.

Telt a nap. Ébredés, játék, vásárlás, játszótér, ebéd stb. Délután a férjem kis pihenés gyanánt levitt minket a telekre. Nem hosszú az út, csak kb. 20 perc. Utazásunk 10. percében kezdtem érezni, hogy ismét fáj a bölcsességfogam.

Persze bíztam benne, hogy majd ismét elmúlik magától. Mire leértünk, éreztem nem lesz sima ügy, és már dagadt is az ínyem. Erős vagyok jelszóval próbáltam nem törődni vele, de a kedvem egyre rosszabb lett. Pár óra alatt odáig jutottam, hogy annyira fájt, nem lehetett hozzám szólni szinte, és fel-alá járkáltam, hátha elmúlik.

Péntek este az ember csak a Szentkirályi utcába mehet fogorvoshoz vagy magánrendelésre. Bevallom, megnéztem a magánrendelések árát, de számomra hó végén ez nem fért bele a keretbe. Az SZTK-s ügyeletről pedig olyan rossz történeteket hallottam, hogy úgy döntöttem, erős vagyok, kibírom hétfőig a saját fogorvosom rendeléséig.

Este hazaértünk, lezajlott az esti rutin, és nehezen, de sikerült elaludnom. Persze anyai agyam elkezdett kattogni, lesz-e baja a babámnak attól, hogy nekem fáj a fogam. Ha nem bírom ki hétfőig, vajon van-e itthon Algopyrin.

Szombat reggel felkelve még mindig fájt, sőt már az állkapcsom is, ami csak egyet jelentett: valószínűleg ki kell húzni, annyira begyulladt.  Próbáltam a feladataimra koncentrálni, de nem ment. Persze pár percre alábbhagyott néha a fájdalom, de végigszenvedtem az egész napot. Délután előkerestem az Algopyrint lévén, hogy terhesen szinte más gyógyszer nincs, amit fájdalomra bevehet az ember. De túl nagy reményt fűztem a hozzá, sajnos, csak 20 percre segített. Este 9-kor a férjem nem tudta tovább nézni a szenvedésemet, és aggódott, mert a fájdalom miatt babám alig mozgott, biztos nem akart zavarni. Beültetett a kocsiba, és elvitt a Szentkirály utcai SZTK-ba. Nagyon féltem, hogy valamit elrontanak, vagy jobban fog fájni, mint hinném, de kellemesen csalódtam. Persze nem egy nívósan felszerelt rendelő fogadott, és voltak elég fura arcok is, de ott a fájdalom miatt már semmi nem érdekelt. A várakozási idő 2 óra volt. A fogorvosnő kedves és aranyos volt. Sajnos megmenteni nem tudta a bölcsességfogam, és tekintettel a babára azonnal ki is húzta. Lényegében ijesztőbb volt a fejemben élő kép, mint maga a valóság.

Azoknak a kismamáknak, akik szintén rettegnek a fogorvostól, javaslom inkább járjanak rendszeresen ellenőrzésre a 9 hónapban. Minden megengedett a terhesség alatt is, úgyhogy a nagyon félősek kérjenek érzéstelenítőt, mert az sem káros a babára. Sőt a doktornő elmondta, a fájdalom tűrése és a szenvedés többet árt a babának, mint a lidokain. És ha nagyon fáj, napi 2-3 Algopyrin engedélyezett, de csak maximum 3 napig. Én is jobban tettem volna, ha nem várom meg, míg eszméletlenül fáj. Azóta voltam ultrahangon is, ahol mindent rendben találtak, és a nőgyógyászom is megerősítette a fent említett információkat. Így hát azt javaslom, fogorvosra fel, és ha nincs baj, akkor is keressétek fel 2-3 havonta. Egy vizsgálattal több ugyan, de fő az egészség!

A kép forrása: onlyaboutpregnancy.com

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások