Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Babyshower

A csecsemőhalálok kapcsán a sztereotípiákról (is)

Először is amit én a Sote II. koraszülöttosztályán tapasztaltam higiénia, odafigyelés, elhivatottság tekintetében, azelőtt mindenki fejet hajt, aki csak megjárta azt a helyet. A nővérek és orvosok szégyen-gyalázat, hogy milyen alacsony fizetésért éjjel-nappal küzdenek, és igenis mindent megtesznek a kis életekért. Biztos vagyok benne, hogy Miskolcon is ilyen a munkamorál, eszembe se jut az ottani dolgozókat hibáztatni. Én kérem ki magamnak az egészségügyi személyzet hozzá nem értésének vádját még így látatlanul is, mert előttem mindig a saját tapasztalatom lebeg. Ezek az emberek elhivatottak!

A másik az etnikai vagdalkozás. Létezhet-e olyan statisztika, amely kimutatja, milyen arányban lesznek romák és nem romák koraszülöttek? Nem hiszem, szerintem ez törvénytelen megkülönböztetés lenne, habár a mai állapotok közepette semmin nem lepődnék meg… Anno kb. 20 koraszülöttből egy volt roma, amikor mi ott-tartózkodtunk, és elhiszem, hogy vidéki városokban más lehet az arány, de egyáltalán mi az összefüggés a hirtelen bekövetkezett csecsemőhalálozás és az etnikai alapúra kikiáltott koraszülés között? Megszületik egy kis súlyú, gyenge immunrendszerű,  az életre még nem felkészült pici. Innentől kezdve mindegyik épp olyan koraszülött bőrszínre való tekintet nélkül. Az ellátás, a protokoll ugyanaz, ezután már nem befolyásoló tényező a származás.

Ha az előzményeket tekintjük, igaz lehet, hogy a szegényebb réteg a rossz körülményekből adódóan kevésbé egészséges gyermekeket hoz a világra, erre nyilván vannak statisztikák. Ez vezethet mindenféle bajokhoz, de nincs köze a mostani, intézményen belüli csecsemőhalálozásokhoz.

Az emberek eszetlenül kommentelnek, ítélkeznek. Ha másról van szó, mindenki tudja a tutit, de a saját életének nyomorát ki nem teregetné. Az is biztos más hibája.

Ezt az ügyet nagyon alaposan ki fogják vizsgálni, és még az sem biztos, hogy találnak valami okot az újszülöttek elhalálozására. Ebben az országban mostanában túl sokszor különböztetik meg az embereket  bőrszín, vallás, származás alapján. Történik egy tragédia, mindenki felkapja a fejét, mert valóban borzalmas, ami történt. Egy anya, egy volt koraszülöttet nevelő anya pláne beleéli magát azoknak a szerencsétlen szülőknek a helyébe, és összeszorult gyomorral olvassa az általában gyermektelen "szakértők" hozzászólásait. 

Hagyjuk az illetékesekre az okkeresést, ne bántsunk meg alaptalan feltételezéseinkkel másokat! Ne kelljen olyasmit olvasni, hogy persze hogy romák a koraszülöttek, hogy sok anya terhesség alatt is fogyókúrázik, vagy hogy mindenképp van valami, amit az anya rosszul csinált a terhesség alatt, mert ezt minden koraszülöttes anyuka nevében kikérem magamnak. Ma a világban átlagosan 10 szülésre jut egy koraszülés, és az okok nagyon változatosak, sokszor örökké rejtve maradnak a legnagyobb odafigyeléssel kihordott terhesség mellett is. Ez tény.  

Azt hiszem az lenne a legjobb, ha mindenki a saját problémáival foglalkozna, arra tenne erőfeszítéseket, hogy a saját életét csúcsra járassa, és ha nem szakértő egy témában, akkor csak hallgasson. Vagy maximum részvétét fejezze ki… 

Címkék:          

Hozzászólások