Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Nem kell nyerni hagyni a gyereket a társasban

Egész életünket átitatja a verseny olyannyira, hogy már azt érezzük, hogy ez elengedhetetlen. A gyerekek már az óvodában megtanulják, mi az a vetélkedés, aztán ami az iskolában következik, az már kőkemény verseny, nem beszélve a különféle felvételikről. Majd felnőttkorban mindez kiteljesedik a pozícióharcokban és a státuszszimbólumok gyűjtögetésében. Jó ez így? Tényleg ezt akarjuk?

Azt gondolhatnánk, hát igen, talán nem jó, de szükség van rá, mert a verseny előrevisz, segít, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ma már tanulmányok, kutatások tömkelege cáfolja ezt, épp a verseny nyomása miatt nem tudjuk a maximumot nyújtani. Amit kihoz belőlünk, az az irigység, féltékenység, gőg, elégedetlenség, agresszivitás; egyenlőtlenséget szül, és az eredményesség is kétséges. A verseny sokkal inkább a szocializáció része, mintsem magáé az emberi természeté. Magát a siker szót is valakinek a legyőzésével azonosítjuk, pedig lehetnek/lehetnének más akadályok is, amelyeket le kell küzdenünk, nem feltétlenül a másik ember kell, hogy legyen az.

Nincs ráhatásunk az élet minden területére, de szülőként mindenképpen felelősségünk van, hogy milyen emberpalántát nevelünk. A játszótéren megtanítjuk, hogy ossza meg játékait a társaival, és ne tolakodjon a csúszdánál, de mikor játékokat választunk, nem gondolunk erre a szempontra, pedig vannak olyan játékok, melyek ezt a nem elhanyagolandó képességet hivatottak erősíteni, ezek pedig a kooperatív játékok.

Kooperatív azt jelenti: együttműködő. Ez már önmagában sokat elárul. A kooperatív játék során a lényeg egymás segítésén van, össze kell dolgoznunk, hogy elérjük a közös célt. Nem a másik legyőzésén kell munkálkodnunk, hanem élvezhetjük magát a játékot önmagáért, és azt, hogy együtt hozzuk a döntéseket, közös stratégiát alakítunk ki, és összeadjuk, amink van.

A játék által csupa olyan dolgot tapasztalunk meg, amelyek a való világban is hasznunkra lesznek. Problémákat beszélünk meg, figyelünk a másikra, tárgyalunk, megosztunk. Ezek nagy szerepet játszanak szociális képességeink fejlődésében, segítenek a tanulásban, hogy hogyan legyünk jó csapatjátékosok a munkahelyen, sőt a családi életben is meghatározó.

A koop társasoknál nem kell izgulni, hogy nyer-e a csemeténk vagy nem, mert itt mindenki nyer, vagy legrosszabb esetben együtt veszítünk. Közösen, együttműködve kell megoldanunk az adott feladatot, egymást segítve. Nincs ügyesebb vagy kevésbé ügyesebb, szerencsésebb vagy szerencsétlen, nincs vita, hogy “csaltál”, a rossz érzés, hogy veszítettél, csakis felhőtlen együtt játszás.

A koop játékokon keresztül mutathatunk neki alternatívát arra, hogy miként viszonyuljon társaihoz, ezzel segítve őt az egészséges emberi kapcsolatok kialakításban. Arról nem is beszélve, hogy legalább a játék során szusszanjunk egyet, mentesüljünk a versenytől, hogy tényleg önfeledten játszhassunk.

Forrás: http://www.kooperativjatek.hu/

A kép forrása: blog.kp.ua

Címkék:      

Hozzászólások