Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Böjtölés, a testi-lelki megújulás

A böjtölés természete különböző lehet, ám a célja ugyanaz: a testünk fölötti uralom visszanyerése, a lélek megtisztítása és a jellem fejlődése. Manapság a legismertebb a vallási jellegű böjt, amely szinte mindegyik világvallás alapját képezi. Lényege az adott hitrendszer mélyebb tanulmányozása és megértése. A kereszténység történetében az első böjtöt Jézus Krisztus tartotta a sivatagban 40 napig, mielőtt megkezdte tanításait, Mózes pedig szintén 40 nap böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot. Az iszlám vallásban a böjtölés az 5 alappillér között szerepel, és ezt az időszakot, hónapot ramadánnak nevezik. Legfőbb célja a hitbéli átlényegülés és a szegénység problémájának átérzése. Ezalatt tilos minden hithű muzulmánnak napkeltétől napnyugtáig étkeznie, innia, dohányoznia, szexuális életet élnie; minden „földi örömöt” mellőznie kell. Ezalól csak a 14 éves gyermekek, az utazók, a betegek, a csatában harcolók és a terhes nők jeletenek kivételt. A ramadán alatt arra emlékeznek, amikor Allah 610-ben kinyilatkoztatta akaratát, és átadta Mohamed prófétának a Koránt, aki ezután visszavonult Híra hegyére és elmélkedett a tanításokról. Mivel az általuk használt naptár rövidebb, mint a mi Gergely-naptárunk, ezért a „szent hónap” évről évre más időpontra esik. Idén június 28-tól július 27-ig tart.

A valláson kívül a filozófia, a politika és az orvoslás világában is jelentős szerepet tölt be a böjt. Püthagorasz például még híveitől is megkövetelte, hogy 40 napig böjtöljenek annak érdekében, hogy tanításait jobban megértsék. A politikában az éhségsztrájk ma is népszerű ellenállási forma a társadalmi igazságtalanságokkal szemben. Gandhi életében többször is eredményesen alkalmazta ezt azért, hogy erőszakmentesen tiltakozzon az indiai brit uralom és a törvénytelen adók ellen.

A böjt mint gyógymód már az ókori egyiptomiaknál is fellelhető volt, majd a XIX. században újra felfedezték és a mai napig alkalmazzák – elsősorban a természetgyógyászatban. Az orvosi vélemény szerint egy évben 4 alkalommal kellene egy hetet léböjtkúrával tölteni, annak érdekében, hogy a szervezetben lévő káros anyagok a magasabb folyadékbevitel által távozzanak a testből. A léböjtkúrát felfedezte már a fogyókúraipar is, hiszen azáltal, hogy a salakanyagok távoznak, néhány fölösleges kilótól is meg lehet szabadulni. 

Forrás: wikipedia.org

A kép forrása: www.osv.com

 

 

 

 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások