Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Természetesen édesen a steviával

Dél-Amerikában már évszázadok óta használják a Stevia Rebaudiana bokor virágát. Pontosabban a növény leveléből nyerik a cukornál háromszázszor édesebb olajat, amelyet feldolgozva kapjuk magát az édesítőszert. A növény őshonos Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Mexikóban is. Fogyasztásának, felfedezésének története (mely mintegy 1500 éves múltra tekint vissza) Guaranához köthető, de Brazíliában és Paraguayban is már régóta ismerik: évszázadok óta édesítenek vele.

A mesterséges cukorpótlókkal szemben a steviának számtalan, az egészségre is jótékony hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, és segít megőrizni az optimális vérnyomásszintet. Ezért különösen ajánlott szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek. A legújabb tudományos vizsgálatok szerint jótékony hatással van az inzulinérzékenységre is, a diabéteszes betegeknél segíti a hasnyálmirigy inzulinkibocsátását. Ezáltal a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot sem.

Külön jó hír az állatbarátoknak, hogy a tesztelések során a steviának nincs káros mellékhatása az állatokra, nem okoz daganatokat, kóros elváltozásokat, illetve halált.

Úgy tűnik, hogy megkezdődött az édesítés új korszaka, amely hatalmas változásokat hozhat a társadalmi életben. Amint elég tesztet végeznek, és minden ország meggyőződik az ártalmatlanságáról, akár a hétköznapi étkezési kultúrába is beférkőzhet. A fejlett országokban már próbálják sürgetni a tesztek elkészítését, hiszen egyre nagyobb probléma az elhízás, amely például Amerikában már 8-9 évesen elkezdődik. A stevia használatával anélkül ehetünk édességet, hogy a cukor okozta súlygyarapodás fenyegetne.

 

A kép forrása: www.steviainfo.in

Címkék:    

Hozzászólások