Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Avokádósaláta

Nos, az anyukám hozott haza egyet, mert valamelyik akkori, haladó szellemű zöldségesnél volt ilyen, persze jó drágán. A zöldséges azt az instrukciót adta, hogy csak meg kell hámozni, mint a narancsot, és lehet is fogyasztani. Szépen körbeültük az avokádót, és az első falat után küldtük is a kukába, mondván, hogy olyan, mintha tömény vajat kellene ennünk. Annyiban is maradt a dolog, de aztán kezdett szépen elterjedni itthon is az avokádó (és az internet is), így utánanéztem, hogy végül is mi a csoda ez a zöld „tojás”. Rá kellett jönnöm, hogy az avokádó nagyszerű gyümölcs, régóta a kedvenceim közé sorolom, és soha nem mondok rá nemet. 

 
Tapasztalatból mondom, hogy az arcbőrünket szó szerint kivasalja, ha öt napon keresztül valamilyen formában megeszünk egy fél avokádót. Esküszöm, látványosabb, mint bármelyik plasztikai beavatkozás. Mondják, hogy a zsírtartalma miatt hizlal, de én erre azt felelem, hogy botorság azt hinni, hogy egy zöldség vagy gyümölcs hizlal. A sok cukor, az hizlal, meg a gyorsétkezdék kínálata. Ha ezek helyett avokádót eszünk, nem fogunk elhízni, ez egészen biztos. Ma egy gyorsan elkészíthető salátát csináltam belőle, hamar el is fogyott.

Hozzávalók: 
  • 1 db avokádó
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma  
  • 1/2 lila hagyma
  • 1/2 doboz konzervkukorica
  • saláta (fejes saláta vagy jégsaláta, madársaláta stb.) 
  • ízlés szerint só
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
A mértékegységeket viszonyítási alapnak szántam, ízlés szerint lehet beletenni a hozzávalókat. Az avokádó és a kukorica nagyon jó házasítás, kihozzák egymás ízét, ezért ne hagyjuk el a salátából. 

Az avokádót meg kell pucolni vagy ki is lehet kanalazni, majd felkockázni, és azonnal rá kell önteni a citromlevet, mert hamar megbarnul. A többi zöldséget is fel kell darabolni, sózni, olívával nyakon önteni, majd jó alaposan összeforgatni.
 
 

Címkék: