Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Fűszerben az erő

Szinte mindenre igaz: ha túlzásba visszük, többet árt, mint használ – így van ez a fűszerekkel is. De attól, hogy egy étel karakteres ízvilágú, még nem biztos, hogy egészségtelen is. Néhány fűszer egyben gyógynövény is, ne legyen hát bűntudatod fogyasztásuk közben, hiszen nem csak az ízlelőbimbóidnak kedvezel, ha olyan ételeket eszel, melyek összetevői között ezek is szerepelnek!

 

Lássunk csak néhányat!

 

Gyömbér

 

A reszelt vagy a szárított, őrölt változat remekül feldobja ételeinket, de önállóan is megállja helyét ez a fűszer, gyógynövény. Tea formájában – vagy akár nyersen fogyasztva – kitűnő ellenszere a torokfájásnak, megfázásnak, de mindemellett még a gyomrot is erősíti.

 

 

 

 

Csilipaprika

Ha rendszeresen fogyasztjuk, segít megóvni a gyomor nyálkahártyáját az alkohol vagy gyógyszerek káros hatásától. Egyes kutatások szerint rákkeltő hatásoktól is véd, illetve serkenti a vérkeringést – mindez kapszaicintartalmának köszönhető.

 

 

 

Római kömény

Ez a különleges fűszer, mely külsejében hasonlít a hagyományos köményre, ízében viszont szinte egyáltalán nem, magas vastartalommal rendelkezik. Bélfertőzések és emésztési zavarok esetén is segít, azonban rákmegelőző hatása is ismeretes, s remek gyulladáscsökkentő, élénkítő.

 

 

 

 

Kakukkfű

Illóolaj formájában is gyakran használják e növényt, hiszen csillapítja a köhögést, javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, s fokozza a vérbőséget.

 

 

 

 

A fenti fűszerek, gyógynövények valamiképp jótékonyak tehát a szervezetre, azonban ezek fogyasztása esetén is fontos a mértéktartás.

 

A képek forrása: 

westofpersia.wordpress.com ; howtotreatacidreflux.info ; www.shiftmybelly.com ; www.citras.com.my ; blogs.bu.edu

Címkék:          

Hozzászólások