Életmód / Recept ma

Spenótos-mozzarellás-tarjás penne csőben sütve

Hál’ istennek most volt miből válogatnom a hűtőben, így amikor az éhség és a főzés vágya egyszerre tört rám, gyorsan álmodtam meg egy vacsorát – és gyorsan is készítettem el. 

Spenótos-mozzarellás-tarjás penne csőben sütve

 

Hozzávalók

1 csomag penne (durum változat); 2 csomag minimozzarella; bébispenót (ízlés szerinti mennyiségben); metélőhagyma (ízlés szerint); 15 dkg szeletelt tarja; 10 dkg trappista sajt; őrölt római kömény, olívaolaj, tengeri só, oregánó, szárított petrezselyem, kakukkfű, fehérborecet, margarin, ½ liter tej, 2 ek. fehérliszt

 

Elkészítés

Kifőztem a penne tésztát, majd félretettem. 

Eközben a spenótot, a mozzarellát, az apróra szeletelt metélőhagymát, a csíkokra vágott tarját, egy csipet római köményt, oregánót, kakukkfüvet összekevertem, majd alaposan meglocsoltam olívaolajjal, egy kevés fehérborecettel, majd megsóztam. Az így kapott egyveleget jól összeráztam, majd hagytam, hogy érlelődjenek az ízek.

Ezalatt besamelmártást készítettem – a szokásostól eltérően, mondhatni, extrább verzióban. Egy kevés margarint megolvasztottam, majd hozzákevertem a lisztet, és folyamatosan langyos tejet öntöttem hozzá. Állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzni kezdtem, majd meghintettem tengeri sóval és egy csipet római köménnyel (bors helyett). Amikor már sűrűsödni kezdett, a sajt felét belereszeltem, majd beleszórtam körülbelül egy fél evőkanálnyi őrölt petrezselymet. Megvártam, míg forrni kezd, majd levettem a tűzről.

Ezután a pennét összeforgattam egy tálban a fűszeres-sajtos tejmártással, majd egy tűzálló edénybe öntöttem. Ezt követően az előzőleg elkészített salátát is finoman hozzákevertem – azért külön, hogy megakadályozzam a spenót összeesését. (Így a végeredmény is vonzóbb lett.) Majd a sajt másik felét a tetejére reszeltem, s 180 °C-ra előmelegített sütőbe tettem, körülbelül 20 percig sütöttem.

Jó étvágyat hozzá!

 

Recept és fotó: Verebélyi Márta

         

Hozzászólások