Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

A jóga a nőiség megélésében is segít

A manapság egyre népszerűbb jóga felszabadítja a bennünk szunnyadó életenergiát, rendszeres gyakorlásával pedig megnő a kreativitásunk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, és könnyebben megtaláljuk a megoldást problémáinkra. De hogyan segíthet nőiségünk kibontakoztatásában?

A jógának számos fajtája van, a női jóga a hatha jóga gyakorlataira épül, célja a női egészség helyreállítása. A női jóga ötvözi a modern intimtorna hatékonyságát egy lelki terápiával. Lelki szinten is elősegíti a nőiség átélését. Rendszeres gyakorlása hozzásegít önmagunk megismeréséhez, elfogadásához, női mivoltunk teljesebb megéléséhez. Természetesen nemcsak lelki síkon, hanem fizikai szinten is hatást gyakorol ránk a jóga.

A különböző ászanák helyreállítják az altest energetikai rendszerét, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait. A női szervekhez kapcsolódó érzetek tudatosításával hozzájárulnak az öngyógyítás képességének fejlesztéséhez, míg a helyes légzés elsajátítása a hormonális működés kiegyensúlyozásában segít. Alkalmas a merev csípő nyitására, lazítására, az ott lévő feszültségek oldására. A petefészkek és a méh környékén intenzíven beindítja a keringést. Fokozza az anyagcserét, friss vérrel és tápanyaggal látja el ezeket a szerveket, ezzel elősegítve azok rendes működését. Szabályozza a ciklust, a rendszertelen menstruációt rendbe hozza. Hatékonyan alkalmazható meddőségi, menstruációs problémák, kismedencei gyulladások esetén, klimaxos és premenstruációs tünetek enyhítésére, az alhasi terület energetikai kiegyenlítésére.

A női jóga minden nőnek ajánlható, korra való tekintet nélkül. Aki szeretne kisbabát, annak abban tud segíteni, míg aki már túl van ezen a szakaszon, annak a nőiség újbóli tudatosítása miatt lehet fontos szerepe. Mivel a klimax és a premenstruációs szindróma tüneteit is enyhíti, ideális az érettebb és fiatalabbak nőknek egyaránt. Sokaknak az is előnyt jelent, hogy az órán csak nők vesznek részt, akik előtt semmit sem kell szégyellniük, így bátran megnyílhatnak.

 

Rohanó világunkban a sok tennivaló közepette kevés idő marad az önmagunkkal való törődésre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azt az időt, melyet magunkra fordíthatunk, hogyan töltjük el. A női jógafoglalkozások általában hetente másfél órát vesznek igénybe, ami könnyen beilleszthető a modern ember életritmusába. Mivel manapság összemosódnak a férfi és női szerepek, és a nőknek sokszor férfias határozottsággal és keménységgel kell helytállniuk a mindennapi életben, nagyon fontos, hogy a magánéletben megélhessék és kibontakoztathassák nőiségüket. Többek között ebben segíthet a női jóga.

 

Forrás: jogastudio.hu

A kép forrása: geniusbeauty.com

Címkék:    

Hozzászólások