Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Máriatövis – A természet tisztító ereje

Legismertebb egészségre gyakorolt hatása a májtisztítás. Képes csökkenteni vagy elpusztítani azon anyagok hatását, melyek a máj zsugorodását és a májszövetek elhalását okozzák. Lényegében tisztítja, méregteleníti a májat, és segíti a regenerálódását. Hatékony antioxidáns – erősebb, mint a C- vagy az E-vitamin –, ezáltal fokozza a fehérjék képződését a szervezetben.

Az elmúlt években azonban számos klinikai vizsgálat és tanulmány tárgya volt ez a növény, mert a tudósok feltételezték, hogy a májra gyakorolt pozitív hatásán kívül sok más betegséget is gyógyíthat. Ez be is igazolódott. Kimutatták, hogy fő alkotóeleme, a szilibinin, különböző rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújt. Hatásos kemoterápiát megelőző szer, mert megvédi a májat és a veséket a sugárzás negatív hatásaitól, ezenkívül megakadályozza a rákos sejtek növekedését. A legnagyobb eredményt a vastagbélrák és a bizonyos típusú emlőrák esetében tapasztalták. Ráadásul a bőrrák, tüdőhólyag, prosztatarák és vese-karcinómában szenvedő betegeknél is jelentős javulást értek el használatával.

A bőrrák esetében külön kiemelendő, hogy megöli az UV-sugárzás által mutálódott bőrsejteket, és rendszeres használata bőrvédőként is funkcionál. A bőrre gyakorolt jótékony hatása megmutatkozik abban is, hogy segít megkötni a káros szabad gyököket, valamint fiatalítja a bőrt.

Az orvosok kipróbálták a Hepatitis C gyógyítására is, de a legutóbbi tanulmányok kimutatták, hogy erre alkalmatlan a növény.

Hazánkban elsősorban tabletta és tea formájában kapható drogériákban és bioboltokban. Az orvosok szerint a teának nagyobb hatása van, ha tisztán, mindenféle ízesítés nélkül fogyasztjuk naponta kétszer. Mint ahogy a legtöbb gyógynövényes kúránál, legalább 3 havonta javallott egy hónapos szünetet tartani.

 

A kép forrása: wikipedia.org

 

Címkék:      

Hozzászólások