Lexi & Magazine

Szépség / Beauty

Megújító körömápolási tippek

Lexi: Nagyon sokáig tartott a tél, alig néhány hete van tavasz, vagy inkább egyből nyár. A hideget nemcsak a bőrünk, a körmünk is megsínyli. Milyen "megújító" körömápolási módszereket, praktikákat javasolsz, melyeket akár otthon is elvégezhetünk?

Vargáné Vecsei MónikaVargáné Vecsei Mónika: Ha körömápolásról beszélünk, akkor én automatikusan a manikűrre gondolok, de a körömápoláshoz hozzátartozik a kéz bőrének regenerálása is, nem lehet különválasztani a kettőt. A hideg időjárás valóban nagyon megviseli az ember kezét legfőképpen akkor, ha nem viselünk kesztyűt. A kinti hideg szél és a benti meleg levegő váltakozása nagyon kiszárítja a kézfej bőrét és vele együtt a körömágyat is. Aki még nem volt idén tavasszal manikűrösnél, mindenképpen ajánlom, mert az a tavaszi vagy most már akár nyári megújító program első lépése lehet. A manikűrös megadja az indulást a felfrissülésre, tanácsokat ad, hogy a későbbiekben otthon magunk is el tudjuk végezni a folyamatos karbantartást. Természetesen aki már gyakorlottabb, ügyesebb ezen a téren, és otthon saját maga is meg tudja csinálni a körmeit, annak többféle kényeztető tanácsom is lenne.

Lexi: Melyek ezek?

V.V.M.: Fontos lehet egy jó minőségű testpeeling krémet beszerezni, mellyel bedörzsöljük a kezünket jó alaposan a körömágy mellett is, majd néhány percig rajta hagyjuk, és langyos vízzel leöblítjük. Így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket a bőrünkről. Szó szerint úgy fogjuk érezni, mintha fellélegezne a bőrünk. Ha ez megtörtént, jöhet a manikűr, egy levendula vagy mandula illóolajos, langyos vizes áztatással. Aki nem szeretne áztatással foglalkozni, ajánlom a bőrolaj – mandulaolaj - használatát a körömágy megpuhításához. Legjobb az ecsetes, mert azzal több kerül a bőrre, jól felpuhul tőle, könnyebb lesz kivágni. Az olajat be kell masszírozni a körömbe, bőrbe, majd lehet folytatni a manikűrt.

Kifejezetten a körömlemez felfrissítésére szolgál a „japán manikűr”. A repedezett, kettévált, puha, papírvékony köröm megerősítésére és gyógyítására kiváló ez a kúra. A termék propoliszt tartalmaz, mely köztudott, hogy nagyon sok egészségügyi probléma megoldására szolgál. Kapható otthoni használatra is egy külön kis készlet. Körülbelül kéthetente kell a folyamatot elvégezni négy-öt alkalommal. A körömlemez olyan fényes lesz, mintha színtelen lakkal lenne kifestve. Nagyon fontos, hogy a kúra alatt tilos a körmöt lakkozni!

Használhatunk kalciumos körömerősítőt is. Ezt nem szabad lemosni, mert beépül a körömbe. Mindig csak rálakkozni lehet.

Használjunk minden este lefekvés előtt zsíros alapú kézkrémet, amely akár masszázskrém is lehet. Ilyen például a MOLLIS, mely fodrászkelléküzletben kapható.

Ha valakinek nagyon száraz a bőre, tehet fel egy egyszerű pakolást: először vastagon kézkrémet, majd erre rá kell húzni egy nejlonzacskót, és rá egy frottírzoknit. Így kell hagyni tíz-tizenöt percig, de lemosni utána nem kell a krémet.

kéz

Lexi: Van esetleg valami olyan speciális dolog, ami a harminc feletti korosztályra vonatkozik?

V.V.M.: Kimondottan a harminc feletti korosztálynak nincs olyan módszer, ami csak nekik lenne ajánlott. A folyamatos kéz- és körömápolás szükségessége mindenkire egyaránt vonatkozik. Természetesen a harminc feletti nők már erősebben igénybe veszik a kezüket, például a házimunka, a kertészkedés stb. során, így egy picit nagyobb odafigyelést igényelnek.

Lexi: A tavaszi, nyári hónapokban mire kell még nagyon odafigyelnünk a körmünk tekintetében?

V.V.M.: Amikor megérkezik a jó idő, mindenki vágyik a megújulásra a bőre, a keze, a körme tekintetében is. Mindjárt kedvet kapunk egy kis vidám lakkozásra, azonban érdemes előtte megnéznünk, hogy a körömlemezeink egészségesek-e. A körömgomba sajnos ma már nagyon gyakori probléma. Szerencsére a kézen ritkán fordul elő, de ha mégis, és időben felismerjük, akkor a bőrgyógyász segíthet rajtunk. A körömlemez olyan, mint a szemünk. Tükrözi a szervezetünkben végbemenő változásokat. Fontos, hogy ha bármilyen elváltozást észlelünk, keressünk fel egy bőrgyógyászt.

Lexi: Az erős napsugárzás milyen hatással van a körmünkre?

V.V.M.: A napfénynek a D-vitamin-bevitel elősegítésével inkább pozitív hatása van, kárt nem tesz.

Lexi: A férfiak esetében mi a helyzet? Szükséges-e másfajta technika, esetleg speciális krém, ha netán betérnek hozzátok egy kis manikűrre?

V.V.M.: A férfiaknál minden ugyanúgy történik, mint a nőknél, mindössze annyi a különbség, hogy az ő kezükön nagyon meglátszik, hogy milyen munkát végeznek. Például aki nehéz fizikai munkás, annak a tenyere általában erősen bőrkeményedéses. Itt a manikűr megkezdése előtt egy finom bőrcsiszolást végzek, ami simábbá teszi a felületet. Speciális krém nincs.

 A képek forrásai: Vargáné Vecsei Mónika, Daszkalopulosz Thanaszisz

Címkék:        

Hozzászólások