Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Egészségbolt – Múlt, jelen vagy jövő?

Mi az egészségbolt?

Nem más – vélik egyesek –, mint a bio- és gyógynövényboltok gondosan összefésült keveréke, ami nyomokban paleolit kiegészítéseket tartalmazhat.

A látogatottság elég vegyes, néhányan az idősebb korosztályt emelték ki mint kivételt, néhányan a 30-as, 40-es korosztályt tartották legjellemzőbbnek.

 

Csodaszer

Többségében tagadták, hogy létezne a mindent megelőző és elsöprő csodaszer, de volt, ahol kérésemre kiemeltek párat, mint például az aloe verát, a gyógynövények királynőjét; a líciumot, más nevein a goji bogyót (Lycii fructus) vagy ördögcérnát (Lycium barbarum), a pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) vagy a hasznos baktériumok közül az acidophilust, mely gyógyító baktériumként az emésztőrendszerben kedvezőtlen feltételeket teremt a különféle kórokozók, gombák számára. Mások az immunerősítőket, multivitaminokat, bőlékúrákat keresik inkább. Nekem úgy tűnt, ezt boltja válogatja, mégis a legkeresettebb igénykifejezések (ez egyébként szakszó) az adalékmentes és a kézzel készített voltak.

Arra a kérdésemre, hogy miért érdemes erre költeni, meglepően közhelyes válaszokat kaptam:

– Azok vagyunk, amit megeszünk.

– Ételünk az orvosságunk.

Nem fokoznám tovább. Ezek az érvek, nem meglepő módon, nem győztek meg. Személyes véleményem alapján, kissé spirituálisan megközelítve azt gondolom, amennyiben a testem szervekből, molekulákból és atomokból, majd végül energiából épül fel, ami már a lényem egésze, ebben rejlik a lelkem, a tudatom, akkor már az jó döntésnek tűnik, hogy ennek (a lelkemnek és tudatomnak) a legmegfelelőbb csomagolást biztosítom egy egészséges test formájában.

 

Amire érdemes odafigyelnünk

Az első és legfontosabb, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, ne az internetről tájékozódjunk. Számtalan tévhit és hamis információ kering a médiában, növelve a bizonytalanságot. Személyes tapasztalatom, hogy bármelyik üzletbe is tértem be, mindenhol készségesen és udvariasan informáltak, közvetlen és kedves emberekkel találkoztam, akik megfelelő végzettséggel és/vagy többéves tapasztalatukkal voltak a segítségemre.

Arról is korrektül tájékoztattak, hogy mint szinte bármit a világon, ezeket a termékeket, készítményeket is túl lehet adagolni; bizonyos esetekben, néhány készítménynél mellékhatás is jelentkezhet, de a csomagoláson természetesen megfelelő tájékoztatás található.

 

Telitalálat

Néhány, a környezetéből kiemelt mondatot is megosztanék. Ezek nem szabályok, utasítások, és nem minősülnek tanácsadásnak sem, csupán megtetszettek a beszélgetések során:

– A fitoterápia gyógynövényekkel való gyógyítás.

– A reformkonyha az elhagyással kezdődik.

– Felborult az emberek ízvilága, hozzászoktunk a mesterségeshez.

– Ezek nem vesznek el annyi energiát az emésztéshez.

– A biogazdálkodás a talajnál kezdődik.

– Bioborok.

Összességében kiváló délutánt tudhatok a hátam mögött. Sok érdekes körülményt és nagyszerű embert ismertem meg. Szemmel láthatóan mindenki valós hite alapján választotta ezt a hivatást. Jóízűeket beszélgettem, itt-ott szaglásztam, kérdezősködtem. Az egyik helyen még egy üveg frissen, kézzel préselt búzafűlét is kaptam ajándékba, ha már „ilyen rossz színben tetszem lenni”.

 

 Csaplár Balázs

Címkék:      

Hozzászólások