Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Ma van a palacsinta világnapja

Így vagy úgy az emberek nagyon régóta ismerik és fogyasztják e töltött édességet. Az első ókori utalást Cratinusnál találjuk, aki tanginitesnek nevezi eme eledelt. Aztán valamivel később Apicius is említést tesz a tojás, tej, liszt és víz felhasználásával készülő édességről, amelyet a feljegyzések tanúsága szerint borssal és mézzel ízesítettek.

A palacsinta kifejezés a ránk maradt írásos emlékekben ezután már csak a 15. században kerül terítékre legközelebb, de itt már teljesen megszokott, mondhatni hétköznapi ételként találkozhatunk vele.

A katolikus vallásúak körében Nyugat-Európában a mai napig is elterjedt dolognak számít húshagyókedden a palacsinta, hiszen ez remek lehetőség arra, hogy felhasználjuk a hűtőszekrényben maradt tojást és zsírt, amelyeknek a fogyasztása a böjti időszak alatt tilos.

 

Palacsinta a világ körül

 

Legyen szó egy walesi crempogról, vagy indiai pooriról, vagy épp egy orosz bliniről, a tészta alapreceptje minden esetben ugyanaz maradt: végy lisztet, élesztőt, vajat, tojást és tejet, keverd a masszát palacsintatésztává, és süsd ki.

A legenda szerint Bonaparte Napóleon is nagyon kedvelte ezt az ételt. Sőt, még azt is megtudjuk az utókorra maradt feljegyzésekből, hogy a francia császár minden bizonnyal nagyon babonás lehetett, ugyanis az oroszországi hadjáratának kudarcát is végül egy, a Gyertyaszentelő napján (február 2-án) elejtett palacsintára fogta.  

A neten böngészve még rábukkanhatunk Gwyneth Paltrow gyerekkori kedvencére is: az igazi vermonti juharsziruppal készülő édesség titka, hogy szétválasztjuk a nedves és a száraz hozzávalókat. Egy keverőtálban elkeverjük a cukrot, a sütőport és a lisztet, egy másikban pedig a vajat és a tojást, majd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz öntjük, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap reggel forró serpenyőben addig forgassuk a palacsintát, amíg az fel nem hólyagzik, aztán még süssük 2-3 percig, majd tegyük egy tálra, és töltsük meg meleg juharsziruppal.

 

 

Címkék:                    

Hozzászólások