Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 4. rész

Frakk, a macskák réme

A kutyák és macskák kapcsolatát megjelenítő magyar rajzfilmet 1972-ben mutatták be a televízióban. A forgatókönyvet Bálint Ágnes írta, állítólag a mese ötletét, az állatok karakterét a való életből merítette. A történet főszereplői Irma néni két lusta macskája: Szerénke és Lukrécia. A gyakran pimasz cirmosok mindaddig boldogan élik mindennapjaikat, míg Károly bácsi türelme el nem fogy. Ekkor érkezik a házhoz Frakk, a magyar vizsla, kinek dolga, hogy megnevelje a két naplopót. A „papírkivágásos technikával” készült sorozatból négy széria készült, sok magyar rajzfilmsorozathoz hasonlóan ezek is 13 körülbelül 10 perces epizódot tartalmaznak.

 

A nagy ho-ho-horgász

Csukás István és Dargay Attila rajzfilmének középpontjában egy buzgó és megszállott horgász történetei állnak. Sokan úgy gondolják, a horgászás unalmas, ám főhősünk gyakran keveredik bonyodalmakba és kalandokba, ezektől lesz az amúgy monoton hobbit alapjául vevő történetből mulattató és szórakoztató rajzfilmsorozat. A mese szintén 13 részt tartalmazó szériájából kettő készült a Magyar Televízió megrendelésére. Az első részt 1982-ben közvetítették.

 

Pumukli kalandjai

A rosszcsont manó kalandjait először 1979 és 1988 között láthatták a nézők a televízió képernyőjén. A német–magyar animációs sorozat többnyire Eder mester asztalosműhelyében játszódik, ahol életre kel egy parányi vörös hajú, szeplős kobold. Az apróságot csak gazdája, Eder mester láthatja, mások, akik betévednek a műhelybe, csak azt a furcsaságot tapasztalhatják, hogy a tárgyak esetlegesen maguktól mozognak. A manó csínytevéseiről és fejlődéséről szóló mesefilm két szériája jelent meg magyarul, az első 52 epizódot, míg a második 13 részt foglal magába. A bohókás sorozatot többek közt a Magyar Televízió, a Duna TV és az RTL Klub is sugározta.

 

A képek forrása: www.br.de, www.wikipedia.org

Címkék:        


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások