Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Ezt (t)edd, hogy még szebb legyél!

„A szépség belülről fakad.” – tartja a közmondás, ami nagyon jól összefoglalja a lényeget. A dolog nem a méretekről, a hajszínről vagy az arcformáról szól. Éppen azért, mert mindenkinek más a szép. Természetesen mindig van egy ideál, akihez hasonlítani szeretnénk. De ha mindenki ugyanúgy nézne ki, hol lenne a változatosság? A kedvesség, a vidámság és egy őszinte mosoly még ma is többet ér. Hiszen ha valaki boldog és kiegyensúlyozott, akkor az meglátszik rajta, mert ragyogni fog – ez tesz széppé valakit, nem a tökéletes frizura vagy a drága ruha.

Azonban ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és vidámak lehessünk, elengedhetetlen az egészséges életmód. Itt jön a „szépség belülről fakad” másik értelmezése. A táplálkozás szerepe óriási ebben, hiszen testünk a bevitt tápanyagokból épül fel, ami nagyban befolyásolja hajunk és bőrünk állapotát is az általános közérzet mellett. Manapság a „fast food” korát éljük: legtöbbször mesterséges anyagokkal telenyomott, ám tápanyagokban szegény ételeket fogyasztunk. Emellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz és a kevés alvás is „hozzásegít” a fakó bőrhöz, a töredezett hajhoz és a levertséghez.  

Ha hosszú távú eredményt szeretnénk elérni, akkor érdemes egy kicsit változtatni az életmódunkon, amivel természetesen nemcsak a szépségünknek, hanem az egészségünknek is jót teszünk.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy aki rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, annak szebb és egészségesebb a haja és a bőre. Sőt, táplálkozásunk minősége még a bőr öregedését is befolyásolja.

Nézzük, mit is kell ennünk, ha szépek akarunk lenni! A hajnak és a bőrnek szüksége van a különféle vitaminokra (A-, C-, E-, illetve B-vitaminra), ásványi anyagokra (kalcium, magnézium, cink, vas, szelén, réz) és fehérjére.

A legjobb szépítő ételek közé tartoznak többek között a sovány húsok, a tojás, a joghurt, a banán, sör, zab, mazsola, a hüvelyesek, a hal és az egészséges olajok, mint az olíva- vagy a mogyoróolaj.

A változatos, tápanyagokban gazdag étrend mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, mely egy átlagos felnőtt esetén napi 2-2,5 litert jelent. Sajnos sokan ennek a mennyiségnek a felét sem isszák meg, pedig a méregtelenítés mellett a vérkeringést is javítja, és a bőrt is szépíti, ha követjük ezt az iránymutatást.

Természetesen a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás sem elhanyagolható tényezők. Már az is sokat számít, ha sétálunk egyet a parkban, vagy lépcsőzünk lift helyett. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már apró változásokkal is sokat tehetünk egészségünkért és szépségünkért.

Ha szépségről van szó, azt hiszem Coco Chanel az egyik legnagyobb ikon, akinek szavait érdemes megfontolnunk:

„Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!”

(Coco Chanel)

 

A képek forrása: weheartit.com ; www.mindbodygreen.com

Címkék:        

Hozzászólások