Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Mozdulj, sétálj, kirándulj! III. rész – Zugligeti Libegő

Nyakunkon a hosszú hétvége, a munka ünnepét idén nagy pihenéssel ünnepelhetjük. Ha azonban ezekben a napokban sincs lehetőségünk elhagyni a város határait, a budai hegyek is jó úti cél lehet a kirándulni vágyóknak. A Libegő április 14. és 18. között a tavaszi éves karbantartás miatt nem üzemelt, mostanra viszont újra megnyitották a felvonót, így a néhány napos kihagyás után újra gyönyörködhetünk a főváros távoli látképében.

A Libegő egy függővasút, a sípályákról jól ismert ülőliftek kistestvére. A kétszemélyes drótkötélpályás felvonó ötlete már 1940 környékén felmerült, azonban a II. világháború közbeszólt a megvalósításba, így csak több évtizeddel később, 1970-ben épült meg a XII. kerületben. Azóta közkedvelt célpont a turisták számára.

A BKV járművek között egyedülálló közlekedési eszköz – 1040 méteres útvonalán – 12 perces menetidő alatt repíti fel utasait Zugligetből a János-hegyre, mely Budapest legmagasabb pontja: 528 méter magas. A „libegő utasokat” a felső állomástól egy kellemes negyedórás séta választja el a több mint 100 esztendős Erzsébet-kilátótól, melyet 1910 őszén adtak át. A kör alakú építmény 23.5 méter magas, pontosan 100 lépcsőfokon juthatunk el tetőpontjáig. Ahogy felfelé haladunk, több szinten is körbejárhatunk, hogy szemügyre vegyük az innen látható csodálatos panorámát. A legenda szerint derült és tiszta időben még a Magas-Tátra csúcsáig is ellátni a kilátó tetejéről.

A környék sportolók számára is ideális választás, futók és kerékpárosok szívesen edzenek a János-hegyen.

Miután a Libegő feljuttatott bennünket a magaslatra, és kiélveztük a természet adta élményeket, könnyedén visszaereszkedhetünk vele az alsó állomáshoz.

Amennyiben családi kirándulást tervezünk, érdemes némi elemózsiával készülni az útra, de abban az esetben, ha ez elmarad, a fenti állomás épületében található büfé is kisegíthet minket.

A Zugligeti úti beszállóhelyet tömegközlekedéssel legegyszerűbben a Nyugati pályaudvartól közlekedő 291-es számú autóbuszjárattal közelíthetjük meg.

A Libegő viteldíjait itt tekinthetjük meg.  

Címkék:                  

Hozzászólások