Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Mediterrán ízvilág – Színpompás tavaszi tésztasaláta

Jómagam leginkább spontán szeretek főzni, kísérletezve: körülnézek a spájzban, és az ott található alapanyagok közül álmodok meg gyorsan először is fejben egy ételt, aztán már jöhet is a kivitelezés. A következő receptet is hasonló módon készítettem. Mivel számos zöldség, fűszer, illetve tészta is a rendelkezésemre állt, viszont már igencsak éhes is voltam, gondoltam, készítek egy finom tésztasalátát.

Ezekben a salátákban az a nagyszerű, hogy csak a fantázia szabhat határt elkészítésüknek. Használhatunk például pennét, masni- vagy orsótésztát – bármelyikkel remek fogás kerülhet az asztalra, a zöldségek, fűszerek és mártások változatosságáról nem is beszélve.

 

Ezúttal a következőképpen készítettem el tésztasalátám:

Hozzávalók

1 csomag penne tészta (durum változat)

3-4 darab paradicsom

2-3 fej lilahagyma

4 darab főtt tojás

A mártáshoz: egy konzerv füstölt sprotni, szárított petrezselyem, fokhagyma, másfél doboz tejföl, mustár, só, bors, olívaolaj, mediterrán fűszerek ízlés szerint (oregánó, kakukkfű, bazsalikom)

Díszítéshez: petrezselyem

 

Elkészítés

A tésztát kifőzzük, hűlni hagyjuk. A paradicsomot és a lilahagymát apró kockákra vágjuk – de hagyunk még pár szeletet a díszítéshez is. Elkészítjük a mártást: a sprotnit villával finoman pépesítjük, majd tejfölt keverünk hozzá, s ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával. Én szeretem, ha a mártások pikánsabbak, fűszeresebbek, így egy kevés mustárt is tettem hozzá. A tésztát meglocsoljuk némi olívaolajjal, hozzáadjuk a mediterrán fűszereket, majd a halkrémet, ezt követően a paradicsomot és a lilahagymát is. Végül a tojást hosszában cikkekre vágjuk, s azokat a tésztasaláta tetejére helyezzük – egyrészt, hogy ne törjenek össze, másrészt így salátánk még inkább mutatós lesz. Közéjük ízlés szerint lilahagyma- és paradicsomszeleteket helyezünk, majd a salátát meghintjük szárított petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

 

Fotó: Verebélyi Márta

Címkék:    

Hozzászólások