Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Spontán, ínyenc fatányéros – avagy kreativitás a konyhában

Először is körülnéztem a spájzban, a hűtőben és a pincében, miből válogathatok, és milyen menüt álmodhatok meg ezúttal. Nos, a következő sült ki a hirtelen jött éhségem és „ötletelésem” kombinációjából:

 

Hozzávalók

A húsételhez: csirkemell kockákra vágva, tengeri só, őrölt gyömbér, citrom leve, szezámmag, méz, olívaolaj

Köret:

A sült, fűszeres burgonyához: kockákra vágott krumpli, tengeri só, bors, szárított petrezselyem, ételízesítő, olíva- és napraforgóolaj keveréke

Sült, mediterrán ízvilágú csiperkéhez: felszeletelt gomba, kakukkfű, oregánó, olívaolaj, néhány darab koktélparadicsom félbevágva, 2-3 gerezd fokhagyma, tengeri só

 

Hogy minél hamarabb végezzek a főzéssel, párhuzamosan készítettem a húst, a burgonyát és a gombát. A csirkemellszeleteket egy kevés olívaolajon kezdtem sütni, nem pácoltam a húst előre, főzés közben kerültek rá a fűszerek: először egy kevés tengeri só ízlés szerint, majd citromlét csepegtettem rá, hogy a hatás pikánsabb legyen majd a végén, s nem mellesleg a citrom remek húspuhítóként szolgál. Ezután egy kevés gyömbérrel hintettem meg a szeleteket, majd mikor már nagyjából megsültek, rájuk szórtam egy kevés szezámmagot – általában én nem veszem komolyan a mértékeket, mindenből ízlés szerint szoktam használni. Annak érdekében, hogy a szezám ne piruljon meg nagyon, és ezáltal ne legyen kesernyés a fogás, folyamatosan átforgattam a szeleteket. Mikor már teljesen átsültek, csepegtettem rájuk egy kevés mézet – annyit, hogy mindenhová jusson –, hogy egy finom karamellizált, csillogós „kérget” kapjon a hús, még inkább ínyenccé téve azt.

Eközben a kockákra vágott burgonyát bő olíva- és napraforgóolaj keverékében kisütöttem. Jómagam egyébként nem pucolom meg minden esetben a burgonyát sült krumpli vagy steakburgonya készítésekor, mert a pirult héj külön zamatot is adhat az ételnek. Most is ezt az utat választottam, héjastul sütöttem ki a krumplit. (Természetesen alaposan átmostam minden darabot főzés előtt.) Miután kiszedtem, lecsepegtettem, a fent említett fűszereket összekevertem, és még a burgonya forró állapotában rászórtam. Így – észrevételem szerint – még inkább intenzívebbek az ízek. 

A felaprított csiperkét ráhelyeztem egy nagyobb alufóliára, rátettem a koktélparadicsomot, s fokhagymagerezdeket raktam közéjük. Ezután az így kapott zöldségmixet alaposan meglocsoltam olívaolajjal, meghintettem sóval, oregánóval és kakukkfűvel, majd előmelegített sütőben kb. 20 percet sütöttem. Az ételt végül fatányéron tálaltam.

 

Fotó és recept: Verebélyi Márta

Címkék:          

Hozzászólások