Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Indiai finomság – Zöldséges samosa

Az Indiából származó samosa – ejtsd: szamósza – fűszeres zöldségekkel teli tésztabatyu, melyet forró zsiradékban sütnek ki. Számos elkészítési módja létezik a töltelék és a tészta tekintetében is, íme egy zöldséges változat!

Hozzávalók

50 dkg liszt; 4 evőkanál ghee (tisztított vaj, melyet hagyományos vajjal is helyettesíthetünk); 1 pohár joghurt; só

A töltelékhez: 20 dkg karfiolrózsa; 15 dkg burgonya; 15 dkg zöldborsó ; 2 evőkanál ghee (vagy vaj); 1 mokkáskanál tört koriandermag; 1 kiskanál római kömény; 1 kiskanál csillagánizs; só

Elkészítés

Az apróra vágott burgonyát és karfiolt, valamint zöldborsót vajon puhára pároljuk. Egy másik serpenyőben szárazon megpirítjuk a fűszereket, majd mozsárban szétmorzsoljuk. A fűszeregyveleget hozzákeverjük a zöldségekhez, majd tovább sütjük, végül megsózzuk, s pépet készítünk belőle.

A lisztből, a vajból, kevés sóból és joghurtból tésztát gyúrunk, melyet lefedve 30 percig állni hagyunk. Ezután körülbelül 3 centiméter átmérőjű gombócokat formálunk, melyekből körülbelül 12 centiméter átmérőjű kör alakú lapokat készítünk.

A körök közepére egy-egy kanálnyit teszünk a masszából, majd a tésztákat félbehajtjuk. A széleket vizes kézzel összenyomkodjuk, a végeket – hogy ne nyíljon szét a tészta – felcsavargatjuk. Forró és bő vajban aranybarnára sütjük.

Ezt a fogást még különlegesebbé tehetjük, ha valamilyen szósszal tálaljuk: például a fokhagymás-tejfölös vagy a csilis-paradicsomos mártogatósok remekül passzolnak hozzá! Jó étvágyat!

 

A kép forrása: commons.wikimedia.org

 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások