Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 2. rész

A kisvakond

A csehszlovák animációs rajzfilmsorozatot 1956-ban mutatták be. Zdeněk Miler meseremeke egy kedves vakond kalandjait mondja el, melyek nemcsak kizárólag a föld alatt játszódnak, hiszen a bájos főszereplő barátai leginkább a föld felett élik mindennapjaikat. Az alkotó eredeti szándéka egy oktató jellegű sorozat elkészítése volt gyermekek számára, amit jobbára sikerült is teljesítenie a rajzfilmkészítőnek. A kisvakond mesefigurái nem beszélnek, így szinkronizálni sem volt szükséges a különböző országokban: a rendező lányainak érzelmeket kifejező hangját, és elnagyolt gesztusokat használt fel annak érdekében, hogy a mese minden kisgyerek számára érthető legyen az anyanyelvüktől függetlenül. A kisvakond meséje több mint 50 epizódot tartalmaz, egészen az ötperces játékidőtől a fél órásig jelentek meg a rajzfilmek a kedves vakond főszereplésével.

 

Kérem a következőt!

Dr. Bubó, a doktorált bagoly az erdő egyik  faodújában nyitja meg rendelőjét, ahol az állatokat gyógyítja. A páciensek zömében súlyos pszichológiai bajjal érkeznek az eszes kuvikhoz, akinek a megoldásban rendszerint Ursula, az orvosi rendelő medve ápolónője segít. Az epizódokat Csőrmester „erdőrségi” ügyei is színesítik, a nyomozó sólyom gyakran kér Bubótól tanácsot a bűnösökkel kapcsolatban, akik valószínűleg pszichológiai problémákkal küzdenek. A magyar rajzfilmsorozatot 1974-ben mutatta be a televízió, egy évad tizenhárom, körülbelül 20 perces epizódot tartalmaz. A mesesorozat bőségesen hordoz magában humort, ami gyakran a felnőtt nézőket is a képernyő előtt marasztalja. A tréfás szójátékok kellőképp fűszerezik Bubó mindennapjait, és persze azokét is, akik az erdei állatokkal tartanak egy-egy rész erejéig. A sorozatot ismét sugározzák a M2 képernyőjén, legközelebb június 8-án 10.10-kor, majd másnap 17.40-kor láthatjuk. A szöveget Romhányi József írta.

 

Pufóka

Az édes fókabébiről szóló francia rajzfilmsorozat 1985-ben debütált szülőhazájában, de néhány éven belül több európai országban is műsorra került.  Témája sorozatunk előző részében felelevenített Mofli mesefilmjéhez hasonlítható, itt is az állatvédelem áll a középpontban. Pufókát sok veszély fenyegeti, hiszen az Északi-sarkra érkező vadászok zsákmánya a bébifókák sokat érő bundája. Pufókának vészhelyzetben a környéken élő eszkimó család és Tommy, a Grönlandon „nyaraló” kisfiú segít. A mesefilm 26 epizódját Magyarországon többek közt a Duna Televízió és a Magyar Televízió is műsorára vette. 

 

A képek forrása: www.wikipedia.org; www.francesoir.fr;

www.open-my-window.blogspot.com; www.toutlecine.com

 

Címkék:        


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások