Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Orbáncfű – „Krisztus csodafüve”

Az orbáncfű a növények egy nemzetségének a neve, megközelítőleg 370 faj tartozik ide. A növény földrajzi eloszlása igen széles, a mérsékelt és a szubtrópusi területeken őshonos; Európában, Törökországban, Ukrajnában, Oroszországban, Indiában, a Közel-Keleten és Kínában. Magyarországon 8 faja található meg.

Régebben Európában, főleg Kelet-Európában úgy tartották, hogy megvéd a démonoktól és az ártó szellemektől, ezért a levelét összekötve a házak bejáratába akasztották. Orvosi használata már az I. századtól ismert, de a XIII. századtól kezdték el rendszeresen alkalmazni sebgyógyításra és szíverősítésre. A vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét Jézus Krisztus vérével és sebeivel hozta összefüggésbe, ezért „Krisztus csodafüvének” is tekintették.

Az orbáncfű mára a legismertebb természetes antidepresszáns. Nyugtatóként, feszültségoldóként és hangulatjavítóként is használják. Németországban például, ahol előszeretettel választják a homeopátiás gyógymódokat a gyógyszerekkel szemben, nagyon gyakran alkalmazzák kedélyjavítóként, főleg a gyermekek és a fiatalok körében. A depresszió kezelésén kívül más szomatomorf rendellenességek kezelésében (szülés utáni depresszió, poszt traumás szindróma) is gyakori az alkalmazása. Beszédzavarban szenvedő betegeknek is előszeretettel ajánlják.

Az alkoholizmus és egyéb szenvedélybetegségek gyógyítására is javallott. Mivel erősíti az immunrendszert, ezért az AIDS-betegek terápiájának is a részét képezheti. Az orbáncfű vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik, ezért a Hepatitis C és A, valamint a herpeszvírus kezelésére is alkalmas.

Lipofiltartalma miatt bőrelváltozások, bőrbetegségek, sebek gyógyítására is kiváló, valamint az izomfájdalmat is enyhíti. Tartós fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre, és segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Az orbáncfű olaja is hasznos természetes gyógyszer, amelyet könnyen előállíthatunk házilag is: a napfényes időben szedett orbáncfűvel megtöltünk egy üveget, majd olívaolajjal (vagy lenolajjal) felöntjük, hogy jól ellepje a növényt. Így állni hagyjuk néhány hétig a napon. Miután az olaj megpirosodott, átszűrjük, és a megmaradt olajat sötét üvegbe zárjuk. Az így elkészült olaj kiváló bőrápoló szer is. Külsőleg alkalmazható reuma, hátfájás és izomgörcs esetén is. A hasfájással küzdő babák is gyorsan megnyugszanak tőle, ha bekenjük a pocakjukat vele.

Mint a legtöbb gyógynövényt, az orbáncfűteát is kúraszerűen kell alkalmazni. 5-6 hét folyamatos szedés után legalább egy hónapot szüneteltetni kell. A nyugtatók és antidepresszánsok hatását csökkenti, ezért érdemes konzultálni orvosunkkal, ha ezek mellett elkezdjük a tea fogyasztását.

 

 

Forrás: wikipedia.org

A kép forrása: wikipedia.org

Címkék:            

Hozzászólások